Tips4Trips. Voluit genieten en vouchers winnen voor een winters en romantisch Brugge
Eenmaal begin december er aankomt, verandert ondergetekende elke jaar in een aaibaar Charles Dickens-poppetje. ‘Hij Die Altijd Nuchter Is’ ontdooit in die periode tot een kerncentrale van romantiek die plots kerstliedjes neuriet en rode sokken met sterretjes draagt. Kan je mijn gelukzaligheid voorstellen toen de Hoofdpief van dit fantastisch medium vroeg of ik een bijdrage kon leveren van een kerstmarkt. Met de dure brandstofprijzen en onkosten in het achterhoofd, voegde hij er wel meteen ‘Brugge’ aan toe….
Mario De Wilde
Paradijselijke uitvalsbasis: Boutique Hotel ’t Fraeyhuis (Romantik Hotels)
“Goedemiddag, mijnheer. Welkom in ons romantisch hotel. Een goede reis gehad?” En of we terloops al meteen een kopje koffie willen. Het viersterren Boutique Hotel ‘t Fraeyhuis, met eigen parking, grenst aan het veelbezongen Minnewaterpark en vijf minuten verderop loopt het wandelparcours van Wintergloed. Van zodra we een plaatsje in de buitenbar bij de vuurkorven hebben uitgezocht en we ‘Winter magic in the park’ in volle glorie bewonderen, begrijpen we waarom dit hotel al enkele jaren tot de Romantik Hotel Group behoort. Het historisch pand werd omgetoverd tot een idyllische oase van rust midden in het park. Alles in ‘t Fraeyhuis staat in het teken van romantiek en luxe. Maar hét summum van winters genieten ontdekken we in restaurant ‘In The Mood – dinner in the park’. Wow! ‘Dingdongdong’, de geur van vuurkorven, overal kaarsjes en wonderbaarlijke drankjes. Prima keuze dus. In de bar bestellen we enkele heerlijke tapas (lees: bruschetta’s, knapperige Aziatische kippenreepjes, zuiderse gamba’s en tataki van tonijn) waarna een winterse carrousel volgt van enkele à la carte verfijnde vis- en vleesgerechten. Ik zeg je nu al: ‘t Fraeyhuis; warm aanbevolen voor romantici, rustzoekers en (vooral) echte fijnproevers…
Alle info op www.fraeyhuis.be en www.romantikhotels.com
Gids als enthousiaste leidraad
Het is intussen redelijk laat geworden en de nacht zet haar koude voet binnen, als was ze een stofzuigerverkoper. Maar geen zorgen, we verlengen al deze Spijs & Wijn met een overnachting mét Viewmaster-uitzicht over het omliggende Minnewater. Geen enkele roos zal je in dit aardse leven kunnen verklappen dat ze die nacht beter sliep dan ondergetekende. Het luxueuze ontbijt, samen met een glaasje champagne, doet me nu al beseffen welk godenkind ik wel ben. Geen tijd voor persoonlijk gemijmer. Snel van saai hemd gewisseld voor een knalrode rendierenpull want we hebben afspraak aan het Historium op de Markt met Ann Vandermeeren van City Tours Belgium. Iedereen van de lezers is wellicht al een paar keer in Brugge geweest maar wat we in die twee uur ontdekken, is een schat aan leuke en nuttige informatie. Onze wandeling langs de oude vismarkt, de Bonifaciusbrug, het paleis van de familie Gruuthuse en de binnentuin van een godshuisje doet monden openvallen. De combinatie met een boottocht maakt het allemaal nog leuker. Hier kunnen geen tonnen Wikipedia’s en Trotters tegenop. Vanaf maart kunnen er trouwens ook weer fietstochten geboekt worden.
Alle info op www.citytoursbelgium.com.
