Home > Twee West-Vlaamse bedrijven ontvangen innovatiesteun ontwikkeling stikstoftechniek

Twee West-Vlaamse bedrijven ontvangen innovatiesteun ontwikkeling stikstoftechniek

Geschreven op 28 november 2024 om 07:03 door Mario De Wilde

De nood aan nieuwe, innovatieve technieken om de stikstofemissies in landbouw te reduceren is groot. Het aantal nieuwe technieken die in de praktijk gebracht worden en erkend worden is echter beperkt en daar wil Boerenbond verandering in brengen. In navolging van een projectoproep heeft Boerenbond zes innovatieve projecten geselecteerd, waaronder twee West-Vlaamse die de komende twee jaar ondersteuning krijgen om hun technieken in praktijk te testen en verder te ontwikkelen. “We willen boeren in staat stellen om op een haalbare en betaalbare manier de stikstofdoelstellingen te halen. Daarvoor is het ook belangrijk dat er nieuwe, erkende technieken op de markt komen die stikstof reduceren. De geselecteerde projecten zijn stuk voor stuk beloftevol en vertegenwoordigen oplossingen voor verschillende sectoren,” klinkt het bij Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

Heugebaert Agro uit Vleteren heeft een techniek ontwikkeld die in de varkenshouderij de mest automatisch elke dag uit de stal verwijdert. De frequentie van deze mestverwijdering wordt bepaald door sensoren die de hoeveelheid ammoniak en koolstofdioxide in de stal meten. Door de sensoren is dit systeem veel accurater dan reeds bestaande installaties. De dagverse mest gaat vervolgens naar een biogasinstallatie, een “pocketvergister”, die de mest omzet in elektriciteit en warm water voor het varkensbedrijf. Deze methode hoopt een reductie te bereiken van 70% ammoniak, 90% methaan en 50% geur. Agro Heugebaert zal een proefopstelling van de techniek bouwen in een bestaande stal bij varkenshouderij Hof Ter Bussche in Poperinge waar er gedurende één jaar continue metingen zullen uitgevoerd worden.

Natural Grown uit Deerlijk ontwikkelt het project N(ul)-emissie. Op basis van continue metingen voegt het systeem natuurlijke mestadditieven toe die samen met de mest gemengd worden. Die additieven helpen bij de vergisting van de mest en zorgen voor minder schuim en verminderde geur. Dit proces gaat door totdat de metingen aangeven dat het stalklimaat en de mestkwaliteit weer optimaal zijn. Het voordeel van deze techniek is dat het gaat om een plug-and-play systeem dat bruikbaar is in elk bestaand stalsysteem.

Michiel Heugebaert – Agro Heugebaert: “De innovatiesteun helpt ons om ervoor te zorgen dat we de nodige meetapparatuur kunnen aanschaffen en de meetprotocollen kunnen schrijven. Die zijn noodzakelijk willen we ervoor zorgen dat de techniek erkend wordt, en misschien op termijn ook bruikbaar voor een breder gamma aan landbouwbedrijven”.

Niels Soen – Natural Grown: “Met de innovatiesteun van Boerenbond kunnen we ons systeem verder testen voor een snellere opschaling. Eerdere proeven bij ILVO hebben aangetoond dat onze technologie de emissie sterk verlaagt en de bemestingswaarde verhoogt. Dit komt door de stimulatie van gezonde biologische processen in de mest. Het systeem draagt bij aan een circulaire bedrijfsvoering en bevordert de gezondheid van plant, dier en bodem.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.