Home > Twee Albanezen op heterdaad aan onze kust betrapt en aangehouden op vermoeden van mensensmokkel

Twee Albanezen op heterdaad aan onze kust betrapt en aangehouden op vermoeden van mensensmokkel

Geschreven op 31 oktober 2022 om 18:17 door Mario De Wilde

In samenwerking met de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk kwam de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen een organisatie op het spoor die zich kennelijk inliet met het smokkelen van personen naar het Verenigd Koninkrijk. Zaterdagnacht kwamen twee leden van de organisatie met een krachtige RHIB (Rigid Hulled Inflatable Boat) vanuit het Verenigd Koninkrijk om ter hoogte van de Belgische kust transmigranten op te pikken en terug te varen naar het Verenigd Koninkrijk. De Federale Politie stelde alles in het werk om te voorkomen dat transmigranten in de boot zouden klimmen, om op die manier een levensgevaarlijke situatie te vermijden. Toen de twee vermoedelijke mensensmokkelaars de politiediensten opmerkten, stuurden zij hun RHIB in volle vaart tot op het strand van De Panne, waarbij zij uit de boot sprongen en vervolgens de vlucht namen in de richting van de duinen. Zij konden echter meteen ingerekend worden door de Federale Politie.

Rond de omgeving van het strand en de duinen bevonden zich 12 transmigranten van Albanese origine, meer bepaald 8 mannen, 3 vrouwen en 1 kind van 5 jaar. Ook deze personen konden door de politie geïntercepteerd worden en werden meegenomen naar de burelen voor verhoor. De beide verdachten van 34 en 44 jaar werden verhoord en werden vervolgens voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Brugge, die hen vandaag beiden heeft aangehouden op verdenking van mensensmokkel. In het Verenigd Koninkrijk werd gisteren evenzeer een verdachte gearresteerd.

De boot die door deze organisatie werd gebruikt was veel krachtiger dan de bootjes die we de afgelopen maanden hebben onderschept. De afgelopen maanden ging het telkens om hele kleine bootjes, meestal van bedenkelijke kwaliteit, die nog in de originele doos werden vervoerd, met de bedoeling transmigranten voor de Noord-Franse kust op de Noordzee te duwen. De modus van deze Albanese smokkelorganisatie is compleet anders: zij gebruiken een snelle en grotere boot van betere kwaliteit die aangedreven wordt door twee motoren, en die veel sneller de oversteek kan maken van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Dit gaat duidelijk om een heel goed georganiseerde vorm van mensensmokkel. Niet alleen moet er een duurdere boot aangeschaft worden, men moet er ook voor zorgen dat vluchtelingen – in dit geval Albanese mannen, vrouwen en een kind – op het juiste moment in de duinen klaar zitten om in de boot te springen wanneer deze voor de kust komt varen. Alles moet snel gaan om onopgemerkt te blijven. Dit vergt coördinatie, en het onderlijnt dat het om een goed georganiseerde bende gaat.

Men zal niet verwacht hebben dat de Federale Politie minstens evengoed, om niet te zeggen nog beter, georganiseerd was. Toen de RHIB ter hoogte van De Panne kwam, konden de vermoedelijke mensensmokkelaars geen kanten meer uit en werd op het juiste moment tussengekomen op zowel de vermoedelijke mensensmokkelaars als op de Albanese vluchtelingen die klaar zaten om aan boord te gaan. De politie-operatie werd vlekkeloos uitgevoerd en er werd behoorlijk wat capaciteit geïnvesteerd om niets aan het toeval over te laten. Men wilde immers koste wat kost vermijden dat de transmigranten in de boot zouden geraken, hetgeen op zee een levensgevaarlijke situatie zou hebben teweeggebracht.

In de nabije toekomst zal overleg gepleegd worden met NCA omtrent de verdere aanpak in dit dossier. De lijnen tussen NCA, andere Britse partners en de Federale politie zijn ondertussen heel kort geworden en de samenwerking verloopt bijzonder vlot in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit die zich inlaat met mensensmokkel.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.