Home > Twee Oostendse bakkers krijgen erkenning voor Vlaams Traditioneel Streekproduct

Twee Oostendse bakkers krijgen erkenning voor Vlaams Traditioneel Streekproduct

Geschreven op 18 februari 2020 om 15:20 door Mario De Wilde

De eerste erkenningsronde van 2020 voor Vlaamse traditionele streekproducten levert een erkenning op voor volgende producten:
Oostendse zeebeschuit van Bakkerij Desmedt uit Oostende
Glazuurspeculaas van de kust van Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk uit Oostende
Borstbollen van Wycam’s Produkten NV uit Sint-Niklaas
Koffie uit Diest van Koffiebranderij Stroobants bvba uit Diest
Geelse saffraanmoppen van Bakkerij Peter Steurs bvba uit Geel
Limburgse appelwijn van Wijngilde vzw De sleedoorn uit Genk

Twee Oostendse producenten mogen dus voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun pas erkende producten. Voor twee producten bestaat er al een erkenning van een andere producent (glazuurspeculaas, Oostendse zeebeschuit), een andere werd na meer dan 50 jaar van onder het stof gehaald (Geelse saffraanmoppen), en nog andere (borstbollen, Limburgse appelwijn en koffie uit Diest) zijn zo bekend dat een erkenning voor de hand lag.

Oostendse zeebeschuit. Aangeboden door Bakkerij Desmedt uit Oostende: “Zeebeschuit in ere hersteld”: zo luidden de krantenkoppen in Oostende in 1984. Om de 70ste verjaardag van de lokale bakkersbond te vieren koos men niet voor een nieuw gebak maar greep men terug naar een culinaire folklore. Toen reeds zette Jean-Pierre Desmedt als voorzitter van de Oostendse Bakkersbond er zijn schouders onder. En met succes want sindsdien is het de bekendste specialiteit van Bakkerij Desmedt. Ze hebben de bleke zeebeschuiten steeds in voorraad voor een trouw publiek.
Een Oostendse zeebeschuit is een zeer eenvoudig gebak op basis van tarwebloem, water, vetstof en zout. Vroeger waren scheepsbeschuiten grote en dikke beschuiten, “het brood van de schippers”. Ze werden gebakken door scheepsbakkers of scheepsbeschuitbakkers. Dit waren gespecialiseerde bedrijfjes die grote volumes scheepsbeschuiten produceerden. Er waren ook kwaliteitsvoorschriften. Zo moest een zeebeschuit bijvoorbeeld van goed kwaliteit “smakelijk en van goede reuk zijn, knappend en ineens doorbreken”.

Meer info:
Bakkerij Desmedt
Stuiverstraat 204
8400 Oostende
T 059 70 42 01

Glazuurspeculaas van de kust: Aangeboden door Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk uit Oostende: Grootvader Jerome Vanheste bakte reeds voor WO II glazuurspeculaas in Oostende. Toen kregen de koeken nog hun vorm in speculaasplanken. Vader Willy schafte zich vervolgens de speculaasmachine aan waar Dirk vandaag nog zijn glazuurspeculaas mee walst of uitrolt. Het speculaasrecept van de Vanhestes is eenvoudig met boter, kandijsuiker en speculaaskruiden; de speculaasjes zijn dun en krokant. Het grootste deel van de speculaasjes krijgt nog een extra versiering met een matte, harde glazuur op basis van bloemsuiker en eiwit. De glazuurspeculaas van de kust is vandaag nog steeds meer in trek dan de gewone speculaas.

Meer info:
Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk
Torhoutsestwg 202
8400 Oostende
T 059 51 61 16

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.