Home > Triënnale Brugge 2021 wordt een editie tussen droom en werkelijkheid

Triënnale Brugge 2021 wordt een editie tussen droom en werkelijkheid

Geschreven op 18 februari 2020 om 18:31 door Mario De Wilde

Het is nog wel effe wachten maar Triënnale Brugge pakt uit met het thema voor 2021: TraumA. Na twee succesvolle edities in 2015 en 2018 wordt de werelderfgoedstad opnieuw decor voor hedendaagse kunst en architectuur. Van mei tot september 2021 neemt een parcours met internationale projecten ons mee naar plekken die balanceren tussen het zichtbare en het verborgene, tussen droom en werkelijkheid. Triënnale Brugge 2021 bouwt verder op de voorbije twee triënnales en slaat tegelijk een andere weg in. De eerste editie in 2015 stelde de vraag wat er met de stad zou gebeuren wanneer de zes miljoen toeristen er zouden willen blijven wonen. De tweede triënnale, Liquid City | Vloeibare Stad, onderzocht de gevolgen van de huidige ‘vloeibare’ samenleving en creëerde tijdelijke gastvrije ontmoetingsplaatsen langs of op het water.

De derde editie van Triënnale Brugge, TraumA, zet dit onderzoek naar hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte verder, maar ditmaal vanuit een onderhuids perspectief: wat speelt er zich af achter de statige gevels? Hoe wordt de middeleeuwse stad beleefd én geleefd? Internationale kunstenaars en architecten* worden uitgenodigd om de (semi-)publieke en private ruimtes in Brugge te verkennen en de verborgen kant van Brugge en haar samenleving in vraag te stellen. Steegjes en achterpoortjes worden ontdekt, tussenruimtes, binnenkoeren en bouwwerven prikkelen de verbeelding en geven ons een blik achter de muren.

Met TraumA duikt Triënnale Brugge in de minder gekende geschiedenis en realiteit van Brugge. Historische verhalen worden opgerakeld, vergeten of verborgen gebeurtenissen besproken. Deze editie verkent de grens tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel. Het speelt in op de verbeelding, op de pracht en de praal, maar ook op het angstvallige aspect dat er ondergronds schuilt. Want hoewel Brugge voor velen een droombestemming lijkt, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid, vervuiling of angst. Triënnale Brugge 2021: TraumA brengt aan de hand van artistieke en architecturale ingrepen ook de minder fraaie aspecten naar boven en laat ze deel worden van de beeldvorming van de stad. Ze creëert een meerstemmig discours, waar er ruimte is voor verbeelding, schoonheid, duisternis en complexiteit.

“TraumA biedt Bruggelingen en bezoekers de kans om door de ogen van hedendaagse kunst en architectuur de stad (beter) te leren kennen en hun beeld over Brugge bij te sturen. Triënnale Brugge confronteert ons met het vertrouwde en daagt ons uit om het échte Brugge te zien en ervaren.”
Dirk De fauw, Burgemeester van Brugge “We willen het met Triënnale Brugge 2021: TraumA niet alleen hebben over de verborgen plekken, maar vooral ook over de grens tussen de publieke en private ruimte. Daar is er ruimte voor verandering en vernieuwing. Niet alleen tijdelijk, maar ook op lange termijn, want dat is wat we uiteindelijk willen bereiken: bewegen in de geesten van de stad en haar inwoners.”
Till-Holger Borchert, artistiek team Triënnale Brugge.  Triënnale Brugge 2021: TraumA balanceert tussen het aanwezige en het verborgene. Met een parcours van sculpturale en architecturale creaties viert het de veelzijdigheid en beweeglijkheid van deze stad. Tussen privé en publiek. Tussen droom en nachtmerrie.

* De deelnemende kunstenaars en architecten worden aangekondigd in het najaar 2020.

Foto: Brugge.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.