Terugvliegen in de tijd, letterlijk…
Waar we even tevoren aan het Historium gestart zijn, stappen we nu de indrukwekkende ingangsdeur van het historisch gebouw binnen. Hier stond vroeger de Waterhalle van Brugge, de centrale opslagplaats voor de scheepvaart in deze bloeiende handelsstad. De locatie is gereconstrueerd in de attractie en geeft ons bezoek nog een extra dimensie. Van zodra we een ticket gekocht hebben, voelen we ons een pelgrimsmonnik op een tijdreis door de Brugse Middeleeuwen. We vergapen ons aan een wonderlijk liefdesverhaal gebaseerd op Jan van Eycks schilderij ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ en wandelen door zeven historische themakamers flink gekruid met filmpjes, decors en speciale effecten zoals geur en licht. Achter elke deur openbaart zich opnieuw een leuk en spannend verhaal. Dankzij de meegeleverde audioguide horen we echt alles over de Gouden Eeuw van Brugge. Maar ook na deze wandeling dient zich nog iets moois aan. Iedereen die wil proeven van virtual reality kan in het Historium prachtige ervaringen beleven. We nemen plaats in een makkelijke stoel en starten in een VR-boot onze belevingstoer. We varen langs grachten waar de goederen opgehaald worden en maken een fenomenale vlucht over middeleeuws Brugge. Intussen gebruiken we onze handen als Zwitserse knipmessen en eindigen de roadtrip met een lekker schuimende Liefmans Fruitesse on the Rocks in Duvelorium met prachtig uitzicht over de markt. Mijn arm kleurt bij het buitengaan vreemd blauw van het knijpen, warempel…
Alle info op www.historium.be
Op bezoek bij een echte chocolatier
Brugge en zijn chocolade! Het is verbonden zoals Suske en Wiske, C&A en activisten met lijm. Ontelbare chocoladewinkels kom je in zowat alle Brugse winkelstraten tegen. ‘Made in Belgium’ blokletteren Pakistani op hun uitstalraam en de vele cruise- en dagjestoeristen sleuren hele ladingen mee naar het thuisfront. Gelukkig bestaan ze nog: de enige echt artisanale chocolatiers die in hun eigen atelier Belgische kwaliteitschocolade zelf maken en verkopen aan de kenners. ‘Pralinette’ in de Wollestraat, zo’n 100 meter van het Historium, is er zo eentje die met heel veel passie en pure ambacht het bruine goud aanbiedt. Fangio De Baets maakt er een erezaak om de beste chocoladebonen ter wereld in te voeren, zelf te branden en ze van ‘Bean-to-bar’ te verwerken in zijn eigen open atelier achteraan het pand. In die winkel zelf ontkomen we (stel dat we dat zouden willen) als zoetekauw niet aan het vele lekkers. Getuige daarvan de ontelbare soorten pralines, truffels en andere chocoladelekkernijen die één voor één nog met de hand en met passie gemaakt. Nog dit: achteraan bevindt zich een terras dat als een van de mooiste plekjes van Brugge beschouwd wordt. Een adresje dat je zeker moet gaan opzoeken. Sterker nog: voor mij verdient Pralinette een fanfare aan de deur.
Alle info op www.pralinette.be
Hoera, wafelenbak
Onder het motto ‘1+1 = 2’ stappen we twee huizen verder in de Wollestraat ‘House of Waffles’ binnen. In mijn kortebroekenperiode was ik al fan van de traditionele wafelenbak bij Nero, professor Adhemar en Petoetje en Patatje, Welnu, patron Dirk Van den Bossche zorgt er voor dat het alle dagen feest is met de waarlijk lekkerste ruitjesparade die je maar kan bedenken. Bijna 100 jaar geleden werd Monique Van Waefelghem geboren in één van de charmantste huizen van Brugge en ze was de laatste persoon die de naam Van Waefelghem droeg in heel Brugge. De familieleden van haar gebruiken ‘Mamie’s’ trucs om alle wafels zo smaakvol te maken door de juiste hoeveelheid van haar favoriete bier aan de wafelmix toe te voegen. Welnu, dat zijn ze zeker in gelukt! Onze hartige bevrediging vervullen we met de Noorse variant (gerookte zalm en romige kaas), de Pollo Loco (malse kip met hartige kruiden), een Heilige Guacamole (romige guacamole bovenop een hartige wafelbasis) en de local hero, de iconische Double Decker (heerlijke ham en kaas). Alleen al voor de sfeer, de heerlijke koffie en de geur blijven we nog een kwartiertje langer zitten.
