Home > Toerisme: Costa Blanca herademt volop en dat mede dankzij West-Vlamingen

Toerisme: Costa Blanca herademt volop en dat mede dankzij West-Vlamingen

Geschreven op 11 augustus 2022 om 09:57 door Mario De Wilde

Na twee jaren van onverbiddelijke coronabesmettingen en dito–ellende, waarbij het water op veel plaatsen tot aan de lippen stond van het internationaal toerisme, is de situatie tijdens zomer 2022 op meer dan een handvol plaatsen bijna opnieuw zoals vóór de verwoestende epidemie. Deze hoopgevende evolutie geldt vanzelfsprekend ook voor vakantieland bij uitstek Spanje in het algemeen en voor de Costa Blanca – waar Belgen, maar vooral West-Vlamingen thuis zijn – in het bijzonder.
Zowel in Alicante, Benidorm als Calpe smeekt de toeristische sector en de horeca om extra personeel, wat duidelijk een sterke indicator is voor een langverwachte en niet minder lang verhoopte algemene heropleving. Onze (West-Vlaamse) medewerker Yves Slabbinck hield de voorbije week een spreekwoordelijke vinger aan de pols en nam het vliegtuig richting Alicante. Een verslag….

De overheid speelt overigens volop mee in het stimuleren van nieuwe en vernieuwde toeristische activiteiten en initiatieven. Zo werd recent op de luchthaven van Alicante-Elche (méér dan 15 miljoen pax per jaar) een totaal nieuw toerisme-informatiekantoor in de aankomsthal geopend. Deze multifunctionele aanwinst maakt het voor de reiziger mogelijk om met behulp van de modernste communicatiemiddelen, 24u. per dag informatie in te winnen over de bestemming(en). Deze belangrijke en welgekomen aanwinst maakt het de reiziger bijzonder gemakkelijk om zelfs ’s avonds laat of ’s morgens vroeg alle nuttige info te raadplegen.
Calpe diem
Ook in Calpe (Calp in het Valenciaans) zit men niet stil om de toeristenstroom extra aan te zwengelen, want zonet werd in het centrum een omvangrijk pand aangekocht met de bedoeling om er een spiksplinternieuw informatiekantoor in onder te brengen. Calpe is overigens een bijzonder geliefde zomer- én winterzonbestemming bij de Vlaamse Spanjereizigers die carpe diem hoog in het vaandel dragen, die er graag komen genieten van de vele troeven van een aangename en levendige badstad en de talrijke pittoreske en authentieke plaatsjes in de buurt zoals Altea en Altamar. Opvallend veel West-Vlamingen wonen er en een niet onbelangrijk aantal is er zelfs in de horeca actief.
Ook een uitstap naar het nabije hippe Javea is een aanrader. Je kan daar als volleerde zonneklopper kiezen tussen een prachtig zandstrand of lekker bruinen op een volwassen voorraad witte keien en kiezels. In de vele knusse eethuisjes wordt de inventieve Spaanse keuken hier alle eer aangedaan. ’t Is maar dat je het weet.
Benistorm
Voor Benidorm – onmiskenbaar de toeristische speerpunt van de Costa Blanca – loopt het al jaren storm. Vandaar dat Benistorm een vlag is die de lading wellicht nog beter dekt. Deze fraaie badpaats maakt zich op jaarbasis opnieuw wat graag op om zo’n slordige 12 miljoen gasten te ontvangen en te plezieren. Met een op-en-top schitterend microklimaat met 300 dagen zon en minder dan 20 dagen regen per jaar heeft Benidorm zich overigens in de voorbije jaren op de derde plaats weten te hijsen inzake toeristische aankomsten na Barcelona en Madrid.

Benidorm wordt wel eens meer het Manhattan van de Middellandse Zee genoemd, maar dan wellicht meer door het indrukwekkend groot aantal wolkenkrabbers dan om andere mogelijke redenen. Het ‘Grootste rusthuis van Europa’ is al even overdreven al zorgen de talrijke elektrische limo-scooters (veelal voor 2 personen) van snorrende bejaarden op de lange en brede zeedijk – van Levante tot Poniente – voor een uniek kijkspektakel onder de duizenden wandelars die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat deze wandel-, loop- en joggingruimte sportief afwerken.

Bij de toeristische dienst van Benidorm benadrukt men graag dat er vandaag een Benidorm is voor iedereen. En dat geldt evenzeer voor zij die op zoek zijn naar amusement, zon en zee, actieve outdoor breaks, betaalbaar medisch toerisme, maar vanzelfsprekend ook culinaire hoogtepunten met nadruk op tong- en gehemeltestrelende tapa’s.

Met méér dan een handjevol themaparken, een groot sportief aanbod, een behoorlijk bruisend nachtleven, tal van muziek- en andere festivals (Benidorm Fest!), shoppingmogelijkheden om van te duizelen – en dan hebben we het niet enkel en alleen over de prijs – blijft Benidorm een verleidelijke aantrekkingspool.

Wie met al dit nog niet voldoende getriggerd wordt kan nog bezwijken voor een 4×4 jeepsafari in de achterliggende schilderachtige bergdorpjes zoals Guadelest en daar beslist haar of zijn voordeel mee doen.

Nog een andere topper is ongetwijfeld een bezoek aan Les Fonds d’Algar, waar in het ruige en woeste hinterland op niet meer dan 15km rijden van Benidorm of Calpe, een serie opeenvolgende watervallen voor rust , verpozing en vakantiesoelaas zorgen in een adembenemend stuk natuur terwijl de zon onverbiddelijk brandt en je verfrissend kan baden in puur en glinsterend bronwater.

Duurzaam toerisme is ondertussen al evenmin een ijdel begrip in Benidorm. Het begint met een geïntegreerd waterbeleid en deze atypische badstad heeft niet meer dan een aantal hectaren nodig voor het welbevinden van doorgaans meer dan een half miljoen mensen present.

Wie tuk is op een 007 James Bond-moment kiest natuurlijk voor een 20 minuten durende helivlucht boven en rond de skyscrapers. Absoluut een originele manier om – voor zover nodig – onder de indruk te komen van de skyline van Benidorm.
Warm, warmer, warmst
Als de zomer 2022 hard op weg is om een aantal records te breken geldt dat evenzeer wat de temperaturen betreft. De provincie Alicante heeft dit jaar zwaar te kampen met hittegolven, zelfs tot boven de 40° C en aan de kust vlot tot 34° C en meer. Een en ander heeft uiteraard invloed op de temperatuur van het zeewater en geef toe, met 244km uitnodigende kust is Costa Blanca een Spaanse provincie waar je niet makkelijk neen tegen kunt zeggen als het over beklijvend vakantiegevoel gaat. Tegen Costa Blanca zeg je niet zomaar neen. Niet in de zomer, maar evenmin in de winter.
Hotels
Het hotelbestand in Costa Blanca is vanzelfsprekend divers, maar het is ook aantrekkelijk en polyvalent. Onze voorkeur ging naar B&B Hotels en Urban Rooms in Alicante; Hotel Cimbel en Melia in Benidorm; Casa Dia y Noche en Porto Calpe in Calpe. Reizigers die over beter gevulde beurzen beschikken komen helemaal aan hun trekken in Asia Gardens Hotel & Spa, een grandioze vijfsterren als toonbeeld en trendsetter van het nieuwe Benidorm.
Tip
Een laatste tip is de minicruise vanuit de haven van Calpe naar Benidorm. Vertrek om 10u. ’s ochtends en terug om 17u30. Met wat geluk dansen meezwemmende dolfijnen op en neer op de golven tijdens de vaart.

Yves Slabbinck

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.