Home > Tuinhier wint Cultuurprijs Langemark-Poelkapelle 2022

Tuinhier wint Cultuurprijs Langemark-Poelkapelle 2022

Geschreven op 13 maart 2023 om 09:37 door Mario De Wilde

De cultuurraad van Langemark-Poelkapelle bekroont sinds 2019 een vereniging of een persoon die zich verdienstelijk heeft ingezet op het vlak van cultuurbeoefening of cultuurspreiding. Voor het jaar 2022 valt de eer aan Tuinhier Langemark-Poelkapelle. In 2019 was Georges Vandromme de allereerste winnaar met zijn uitgebreide publicaties rond erfgoed in Langemark-Poelkapelle, in 2020 werd Ignace Thoma gekozen en – wegens corona – pas een jaar later in de bloemetjes gezet, voor zijn jarenlange inzet rond leesbevordering. In 2022 kozen we voor kunst en kreeg kunstenaar Jef Dekeyser de Cultuurprijs 2021.

Alle vormen van creatieve vaardigheden komen in aanmerking voor de Cultuurprijs. Voor de editie 2022 werden 3 verenigingen/ personen genomineerd.
1. Langemark-Poelkapelle Verbeeldt
Langemark-Poelkapelle Verbeeldt, voor een tweede keer genomineerd, bestaat uit een groep vrijwilligers die voor Westhoek Verbeeldt vanuit CO7 foto’s en beelden scant en beschrijft. ‘Westhoek verbeeldt’ is een regionale erfgoedbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over en in de Westhoek, dat samen met vrijwilligers en professionals wordt opgespoord, bewaard en ontsloten.
Ondertussen is er al heel wat werk verricht en staan er op de website van Westhoek Verbeeldt meer dan 67.000 beelden online, waarvan meer dan 4.000 uit Langemark-Poelkapelle. De beeldbank komt iedere 2 weken samen om het erfgoed van Langemark-Poelkapelle te bewaren voor toekomstige generaties. Ook zetten ze jaarlijks samen met Team Ontspannen hun schouders onder de organisatie van Erfgoeddag, met befaamde taartentafel.
2. Erik Bentein
In 2019 werd ’t Guynemerkliekske al eens genomineerd voor de cultuurprijs. Nu viel een nominatie in de bus van één van de spilfiguren, Erik Bentein. Samen met Gilbert Vanbelleghem en Guido Douchy startte hij in 1990 de muziekvereniging op. Het voorkeurinstrument van Erik is trompet. Hij speelt ondertussen al 32 jaar trompet bij ’t Guynemerkliekske. Naast de liefde voor muziek heeft hij ook een grote liefde voor kunst. Hij beitelt zelf creaties uit hout in zijn werkhokje in de tuin. Hij werd onlangs gehuldigd tijdens de voorstelling van het boek ‘De parochiepriesters en kerkgeschiedenis van Langemark-Poelkapelle door de eeuwen heen’ het boek van Georges Vandromme en Danny Jonckheere voor zijn inzet in de kerkfabriek van Poelkapelle.

Een jury, door loting samengesteld uit 9 leden van de cultuurraad, heeft bij geheime stemming de winnaar van de Cultuurprijs 2022 gekozen. Dit jaar valt de eer aan
3. Tuinhier Langemark-Poelkapelle

Tuinhier Langemark-Poelkapelle is een vrijwilligersvereniging die het tuinieren in Langemark-Poelkapelle stimuleert. Momenteel telt de vereniging iets meer dan 100 leden. In 2022 vierde Tuinhier haar 100ste verjaardag. Net na de Eerste Wereldoorlog was er schaarste aan plantgoed, zaden en meststof. Het is onder meer toenmalig burgemeester Arthur Nevejan die ‘Het Werk van den Akker’ oprichtte in Poelkapelle om deze broodnodige goederen te verdelen. Na de hoogmis werden druk bijgewoonde voordrachten gehouden over bemesting, grondverbetering, telen en bewaren van de oogst, noem maar op, in één van de herbergen van de burgemeester, die ook brouwer was.

In de jaren ’50 deden de voortuintjes met bloemen hun intrede, later zou dit nog verder evolueren naar siertuintjes. De welvaart introduceerde gazons, de groenten verdwenen wat op de achtergrond. Tuinieren werd een hobby. De naam van de vereniging zou veranderen in ‘Verbond voor volkstuinen’. De vereniging organiseerde vanaf dan ook uitstappen, in september werden groetententoonstellingen gehouden om de sportieve competitiviteit tussen de leden aan te wakkeren.

De tentoonstelling zou in de loop der jaren onder impuls van secretaris Jules Van Keirsbilck uitgroeien tot de ‘Volkstuinenexpo’, een groots 3-daags evenement in de gemeente, waar ook de vrije basisschool ruim in betrokken werd. Niet helemaal een verrassing als je weet dat directeur Serge Verslype, toen ook voorzitter was van het ‘Verbond voor volkstuinen’. De ‘Volkstuinenexpo’ heeft ondertussen plaats gemaakt voor andere evenementen.

Op 24 juni 1996 mocht de vereniging de Koninklijke titel uit handen van toenmalig gouverneur Olivier Vanneste in ontvangst nemen.

Vandaag kennen we de vereniging onder de naam ‘Tuinhier Langemark-Poelkapelle’, een vereniging die een rijke en mooie geschiedenis kan voorleggen. Een geschiedenis die uitvoerig in de kijker werd gezet met een uitgebreide expo dit voorjaar. Een geschiedenis ook die de tijdsgeest volgt, van noodzaak naar hobby. Tuinieren als antwoord op de uitdagingen van onze huidige maatschappij, zoals stress, burn-out en het milieuvriendelijke kweken van eigen groenten en fruit.

Tuinhier Langemark-Poelkapelle is belangrijk voor de gemeente. Zo hielp de vereniging bij het oprichten van de 9 volkstuintjes aan zorgcampus Langemark-Poelkapelle en plaatsten ze er bloembakken voor de bewoners van het woonzorgcentrum. De gedreven bestuursploeg onder leiding van huidig voorzitter Heidi Van Zele, organiseert een scala aan activiteiten, van voordrachten, reizen, bedrijfsbezoeken, etentjes, wedstrijden, fietszoektochten,…

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.