Home > Tuinhuis en bijenhal vrolijken buurttuin in Zwankendamme op

Tuinhuis en bijenhal vrolijken buurttuin in Zwankendamme op

Geschreven op 15 januari 2021 om 18:17 door Mario De Wilde

De buurttuin in Zwankendamme wordt uitgebreid met een nieuw tuinhuis en bijenhal. Stad Brugge voerde er in het najaar, op vraag van de tuiniers de nodige werkzaamheden uit. “Met de werken wilden we de buurttuin opwaarderen en het gebruik optimaliseren. Het resultaat mag er dan ook zijn. We investeren 107.000 euro in Zwankendamme en maken de buurttuin nog functioneler”, zegt schepen van Openbaar Domein Van Volcem.

Tuinieren met het gezin

Sinds 2016 beschikt Zwankendamme naast haar volkstuintjes over een gezamenlijke buurttuin. Die wordt tot op vandaag gretig gebruikt. Ze bestaat uit een groot gezamenlijk centraal gedeelte met een serre, omringd door individuele percelen. Het centrale gedeelte is gemeenschappelijk en doet dienst als plantbed voor kruiden en groenten. 14 gezinnen met groene vingers kunnen er naar eigen zin en smaak groenten en fruit kweken. “De buurttuin is een schot in de roos. Daarom vonden we het als stad prioritair om het gebruik ervan zo veel mogelijk te faciliteren. We voegen graag de daad bij het woord en gingen zo met onze ontwerpers aan de slag. Het resultaat is een splinternieuw tuinhuis waar gezinnen na het tuinieren hun gereedschap kunnen achterlaten. Zo hoeven ze niet steeds alles in en uit te laden of gevaarlijke manoeuvres uit te voeren op de fiets. Dat is alvast een groot voordeel”, verduidelijkt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Milieuvriendelijk

Het water van het tuinhuis wordt opgevangen in een nieuwe regenwaterput met een capaciteit van 10.000 liter. “Dat water kan door middel van een handwaterpomp naast het tuinhuis hergebruikt worden. Zo krijgen fruit en groenten tijdens de warmere maanden voldoende water en stimuleren we milieuvriendelijk tuinieren”, aldus schepen Mercedes Van Volcem. Om het project te vervolledigen voegde de stad ook nog een composttoilet en picknickbank toe. “Hiermee maken we de buurttuin nog praktischer en ecologischer ”, voegt de Brugse schepen nog toe.

Bijenhal

Als bijenvriendelijkste gemeente kan een bijenhal niet ontbreken. “Ik was alvast zeer verheugd met de vraag van de buurttuingebruikers. Deze hal past perfect binnen het bijenplan dat we als Stad willen tot uitvoering brengen. Naast Zwankendamme zijn er nog bijenhotels en bijenhallen aan het domein Tudor, de Kinderboerderij, basisschool Brugge Noord, BuSO-school De Varens en het natuurcentrum Beisbroek te bewonderen. De bijenhal krijgt alvast een heel speciaal plekje, naast de bestaande serre”, sluit Van Volcem af. Ook schepen Goderis reageert enthousiast: “Ik ben enorm verheugd dat de buurttuin in Zwankendamme uitgebreid wordt met een bijenhal en tuinhuis! De buurttuin is niet enkel ecologisch een pluspunt maar het zorgt voor een sterke sociale cohesie bij de bewoners van Zwankendamme. Mensen komen op deze manier nog eens buiten om samen te tuinieren en een praatje te maken wat in deze tijden meer dan welkom is !”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.