Home > Trajectcontroles in Veurne zijn wel degelijk wettig

Trajectcontroles in Veurne zijn wel degelijk wettig

Geschreven op 14 april 2023 om 08:49 door Mario De Wilde

De trajectcontroles in Veurne zijn wel degelijk wettig. Het Agentschap Binnenlands Bestuur bevestigt dat de trajectcontroles en de manier waarop die op ons grondgebied worden uitgevoerd correct zijn in Veurne. Het verwerpt hiermee een klacht van een raadslid.
➡ Volgens de klacht was de constructie die we als Stad Veurne hebben opgezet met de firma TaaS niet wettig. In deze constructie financiert het stadsbestuur de installatie, is de privéfirma eigenaar van de installatie en compenseert Stad Veurne dit door een bedrag per boete af te staan. Dit laatste punt voldoet aan de financieringsvoorwaarde van de Wegverkeerswet.
➡ Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kreeg in 2021 een gelijkaardige vraag, maar zij bevestigde toen al dat deze constructie absoluut wél wettig is en kan worden toegepast door lokale besturen.
➡ Ook het tweede onderdeel van de klacht, dat Stad Veurne als wegbeheerder niet meer autonoom kan handelen op straten waar trajectcontrole van toepassing is, is door ABB ongegrond verklaard. In de samenwerkingsovereenkomst tussen TaaS en Stad Veurne staat duidelijk vermeld dat het stadsbestuur het handhavingsbeleid en het mobiliteitsbeleid voor haar rekening neemt en als enige bevoegd is voor de betrokken straten.
➡ Wel vroeg het Agentschap aan Stad Veurne om de concessieovereenkomst met TaaS, waar sinds het akkoord met het bestek nog extra punten in werden opgenomen, nog eens expliciet en ter verduidelijking voor te leggen aan de gemeenteraad. Dit zal dan ook gebeuren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.