Tuinieren zes hoog met de skyline van Kortrijk als uitzicht: het kan in Kortrijk
Onderzoek van onder andere de British Ecological Society en Plos wijst uit dat verbinding met de natuur ons fysiek en mentaal welzijn verbetert. Dat weet ook de bekende serrefabrikant ACD uit Roeselare. Zij inspireren niet alleen hun klanten om tot rust te komen en gezonde voeding te kweken in een hobbyserre bij hun thuis. Het bedrijf zet ook in op sociale projecten waarin de serres hun rol dienen als therapeutisch en educatief microklimaat voor jongeren met een beperking, ouderen of revaliderende patiënten.
Verantwoordelijkheid nemen en angsten overwinnen in de tuin
Bij BuSO De Hoge Kouter in Kortrijk werd enkele jaren geleden de tuin volledig vernieuwd. Opvallend is de grote dubbelkap ACD serre, die in drie zones werd onderverdeeld. Een materiaalruimte, een kweekkas en een verwarmde tuinklas. “In de tuin en serre bereiden we leerlingen met een lichte verstandelijke beperking voor op een job in de tuinbouw, bijvoorbeeld bij de groendienst,” vertelt tuinleerkracht Keven Vandenbunder. “We begeleiden daarnaast leerlingen met een zwaardere beperking die wellicht niet zullen werken. Maar ook zij genieten van de mogelijkheden van onze tuin en krijgen er les over de natuur, insecten, planten … Wat bijdraagt aan hun welzijn en ontwikkeling.”
ACD serre BuSO De Hoge Kouter
Een hele andere manier van lesgeven, geeft Keven aan: “In de tuin is er meer vrijheid dan in een leslokaal: leerlingen mogen rondlopen en babbelen. Maar de tuin geeft ook een andere vorm van verantwoordelijkheid. De leerlingen moeten zelfstandiger zijn en zich net als wij laten verrassen door de perikelen van de natuur. Geen enkele les is hetzelfde, want alles hangt af van het weer en wat er groeit in de tuin.”
“We proberen veel nieuwe dingen uit en dan mislukt er ongetwijfeld wel eens iets – zo gaat dat in een tuin. Die balans van voor- en tegenspoed zorgt dat wij veel over de persoonlijkheid van onze jongeren leren. En dat zij voeling krijgen met de wereld en de natuur. Zo was er een leerling die heel bang was van insecten. Door zijn handen in de aarde te steken, te leren over het nut van insecten en ermee in aanraking te komen is die angst weggegaan.”
Naast de grote serre huist bij BuSO De Hoge Kouter ook een pluktuin, een vijver met bijenburcht, een ‘plantenkliniek’ voor kamerplanten en een winkeltje waar leerlingen de oogst verkopen aan het schoolpersoneel.
Groene beleving op je oude dag
Foto’s Schooltuin BuSO De Hoge Kouter
Sinds 2018 telt de skyline van Kortrijk er een opvallende nieuwkomer bij. De serviceflatsvan Residentie Budalys vallen op in een eigentijds gebouw met zes verdiepingen en een dakterras met zicht op de Leie. Het moest een plek zijn die meer biedt dan het woongegeven, zegt woonassistent Els Stragier. “We willen de bewoners van de serviceflats ook beleving aanbieden,” vertelt zij trots. “Het zicht op de tuin en de serre dragen bij aan hun welzijn en woongeluk.” De moestuin van Budalys wordt onderhouden door de bewoners en enkele vrijwilligers die graag een handje toesteken. “De oogst wordt verdeeld,” licht Els toe. “De bewoners krijgen dan een briefje waarop bijvoorbeeld staat: leuk nieuws, de tomaten zijn klaar! Zo creëren we nog meer betrokkenheid bij iedereen die hier een nieuwe thuis vindt.”