Home > ‘Trap’, ‘neuter’ en ‘release’: nieuw kattenbeleidsplan voor stad Izegem

‘Trap’, ‘neuter’ en ‘release’: nieuw kattenbeleidsplan voor stad Izegem

Geschreven op 27 april 2020 om 09:12 door Mario De Wilde

Op de gemeenteraad van 21 april werd het nieuwe kattenbeleidsplan voor Izegem goedgekeurd. De stad beschikt voortaan over een professioneel en dierenvriendelijk plan om de zwerfkattenproblematiek op haar grondgebied aan te pakken. Voor de opmaak van het plan ging de stad in zee met het Dierenasiel Regio Roeselare. “Zo sparen we niet alleen kosten uit maar bieden we onze inwoners een transparante werkwijze aan”, vertelt schepen van Dierenwelzijn Lisbet Bogaert.

Het zijn de steden en gemeenten die in Vlaanderen verantwoordelijk zijn voor de opvang van alle zwervende en verloren gelopen dieren op hun grondgebied. Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bepaalde in 2018 dat elke stad of gemeente een omvattend zwerfkattenplan moest opstellen. “Izegem was een van de gemeentes die nog geen plan had opgesteld maar daar komt nu verandering in”, vertelt schepen Lisbet Bogaert.

Samenwerking met Dierenasiel Regio Roeselare

Izegem gaat voor professionalisering, kwaliteit en dierenvriendelijkheid. “We gaan hiervoor in zee met Dierenasiel Regio Roeselare dat instaat voor de volledige asielwerking en voor ons zwerfkattenbeleid. Het asiel neemt ook alle taken en kosten van de dierenarts voor haar rekening. We beperken op deze manier de kostprijs tot slechts 0,54 euro per inwoner en bieden bovendien een kwalitatieve aanpak aan. Met het plan zetten we in op het lokaliseren van de zwerfkatten en sensibiliseren we onze burgers. We maken duidelijk welke verplichtingen er zijn en wat de procedure is bij de aanpak van de zwerfkattenproblematiek. De samenwerking met het dierenasiel gaat officieel van start op 1 mei”.
Vangen, steriliseren en terugplaatsen
In het nieuwe plan wordt er gewerkt volgens het systeem van ‘trap’, ‘neuter’ en ‘release’ of het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten. “Mensen kunnen zwerfkatten voortaan melden via een vast telefoonnummer en e-mailadres” vertelt Lisbet Bogaert. “Meldingen worden daarna doorgegeven aan het dierenasiel dat dan vangacties organiseert met slimme vangkooien. Zodra een kat is gevangen, wordt er een signaal verstuurd. Het dierenasiel Regio Roeselare doet vervolgens een gezondheidsonderzoek en staat in voor castratie of sterilisatie. Tenslotte staat het asiel ook in voor terugplaatsing of adoptie van de zwerfkatten”. De stad stelt daarnaast een aantal vrijwilligers aan die verschillende voeder- en schuilplaatsen zullen onderhouden. Izegem voorziet hen van een voederpasje en het nodige voeder en zorgt er zo voor dat het wildvoederen tot een minimum beperkt blijft. Schepen Bogaert geeft nog mee dat de stad werkt met een meldpunt voor haar inwoners. Mensen kunnen terecht op het nummer 051 337 319 of mailen naar marlies.decruy@izegem.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.