Home > Too Good To Go trakteert Brugge op taart voor haar inzet tegen voedselverlies

Too Good To Go trakteert Brugge op taart voor haar inzet tegen voedselverlies

Geschreven op 29 september 2020 om 14:43 door Mario De Wilde

Vandaag viert de Verenigde Naties de eerste Internationale Dag tegen Voedselverspilling. Too Good To Go vond dit dé ideale gelegenheid om voedselverspilling in de kijker te zetten. Om het stadsbestuur van  Brugge te bedanken voor haar inzet tegen voedselverlies, overhandigde Too Good To Go deze voormiddag een taart aan het Brugse stadsbestuur.

Too Good To Go: “Omdat steden en gemeenten een sleutelrol spelen in de strijd tegen voedselverlies, plaatsen we dit jaar de focus op ‘zero food waste cities’. Steden zijn niet alleen hotspots waar voedselverlies plaatsvindt, ze zijn ook uniek geplaatst om het voortouw te nemen in de strijd tegen voedselverspilling. Dankzij de juiste infrastructuur, lokale kennis en noodzakelijke netwerken, kunnen steden gericht actie ondernemen en de voortgang naar een wereld zonder voedselverlies versnellen. Brugge heeft dit duidelijk begrepen. Met deze taart willen we jullie bedanken voor het harde werk en aanmoedigen om te blijven werken aan een stad zonder voedselverspilling. Een derde van de taart ontbreekt. Een symbool voor de dagelijkse verspilling van voedsel.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Duurzaamheid is de rode draad in ons beleidsprogramma. Vorige week nog mochten we vijf nieuwe duurzame helden in de bloemetjes zetten, waaronder het soepcafé dat voedseloverschotten ophaalt bij buurtwinkels en omtovert tot heerlijke soep en groenteschotels. Duurzame voeding is een thema waar we ook de komende jaren verder op inzetten.”

Schepen van Milieubeleid, Klimaat en Energie Minou Esquenet: “Nog te veel voedsel belandt in de vuilnisbak en dat is letterlijk energie verspillen. Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge in samenwerking met het Brugs Food Lab. Met succes verminderden we het voedselverlies in de Brugse zorgsector en maakten een handleiding die elke zorginstelling kan gebruiken. We ontvingen hiervoor een special mention award van MUFPP (Milan Urban Food Policy Pact). Via de Bruggesmaaktwedstrijd zijn er ook een aantal projecten rond voedselverlies ondersteund: pretty fish burger, Soepcafe, goodfood@school … .

Net voor de zomer lanceerden we het project ‘Foodwinners’. Hierbij worden 50 Brugse ambassadeurs begeleid om voedselverlies te verminderen. Zij zullen de volgende twee jaren helpen om 5.000 Brugse huishoudens te bereiken om zo 30% voedselverlies te vermijden. Daarnaast werken we ook aan het project ‘Flavour’ waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkgesteld worden. Ze halen voedseloverschotten van supermarkten op en na het sorteren, worden die geleverd aan organisaties die de voedseloverschotten verdelen of bereiden. Dit komt ten goede aan mensen in kansarmoede. De voorbije weken konden inwoners van Brugge in boomgaarden van de Stad ook appels plukken die anders verloren zouden gaan. Ook die appels werden verdeeld aan de organisaties van het distributieplatform. Van een deel van de oogst werd appelsap gemaakt. In primeur bieden we ieder een flesje aan.”

(*) Too Good To Go
Opgericht in Denemarken in 2016 en gelanceerd in België op 1 maart 2018, stelt de app van Too Good To Go iedereen in staat om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan door handelaren en consumenten te verbinden met elkaar via het platform.
Too Good To Go is de grootste community in Europa die de strijd tegen voedselverspilling actief aangaat. Meer dan 29.000 partners en 14 miljoen consumenten verspreid over 14 landen (Denemarken, Frankrijk, België, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Nederland, Polen, Oostenrijk, Portugal en Noorwegen). Samen hebben ze al meer dan 20 miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered.
In januari 2020 werd het bedrijf officieel een gecertificeerde B Corporation en sloot het zich aan bij meer dan 2.600 sociaal- en milieuverantwoorde organisaties, die een positieve, actiegerichte verandering willen verwezenlijken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.