Home > Uitwijken brengt deze zomer liveradio, circus en muziek in de Brugse wijken

Uitwijken brengt deze zomer liveradio, circus en muziek in de Brugse wijken

Geschreven op 6 juni 2023 om 07:30 door Mario De Wilde

Het mobiele kunstenhuis Uitwijken trekt er deze zomer met drie formules op uit en houdt halt op 13 Brugse pleinen en parken rondom en in de binnenstad. Circus, muziek, workshops, theater, openluchtcinema en buurtrestaurants zijn opnieuw de voornaamste ingrediënten. Uitwijken heeft deze zomer ook twee primeurs in petto. In juni maakt Uitwijken voor het eerst drie dagen lang liveradio in Sint-Jozef en in augustus is ‘Uitwijken Muziek’ nieuw: een toer in de wijken door de gevierde artiest ‘Johannes Is Zijn Naam’. Deze toer loopt in samenwerking met het gloednieuwe Reiefestival.

Drie geoliede formules
Uitwijken start de zomer met een goedgevuld programmaweekend in Sint-Jozef op 16, 17 en 18 juni. We verblijven dan één weekend in deze buurt en zenden voor het eerst live uit op de radio. In juli rijden we zes avonden uit met de circusvoorstelling Playtime van Collectif Primavez. En in augustus is er Uitwijken Muziek i.s.m. het Reiefestival, waar we zes avonden rondtoeren met ‘Johannes Is Zijn Naam’ van Johannes Verschaeve. Zo landt Uitwijken deze zomer in totaal in 13 Brugse wijken en wordt er zowel met een volledige weekendformule als met voorstellingen op één avond gewerkt.

16, 17 en 18 juni: Liveradio, circus, optredens en meer in Sint-Jozef
Drie dagen, drie radio-uitzendingen en 15 activiteiten staan op het programma. In dit weekend krijgt de radio-uitzending een centrale plek. De live-uitzendingen zijn op twee manieren te beleven, live op Uitwijken én via 104.9 FM. Uitwijken werkt hiervoor samen met Mediabrouwers, zij zorgen er voor dat alles technisch uitgewerkt wordt.

Vrijdag 16 juni: tafelen, radio en film
’s Avonds om 18.00 uur gaat het buurtrestaurant open: een chef-kok uit de buurt maakt een lekkere maaltijd klaar tegen 5 euro. In het buurtrestaurant is plaats voor 40 mensen. De radio-uitzending draait helemaal om de wijk en haar bewoners. Bo Tuts, freelance redacteur, maakt in de weken vooraf samen met de bewoners een impressie van het leven in Sint-Jozef. Om 22.00 uur is er openluchtcinema. MOOOV selecteerde voor Uitwijken drie films. Het publiek kiest welke film er wordt vertoond en maakt kans op een VIP-arrangement tijdens de openluchtfilm. Op
woensdag 14 juni wordt de keuzefilm bekend gemaakt. Op vrijdag 16 juni wordt de winnaar van het VIP-arrangement persoonlijk opgebeld tijdens de radio-uitzending omstreeks 18 uur. De filmkeuzes zijn: La Brigade, The Mole Agent en Here We Are.

Zaterdag 17 juni: workshops, liveradio en DJ-set
Op het programma staan drie workshops en ook Bankcontact van Compagnie Krak komt langs. De radio-uitzending die loopt van 18.00 tot 21.00 uur laat de resultaten horen van deze klankworkshops en gaat dieper in op de muziek van TUFF GUAC i.s.m. Cactus Muziekcentrum. Deze band is om 20.30 uur live te horen. Een lokale
DJ sluit de avond feestelijk af.

Zondag 18 juni: debat, aperitiefconcert, radio en circus/urban sports
De dag start om 10.30 uur met een debat over de ecologische voetafdruk in samenwerking met Avansa. Voor het aperitiefconcert strikte Uitwijken BRYGGEN: een nieuw Brugs strijkorkest onder leiding van violiste Jolente De Maeyer. Het is ook uitkijken naar de radio-uitzending en de voorstelling die circuscompagnie Be Flat presenteert. Die voorstelling kadert in het project LIVING, het resultaat van een week lang creëren in Sint-Jozef. Be Flat brengt een mix van acrobatisch circus met urban sports. De mix en de hele performance is telkens anders en uniek, want er wordt volop ingespeeld op de omgeving.

