Home > Tweede composietbrug (naast Canadabrug) wordt morgen geplaatst in Brugge

Tweede composietbrug (naast Canadabrug) wordt morgen geplaatst in Brugge

Geschreven op 25 maart 2019 om 18:50 door Mario De Wilde

Morgen dinsdag 26 maart plaatst waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv de tweede nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen naast de Canadabrug in Brugge. De bestaande houten bruggen waren erg beschadigd en worden vervangen door nieuwe exemplaren uit composiet. Een maand geleden werd de eerste brug reeds geplaatst en nu is de tweede aan de beurt.
Innovatieve sensoren
De composietbruggen in Brugge zijn een proefproject met een groot potentieel voor de rest van Vlaanderen. Het materiaal is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. Bovendien is de levensduur van composiet 100 jaar en vraagt het materiaal weinig onderhoud. Met een lengte van 42 meter elk worden het de langste composiet fietsers- en voetgangersbruggen uit één stuk ter wereld. Ter vergelijking: de lengte van een gemiddelde Boeing 737 is 35 meter.
In de tweede brug, die nu geïnstalleerd wordt, werden er tijdens de fabricage meetsensoren in het brugdek ingewerkt. De Vlaamse overheid hoopt zo veel bij te leren over het gedrag van deze bruggen op de korte maar vooral ook de lange termijn. De overheid wil de komende jaren namelijk nog meer met composietmaterialen werken.
Plaatsing tweede nieuwe fietsers- en voetgangersbrug
Beide bruggen werden gefabriceerd in de FiberCore fabriek in het Nederlandse Rotterdam. In de nacht van 25 en 26 maart 2019 wordt de brug vervoerd vanuit Rotterdam naar Brugge. Op dinsdag 26 maart 2019 plaatst de aannemer West Construct (Besix nv) dan de brug. De brug weegt 22 ton en zal met kranen op haar plaats gehesen worden.
De vervanging van de fiets- en voetgangersbruggen gebeurt in opdracht van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid ondersteunen het project.
Hinder tijdens de werken
Van maandag 25 maart 2019 om 7.00 u tot en met dinsdag 26 maart 2019 om 16.00 u zal de Maria Van Bourgondiëlaan, tussen Leopold I-laan en Kanunnik Van Hoonackerstraat en tussen Leopold I-laan en Zeger Van Malestraat, enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer.
Momenteel maken fietsers en voetgangers gebruik van de eerste nieuwe, composiet brug. Van zodra de tweede fietsers- en voetgangersbrug geïnstalleerd en getest is, wordt de omleiding opgeheven en kunnen beide bruggen gebruikt worden.

Werken Canadabrug
Na 70 jaar intensief gebruik is de Canadabrug aan een grondige renovatie toe. De renovatiewerken zijn behoorlijk ingrijpend. Zowel de onder- als de bovenbouw van de brug worden volledig vernieuwd en ook de leuning wordt hersteld. De werken aan de Canadabrug, die gestart zijn in november 2018, zitten op schema en worden zonder onvoorziene omstandigheden eind april 2019 afgerond.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.