Home > Truckparking Zeebrugge is open en is bovendien voorzien van sanitaire unit

Truckparking Zeebrugge is open en is bovendien voorzien van sanitaire unit

Geschreven op 16 april 2020 om 19:53 door Mario De Wilde

Groen-raadslid Janos Braem heeft vandaag een bericht verspreid waarbij beweerd wordt dat de parking aan de Loodswezenstraat te Zeebrugge werd gesloten wegens Covid-19. Raadslid Braem is duidelijk verkeerd geinformeerd. De parking werd op vrijdag 10 april in de namiddag op verzoek van de arbeidsauditeur gesloten omwille van diverse redenen van hygiëne en Covid-19 maatregelen in het bijzonder de social distancing. Dirk De fauw, burgemeester Brugge en voorzitter van het havenbestuur: “Als burgemeester heb ik mij onmiddellijk verzet tegen de onmiddellijke sluiting van de parking omdat er geen alternatief is voor de vele truckers, meestal van Roemeense origine, die dan maar in Zeebrugge langs de weg ergens moeten “kamperen”. Vrijdagavond om 18 uur, enkele uren na de sluiting, ben ik samen met de Arbeidsauditeur, de lokale politie, de scheepvaartpolitie en de havenkapitein ter plaatse geweest en werd besloten om de parking onmiddellijk terug open te stellen gezien er nergens in Zeebrugge voldoende plaats is om al deze trucks en hun bestuurders te laten overnachten en dit tijdens het lange paasweekend.”

Het havenbestuur heeft het engagement aangegaan om na het weekend, op dinsdag 15 april op zoek te gaan naar andere sanitaire voorzieningen voor deze parking . Op 16 april werden volgende werken uitgevoerd op de parking:

1. Er werd een sanitaire container uitgerust met 3 urinoirs, 5 toiletten en 2 lavabo’s met zeepdispender en papieren handdoeken geïnstalleerd. Dit alles werd aangesloten op stromend water en de installatie is nu operationeel.

2. Een sceptische vergaarbak en opvangtank met een capaciteit van 2.500 liter werd geplaatst. Dagelijks wordt de tank geledigd.

3. De volledige parking werd door de technische dienst van de MBZ opgeruimd en geveegd alsook de ruimte van het sanitair blok. Het zwerfvuil dat tussen de Herasomheining en de Jerseyblokken ligt werd opgeruimd.

4. “Covid-19”-affiches werden geplaatst bij de ingang van de parking, in en om het sanitair blok, en rondom de omheining.

Deze sanitaire installatie wordt elke dag gereinigd 7 dagen op 7 . Deze operatie zal het havenbestuur 50.000 euro/jaar kosten. Toch even herinneren dat deze parking op vraag van het stadsbestuur door het havenbestuur werd ingericht nu 3 jaar geleden. Oorspronkelijk was het een betalende parking maar vermits de vooral Oost-Europese truckers niet graag hun geld besteden aan parkeergeld werd er weinig gebruik van gemaakt. Er werd toen beslist om de parking gratis ter beschikking te stellen. Naast deze parking is er ook een tweede parking in de transportzone aan het Total-benzinestation. Daar maken de truckbestuurders gebruik van de sanitaire installatie van het tankstation. Gezien ook hier een tekort aan sanitair is heeft het stadsbestuur beslist om bijkomend gehuurd sanitair te plaatsen dat ook dagelijks wordt gereinigd .

Inmiddels worden de plannen concreet voor het tankstation met ruime parking aan de A11. Ten onrechte stelt raadslid Braem dat dit te ver van de voorhaven is. Voor een truckchauffeur is het vooral van belang dat hij sanitair heeft en niet gestoord wordt tijdens de rustperiode die hij moet in acht nemen. De plaats naast de A11 is ideaal gelegen gezien heel wat transport niet uit de voorhaven maar uit de achterhaven vertrekt. Samengevat : Het stadsbestuur en het havenbestuur doen samen inspanningen om truckers een parkeerplaats met enige accommodatie te verstrekken in Zeebrugge en dit om te voorkomen dat trucks her en der geparkeerd staan in de woonzone van Zeebrugge .

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.