Home > Toekomst luchthaven Kortrijk-Wevelgem steeds meer in het gedrang

Toekomst luchthaven Kortrijk-Wevelgem steeds meer in het gedrang

Geschreven op 10 juli 2023 om 08:29 door Mario De Wilde

Begin volgend jaar vervalt de huidige vergunning van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Momenteel loopt tot 22 juli het openbaar onderzoek om een nieuwe, deze keer eeuwigdurende, omgevingsvergunning aan te vragen. De aanvraag bevat ook de regularisatie van de grootschalige werken die in 2019 uitgevoerd werden. Het actiecomité rond het vliegveld slaagde er de voorbije jaren immers al twee keer in om die vergunning te laten vernietigen door de Raad voor vergunningenbetwisting.

Aantal vluchten x2

Wellicht niet toevallig valt dit openbaar onderzoek in volle vakantieperiode. De exploitant heeft alle redenen om te hopen dat zo weinig mogelijk mensen de impact van de plannen grondig bekijken. Er wordt immers een sterke verhoging van het aantal vliegbewegingen voorzien: van 28.000 in 2021 naar 44.000 tot 58.000 in de toekomst.

Geluidsoverlast x3

Dat heeft uiteraard grote gevolgen voor de geluidsoverlast, die vandaag al sterk onderschat wordt omdat niet veel mensen de moeite doen om ook formeel een klacht in te dienen. Het verlenen van de vergunning zoals aangevraagd zou betekenen dat het aantal mensen dat ‘een hoge mate van hinder ondergaat’ dubbel zo hoog kan worden. Van zo’n 2000 in 2021 naar 3150 tot 4000 afhankelijk van welk scenario werkelijkheid wordt en hoeveel vluchten tussen 6 en 7 uur voorzien worden. Het aantal ‘potentieel sterk gehinderden’, de indicator die tot nu toe vooral gebruikt werd om de geluidshinder te meten, stijgt zelfs met minstens een factor 3!

Maatschappelijk meest gunstig scenario: sluiten

En dat terwijl vorig jaar bleek dat het maatschappelijk meest gunstige scenario voor de luchthaven was om dit tegen 2030 te sluiten. Een zogenaamde ‘maatschappelijke kosten-baten analyse’ toonde aan dat de opbrengsten van de luchthaven in Wevelgem lang niet opwegen tegen de kosten voor de samenleving. Om de luchthaven financieel rendabel te houden, is nog een veel grotere stijging van het aantal vluchten nodig, tot 80.000 per jaar. Niet alleen onwenselijk voor een luchthaven geprangd tussen 2 gemeentekernen, maar ook totaal onrealistisch. Zaken- en privévluchten, naar eigen zeggen de belangrijkste bestaansreden van het vliegveld, liggen omwille van de grote impact op klimaat steeds meer onder vuur. Dit moet dus eerder beperkt worden dan af te komen met megalomane groeiscenario’s.

2 reacties

Matthys
Geschreven op 2023-07-15 16:06:18
In Harelbeke stijgt het aantal vluchten , jets, propellers en helikopters nu al dramatisch met alle gevolgen hiervan, milieu, decibels, privacy, rust(??) op ieder uur van de dag
florent denaghel
Geschreven op 2023-07-12 22:28:37
Daarbij komt ook een enorme uitstoot van co en co2 bij het opstijgen en dalen van de vliegtuigen. De fijnstof uitsoot ligt in de grootte van 100 000 000 000 000 000 fijnstofdeeltjes per opstijging en daling . En dit alles boven wevelgem en menen. Bovenstaande cijfers kun je vinden op internet. Om maar te zwijgen van het geluidsoverlast bij daling en opstijgen. Het beste en goede gezondheid gewenst.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.