Alle info op www.thehouseofwaffles.com
Als de Paus door Brugge
Brugge heb je niet bezocht, als je geen ritje met de koets gemaakt hebt. Koetsier en grote baas Mark Wentein zelf kent de stad als zijn spreekwoordelijke broekzak. Hij leidt ons op een professionale maar charmante manier langs heelwat highlights van Brugge, Intussen wuif ik uitbundiger als onze Paus naar de jaloerse blikken die ons in sneltempo fotograferen. Straks zijn we ongevraagd de hoofdfiguur & fotomodel in duizenden Japanse fotoboeken. “Op de rechterkant zie je de beroemde brouwerij de Halve Maan waar de Brugse Zot gemaakt wordt”, aldus Mark. Nog veel andere locaties krijgen van hem een deskundige uitleg. Vaste stop is het Wijngaardplein nabij het Begijnhof, waar de paarden een korte rustpauze krijgen en we zelf ook even de benen strekken. De koets volgt haar weg over de kasseitjes en ik voel me prins, koning en keizer tegelijk. De paarden van Mark zijn intussen al vele jaren levend erfgoed in een cultuurhistorische traditie. Eindigen doen we op de Markt waar al tientallen nieuwe toeristen staan te wachten voor een ritje in deze liefdevolle carrosse-coupé. Overigens organiseert het bedrijf ook ritjes met de gekende Segway. Iets meer avontuurlijker maar alleszins een aanrader om op een totaal andere manier van Brugge te genieten. Het één kan perfect met het ander gecombineerd worden.
Alle info op www.hippo.be/koets en www.segway-brugge.be
Een combibezoek aan ‘t Frietmuseum en Choco Story
Eéntje is geentje en dus voegen we er een chocolade ‘bis’ achteraan. Chocolade maakt immers net zozeer deel uit van romantiek als rode rozen en serenades aan je balkon. Onder het motto ‘we kunnen er maar niet genoeg van krijgen’ staan we ‘s middags aan het hoekpand van Choco Story waar de 5500-jarige geschiedenis van chocolade in woord, beeld en smaak wordt uitgelegd. We ondergaan een zintuiglijke reis doorheen de tijd, waarbij we niet alleen kijken, maar ook ruiken en (hoera) proeven. Naast de geschiedenis, toont het museum ook hoe chocolade gemaakt wordt, met speciale aandacht voor de gevarieerde grondstoffen en het productieproces van vroeger en nu. Nauwelijks ben in veranderd in mijn eigen held Sjakie of we stappen als een Rupsje Nooitgenoeg 150 meter verder het Frietmuseum binnen. Zeg nu nog eens sire, dat er geen echte Belgen meer zijn. En ongelooflijk maar waar, het Frietmuseum van Brugge is het enige en unieke museum van de friet ter wereld. Alle info wordt in verschillende afdelingen op een luchtige en leuke manier gepresenteerd. Aan het einde van onze tour is het nog lekker en krokant genieten van de goudgele rakkers in de eigen snackbar onder de gewelven van het gebouw. Jaloers op mijn leerrijk bezoek tot Vlaanderens’ meest geliefde en gekende eetcultuur? Voor minder dan € 10 betaal je een ticket voor een leerrijk rondje ‘Belgische Smaakcultuur’.