Praktisch
16 juni 18:00—23:30
17 juni 14:00—23:30
18 juni 10:30—18:00
Gandhiplein in Sint-Jozef. Gratis

14 t.e.m. 19 juli: Circusvoorstelling Playtime van Collectif Primavez in zes Brugse wijken
In de week voor het circusfestival Cirque Plus in het Grootseminarie (20 t.e.m. 23 juli) trekt Uitwijken met de gratis voorstelling ‘Playtime’ van Collectif Primavez (FR) naar zes Brugse wijken.
‘Playtime’ van Collectif Primavez
In deze voorstelling kan iedereen acteur of actrice worden. Het podium wordt een groot en inclusief speelterrein. Met zo goed als geen accessoires, gewoon door zijn warme en natuurlijke uitstraling, neemt Miguel Rubio het publiek mee op een wolk van tedere en elegante naïviteit. Nieuw is dat deze toer wordt afgesloten op de terreinen van vzw UNIE-K ‘Ons Erf’ in Sint-Michiels. Dit is een unieke samenwerking om het publiek ook kennis te laten
maken met de werking van ‘Ons Erf’. Want ook hier is iedereen welkom.

Praktisch
14 juli Koolkerke—Fort van Beieren (ingang via Kasteeldreef)
15 juli Sint-Kruis—Malehoek (speelplein Hofdamestraat)
16 juli Assebroek—Kon. Elisabethsquare
17 juli Sint-Andries—Frederik Sanderpark
18 juli Sint-Pieters—Blauwe Poort t.h.v. nr 33
19 juli Sint-Michiels—vzw UNIE-K Ons Erf, Chartreuseweg 53

De Uitwijkenbar gaat open om 19u. De voorstelling start om 19u30 en duurt 45 minuten. De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden. Gratis.

18 t.e.m. 23 augustus: Uitwijken Muziek: Johannes Is Zijn Naam in zes Brugse wijken
Dubbele primeur! Uitwijken Muziek is de eerste samenwerking met het gloednieuwe Reiefestival én het is de eerste keer dat Uitwijken enkele avonden op rij op toer gaat met een muziekconcert. De eerste twee concerten vinden plaats in de Brugse binnenstad en maken delen uit van het programma van het Reiefestival, daarna trekt Uitwijken verder in de wijken buiten het centrum.
Johannes Is Zijn Naam
Johannes Verschaeve maakte, als de prettig gestoorde frontman van The Van Jets, zowat alle grote podia onveilig. Na de break-up van de band doet de Gentse Oostendenaar het helemaal alleen als ‘Johannes Is Zijn Naam’. Poëtische, Nederlandstalige teksten kronkelen zich tussen sissende ritmeboxen en primitieve synths. Zijn act bevindt zich tussen cabaret en concert, ceremonie en performance. Als een volleerd prediker trekt hij van plek naar plek in het Brugse centrum en de omliggende wijken.

Praktisch
18 augustus Brugge Centrum—Augustijnenrei
19 augustus Brugge Centrum—Predikherenrei (hoek Moerkerkestraat)
20 augustus Sint-Pieters—Rustenburgpark
21 augustus Sint-Michiels—Speelplein Parklaan
22 augustus Sint-Kruis—Geralaan t.h.v. 51
23 augustus Assebroek—Torenplein (Schijfstraat)
De Uitwijkenbar gaat open om 19u. Het concert start om 19u30 en duurt 1 uur. Gratis.

Over Uitwijken
Uitwijken is het resultaat van creatieve en verbindende samenwerkingen die van het initiatief een breed gedragen project maken. Naast alle buurtgerelateerde organisaties en artiesten in coproductie werkt Uitwijken samen met: MOOOV, Cactus Muziekcentrum, Bryggen – Bruges Strings, Avansa Brugge, House of Time, Reiefestival 2023, Cirque Plus, Mediabrouwers, Radio Brugse Ommeland en Jong Volk

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.