Home > Triënnale Brugge overtreft nu al de verwachtingen: reeds meer dan 60.000 bezoekers

Triënnale Brugge overtreft nu al de verwachtingen: reeds meer dan 60.000 bezoekers

Geschreven op 19 augustus 2021 om 15:25 door Mario De Wilde

TraumA loopt nog twee maanden, tot 24 oktober. Tot die tijd zorgen 13 artistieke en architecturale installaties op gekende en minder bekende plekken in Brugge voor een viering van de veelzijdigheid en beweeglijkheid van deze unieke stad. Intussen bezochten al meer dan 60.000 mensen Triënnale Brugge. “Dat deze derde editie een bijzondere editie zou worden, was al voor de start duidelijk. De aanhoudende coronacrisis zorgde niet alleen voor logistieke problemen met als gevolg productionele vertraging, maar ook voor minder buitenlandse bezoekers voor Brugge. Toch is dit nu al een erg geslaagde editie. Na ruim drie maanden hebben we al meer dan 60.000 bezoekers kunnen tellen, waarbij we op enorm veel enthousiasme uit eigen land mogen rekenen”, aldus burgemeester Dirk De fauw

“Het is dankzij initiatieven zoals Triënnale Brugge, met installaties die in alle veiligheid en meestal in openlucht kunnen bewonderd en beleefd worden, dat dit coronajaar alsnog een boeiende wending nam. Elke dag zie je in de binnenstad heel wat mensen rondlopen met een stadskaart van Triënnale Brugge. Ook heel wat Belgen vonden de afgelopen 4 maanden de weg naar Brugge om er in het uitzonderlijke kader van de Brugse binnenstad en Zeebrugge kunst en architectuur te ontdekken”, voegt schepen van Cultuur Nico Blontrock daar aan toe

Publiekstrekkers
De installatie Strangler van Héctor Zamora is met 42.000 bezoekers dé publiekstrekker van deze triënnale. Zijn installatie – in de vorm van een grootindustrieel steigerwerk rond een grote Oostenrijkse den in de ommuurde tuin van het Gezellehuis – laat bezoekers toe om op een andere manier in interactie te treden met de boom, met de natuur en uiteindelijk met zichzelf. Wie de installatie helemaal beklimt, wordt beloond met een mooi en weids zicht over een minder bekend stukje Brugge.
Museum O.L.V. ter Potterie, aan de Potterierei, kent dankzij de installatie Disentanglement van de Amerikaanse kunstenaar Laura Splan dan weer een forse stijging in haar bezoekers. Reeds 25.000 mensen vonden hun weg naar het museum.

Andere blikvangers zijn de monumentale, monochrome en verstilde draaimolen Danse Macabre van Hans Op de Beeck, Banisteria Caapi(Desnatureza 4) van Henrique Oliveira en de kleurrijke textielinstallatie Happy Coincidences van Amanda Browder die tot leven kwam in samenwerking met meer dan 750 Bruggelingen. De tentoonstelling ‘De poreuze stad’ in de Poortersloge werd al door 11.720 bezoekers gesmaakt. Deze groepstentoonstelling loopt nog tot 26 september en is gratis te bezoeken, mits reservatie.
Rondleidingen
Heel wat bezoekers doen ook een beroep op een Triënnale Brugge-gids om het parcours begeleid te verkennen. Tot op vandaag werden reeds 628 rondleidingen geboekt, waarvan de hoofdmoot Nederlandstalig (Triënnale Brugge 2018 sloot af met 653 geregistreerde boekingen).
Virtueel platform
Driekwart van alle bezoekers kwam in juli uit het binnenland. Om buitenlandse geïnteresseerden toch te laten meegenieten van Triënnale Brugge, ontwikkelde Visit Bruges een virtueel platform dat toelaat het parcours vanuit de huiskamer te bezoeken. Het gaat om een combinatie van unieke 360°beelden en video samengebracht op één platform en ondersteund in zes talen. Sinds de start werd de website al meer dan 7000 keer bezocht. Naast Belgische bezoekers telt het een ruim aandeel kijkers uit Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk en verdere bestemmingen. Gemiddeld blijven bezoekers 3 minuten op het platform.

Het virtueel platform is een realisatie van het bedrijf Poppr op initiatief van Visit Bruges en met steun van Toerisme Vlaanderen.
Inspirerende podcast en audioguides
Om Triënnale Brugge en het thema van dit jaar, TraumA, beter te kunnen begrijpen, maakte Triënnale Brugge een inspirerende vijfdelige podcast over de geschiedenis van de stad en haar relatie met hedendaagse kunst en architectuur. Het is de ideale voorbereiding voor een bezoek aan Triënnale Brugge of voor wie gewoon meer wil weten over de stad, haar soms duistere geschiedenis, het ontstaan van Triënnale Brugge, het thema van deze editie en de installaties die te zien zijn in de Brugse binnenstad en Zeebrugge.

De podcast is beschikbaar in het Nederlands en Engels op Spotify, Apple Podcast en Google Podcasts en werd al meer dan 3 900 keer beluisterd.

De audioguides, te beluisteren aan de infozuilen bij de 13 installaties, tellen intussen al 10.500 downloads.
Hefboom voor Brugge
Triënnale Brugge 2021: TraumA werd nog voor haar start op 8 mei met een maand verlengd, tot 24 oktober. Ook deze editie wordt beschouwd als een hefboom om bezoekers naar Brugge uit te nodigen en hen tegelijk kennis te laten maken met de lokale handelaars, horeca en gastronomie.

Zo koos Triënnale Brugge, in samenwerking met Werk en Ondernemen Brugge, deze editie voor een creatieve samenwerking met de lokale horeca. Maar liefst 28 horecazaken in de nabijheid van het kunstenparcours verdelen informatie en spelen met hun locatie en/of culinair aanbod in op het thema van Triënnale Brugge 2021. Samen met heel wat culturele actoren en de meer dan veertig Inspired by-Triënnale Brugge-initiatieven vormen ze ambassadeurs van deze editie.
Nu al een geslaagde editie
Dit alles zorgt ervoor dat we nu al spreken van een geslaagde editie, zowel voor de kunstenaars en architecten, de organisatie, maar vooral ook voor alle Bruggelingen, haar bezoekers en de stad. Veel meer dan een kwantitatief succes, is dit een kwalitatief straffe editie, met tal van rondleidingen, een verdiepend programma, een inspirerende podcast… Tot slot kon Triënnale Brugge, ondanks corona, niet enkel op nationale maar ook op internationale belangstelling rekenen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.