Home > Tournée Flandrienne organiseert dit weekeinde De Stille Ronde in Kortrijk

Tournée Flandrienne organiseert dit weekeinde De Stille Ronde in Kortrijk

Geschreven op 17 september 2021 om 14:04 door Mario De Wilde

Op zaterdag 18 en zondag 19 september tijdens de week van de mobiliteit is er een vrije fietstocht met aandacht voor verkeersveiligheid. Je kan vrij starten aan tussen 10h en 16h en de tocht op je eigen tempo fietsen. De tocht is volledig uitgepijld. We vragen om de hele tocht je witte fietslicht te laten branden. De boodschap van deze fietstocht is tweeledig: enerzijds een oproep tot respect van de andere weggebruiker voor de fietser en anderzijds een oproep aan de fietser zelf om er rekening mee te houden dat je niet alleen op de weg bent. Ook het laten branden van het fietslicht heeft een dubbele betekenis : letterlijk betekent het dat je ervoor zorgt dat je gezien wordt en figuurlijk laten we ons lichtje branden ter nagedachtenis van de kinderen die omgekomen zijn in het verkeer.
De partners en ambassadeurs van Tournée Flandrienne, de ledengemeenschap van OVK en vele sympatisanten sluiten zich hierbij aan. Op zaterdag 18 september is er om 10h aan de start van de Stille Ronde in Kortrijk een ontmoeting tussen , minister Vincent Vanquickenborne en Wendy, de mama van de overleden Kato. Het is op 18 september precies één jaar geleden dat Kato om het leven kwam in een verkeersongeval.
De vzw wil het hier niet bij laten en heeft een fietsvloot van een 20-tal e-bikes samengesteld om zo een eigen onderzoek rond fietsveiligheid op te starten.
Bedrijven die deelnemen aan het fietsveiligheidsonderzoek krijgen e-bikes ter beschikking, zodat 5 werknemers gedurende 14 dagen hun woon-werkverplaatsingen met de fiets kunnen doen. Bij aanvang wordt een sessie georganiseerd waarbij de deelnemers extra uitleg krijgen over veilig fietsen. Ook wordt aan alle deelnemers een fluorescerende helm met ingebouwd achterlicht beschikbaar gesteld en krijgen zijn nog een extra fietslampje voor aan de kledij of rugtas. Tot slot wordt er ook bevraagd hoe veel fietservaring de werknemers hebben en wat zij van de testperiode verwachten, en verzamelen we na afloop de ervaringen van de deelnemers.
De doelstelling van dit project is drieledig:
1. Exploreren wat de noden en behoeften zijn van fietsers tijdens het woon-werkverkeer om op een veilige en gezonde manier te kunnen fietsen.
2. In co-creatie met fietsers een interventie te ontwikkelen, die inzet op veiliger en gezonder naar het werk fietsen
3. De impact van deze interventie na te gaan op veiligheids(gevoel) en (mentale) gezondheid
Ten voordele van Ouders van Verongelukte Kinderen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.