Home > Twaalf anderstalige jongeren achter het fornuis in Brugse Poverello

Twaalf anderstalige jongeren achter het fornuis in Brugse Poverello

Geschreven op 14 juni 2024 om 07:05 door Mario De Wilde

Twaalf BENO-cursisten van Ligo Brugge namen voor één dag het restaurant over in Poverello in Brugge. Dit deden ze als apotheose van hun keukenopleiding. De jongeren, die vorig jaar nog OKAN onderwijs volgden, zijn nog niet helemaal klaar voor de stap naar opleiding en werk. Ze volgen nog één jaar les bij Ligo waar ze onder andere hun Nederlands verder oefenen en kennis maken met verschillende beroepsopleidingen. Bij cvo MIRAS (het vroegere cvo Spermalie) volgen ze een opleiding tot keukenhulp. Wekelijks staan ze in de keuken om aan hun snijtechnieken te werken en leren ze meer over de Belgische keuken. De voedseloverschotten gaan naar Poverello en zo kwamen de cursisten in contact met deze organisatie. Het idee om daar eens te koken, was snel gemaakt.

Afgelopen woensdag stonden ze in de keuken en maakten ze een groentesoep en pizza klaar voor de klanten van Poverello. Esmatullah, BENO-curist: “We keken uit om te koken voor een groep. Normaal koken we voor onszelf en jawel, ze vonden het allemaal heel lekker. Bovendien kookten we voor mensen met weinig geld. Dit maakte het nog fijner op.”

Walter, leerkracht cvo MIRAS, Spermalie: “Poverello is voor mij een begrip in Brugge. Jarenlang ging ik er als praktijkcoördinator met Hotel &Toerismeschool Spermalie ieder jaar rond de kerstperiode gaan koken met de leerlingen. Die dagen waren voor mij persoonlijk de warmste dagen van het schooljaar. Mensen die het moeilijker hebben in onze maatschappij gelukkig maken, daar krijg ik het warm van. Nu ben ik werkzaam binnen het volwassenenonderwijs en geef kookles aan deze jonge mensen uit het BENO project. Waar het om draait is deze cursisten te laten ervaren dat er ook bij ons armoede is. Dat er mensen zijn die het moeilijk hebben in onze samenleving. Door met hen een dagje naar Poverello te gaan koken toonden ze ook hun engagement naar deze mensen toe en voelden ze, net als ik, de warmte nadat deze mensen gelukkig waren en hun dankbaarheid uitten.”

Joke, educatief medewerker Ligo: “We merken dat de BENO-cursisten graag koken. Ze staan open om eten klaar te maken voor andere mensen. Bovendien willen we hen laten kennismaken met verschillende organisaties in Brugge. Zo kwamen we op het idee om eens als vrijwilliger mee te draaien in Poverello. Dit vonden wij een mooi engagement. Ze maakten kennis met een vereniging die zich inzet voor de mensen die het moeilijk hebben binnen onze maatschappij. We zijn echt wel heel fier op hen“

1 reactie

Jan Waelkens
Geschreven op 2024-06-16 11:24:19
Mooi en zeer waardevol initiatief. Zou meer moeten gebeuren. Win-win operatie.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.