Home > Ultrasporter Matthieu Bonne trainde vandaag laatste keer in Brugge voor wereldrecordpoging

Ultrasporter Matthieu Bonne trainde vandaag laatste keer in Brugge voor wereldrecordpoging

Geschreven op 23 augustus 2023 om 13:46 door Mario De Wilde

Onze West-Vlaamse ultrasporter Matthieu Bonne heeft vandaag zijn laatste zwemtraining afgewerkt in het Olympisch zwembad van LAGO in Brugge en dat als ultieme voorbereiding voor zijn wereldrecordpoging. Volgende week woensdag zal hij immers proberen om zo lang mogelijk en zonder hulpmiddelen aan één stuk te zwemmen in een zee. Niet minder dan 127 kilometer wil Bonne afhaspelen in de Golf van Korinthe in Griekenland.

Het grote publiek maakte kennis met Matthieu door zijn deelname aan het VRT-programma Kamp Waes. De zware militaire testen smaakten duidelijk naar meer. Sinds zijn deelname verbrak hij het wereldrecord fietsen in één week, Legde hij 8 ironmans af in evenveel dagen op de 8 verschillende Canarische eilanden en zwom hij als eerste ooit de gehele Belgische kustlijn af. Die laatste uitdaging wil hij een niveau hoger tillen door een gooi te doen naar het wereldrecord non-stop zwemmen. Dat staat nu op 125,7 km, Matthieu wil dat record aan diggelen slaan door minstens 127 km te zwemmen. De perfecte locatie om het klusje te klaren ligt volgens Matthieu in Griekenland, in de Golf van Korinthe.

“De Golf van Korinthe laat toe om meer dan 100 kilometer in een rechte lijn te zwemmen, wat het de ideale locatie maakt voor deze uitdaging. ​ Het wereldrecord staat nu op naam van de Olympische zwemmer Neil Agius uit Malta. Mijn doel is om zijn record te breken door 127 km te zwemmen, maar als Poseidon me gunstig gezind is, zit er misschien meer in. Het zal sterk afhangen van alle klimatologische omstandigheden. Dat is het enige dat ik niet zelf in de hand heb.” – Matthieu Bonne, extreme atleet en redder bij LAGO

Training in het zwembad

Nog geen zes maanden geleden vestigde hij een wereldrecord door liefst 3.619,72 kilometer te fietsen op één week tijd. Veel tijd om uit te blazen van die heroïsche prestatie had hij niet. ‘De afgelopen maanden trainde Matthieu intensief voor zijn volgende loodzware uitdaging. Dat deed hij zowel in zee als in het zwembad, met regelmatig enkele ongeziene trainingssessies. Op 4 juni trok hij 800 baantjes in LAGO Brugge Olympia, om na 11 u 36 minuten af te kloppen op 40 kilometer. Twee weken later, op 21 juni, volgde een eerste echte test in open water. In de Bredense Spuikom zwom hij 15 uur en 46 kilometer aan een stuk. Daarbij droeg hij enkel een Speedo zwembroekje, het enige kledingstuk dat naast een badmuts en duikbril is toegelaten. Op 4 augustus hield hij tot slot een geslaagde generale repetitie door in diezelfde Spuikom 30 uur onafgebroken te zwemmen, goed voor liefst 82 kilometer. De vele pijnlijke kwallenbeten nam hij er met de glimlach bij.

Om zijn avontuur tot een goed einde te brengen, zal Matthieu Bonne ieder half uur moeten eten. Zijn menu bestaat vooral uit gelletjes, vaste voeding rijk aan koolhydraten en minimum 12 liter water per dag om niet uitgedroogd te geraken. Om het extra moeilijk te maken, zal Matthieu al zwemmend moeten eten. ‘Pauzeren’ zal al watertrappelend moeten gebeuren. Daarnaast moet hij zichzelf beschermen tegen de brandende Griekse zon en zich insmeren met zinkzalf. De zoutsmaak zal hij proberen te overwinnen door zijn mond te spoelen met kokosolie.

Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Zijn team bestaat uit acht mensen. Enkelen van hen blijven aan wal, de rest gaat mee het water in en begeleidt Matthieu vanuit een dinghy/tweepersoonskajak en een zeilboot. Om de recordpoging ’s nachts zo veilig mogelijk te laten verlopen, zal een extra kajak met verlichting het water ingaan om zo Matthieu in het donker te begeleiden. Matthieu zelf draagt dan weer stroboscopische lichten, zodat zijn team hem van op de boot goed kan volgen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.