Alle info op www.choco-story-brugge.be en www.frietmuseum.be
Laat je wellness-gewijs wegglijden in een bierbad
Tijd om ons vermoeid lichaam te laten pamperen. Na de chocolade en de frieten wordt dat dus bier. Bier? Eerst was er de opening van een vestiging in Brussel, begin mei opende de Belgische bierspa Bath & Barley ook een vestiging in hartje Brugge waar water, hop, gerst en gist de hoofdingrediënten vormen waarmee de 10-baden, gespreid over de vier privéruimtes van de luxueuze ‘city-wellness’, gevuld worden. Hier ondergaan we een heel speciale bierdoop. En dat is meer dan we in onze stoutste dromen verwacht hadden. De bierbaden zijn immers goed voor onze tere huid en bovendien erg relaxerend en nog plezierig ook. Terwijl we genieten van het bad, tappen we een biertje en drinken en genieten we van een andere verfrissing. Omdat het een privé-spa is, delen we alleen de hele ruimte. Bath & Barley straalt de Belgische brouwerstraditie uit, en de initiatiefnemers Louis Raes en Bart De Brabanter zijn er zeker van dat ook jij een bezoek fantastisch zult vinden. Niets decadentie, pure (hik…..) verwennerij. Boeken dus….
Hoedenmakersstraat 2, 8000 Brugge. Tel. 050-37.27.17. www.bathandbarley.com
Met stip op wensenkaartje: de kerstmarkt
Met stip op ons wensenkaartje: de kerstmarkt van Brugge en dus starten we onze missie al ‘s namiddags: de aanval inzetten op kribbetjes, ribbetjes, belletjes, balletjes, dampende chocolademelk en glühwein. Wanneer ik het labyrint met tientallen stalletjes zie, word ik lichtjes nostalgisch. Het is intussen flink koud geworden en ijsbloemen tekenen kunstige kristallen op de kleine ramen van de vele winkeltjes en restaurants. Ik sla links en rechts wat prullaria in die ik nooit of te nimmer anders zou kopen en na twee uur heb ik een jinglebell-paradijsje verzameld waar de marketingafdeling van Coca Cola stikjaloers op zou wezen. Op de kerstmarkt verdwijnen intussen duizenden glazen jenever en Glühwein rapi damente in de koude keelgaten van flanerende bezoekers. Nog tot en met 7 januari hult Brugge zich in haar mooiste kerstjas.
Lichtjes tellen
De duisternis heeft intussen Brugge ingepalmd en zwanger van voorpret maken we ons klaar voor een volgend stuk Pure en Onversneden Romantiek. Al voor het vijfde jaar op rij schittert Brugge tijdens Wintergloed met een prachtig lichtparcours. De nieuwe lichtbelevingswandeling ‘Aurora’, geïnspireerd op het Noorderlicht, is een warme winterwandeling van 2.5 km langs tien unieke lichtinstallaties. Het parcours loopt langs verborgen maar verrassende Brugse plekken. Verbonden met een blauwe gloed worden we bij elke installatie ondergedompeld in een andere wereld en beleven we hartstochtelijke momenten van ontroering en verwondering. Ik noteer met mijn verkleumde vingers in mijn notitieboekje ‘een warmwaterkruik van lichtjes en winterse betovering’…..
Alle info op www.visitbruges.be/nl/wintergloed/kerstmarkten
Overpeinzing
Na een lange dag keren we, moe maar voldaan, iets voor middernacht voldaan terug naar Romantik Hotel ‘t Fraeyhuis. In de lobby zingt Chris Rea ‘Driving Home For Christmas’ en de open haard houdt me als een minzame vriend gezelschap tot het tijd is om naar bed te gaan. Op mijn kamer zie ik de laatste mensen terugkeren van de kerstmarkt en uit de inktzwarte lucht vallen de eerste sneeuwvlokken. Oh, sentiment! Stilaan wint mijn comfortabel kingsize bed het van dit winters panorama. Twee ogen klappen simultaan en vredig dicht. Morgen keren we met zes rendieren en een arreslee vol pakjes weer richting ons eigen Huisje Weltevree. Het ’those were the days’-gevoel was de afgelopen drie dagen in Brugge helemaal compleet.
Foto’s Wintergloed Jan Darthet, overige foto’s deelnemers aan deze reportage en eigen foto’s.
Win een arrangement en vouchers in Brugge.
Voor de lezers hebben we opnieuw een arrangement en verschillende vouchers voor spannende en lekkere to do’s in Brugge klaarliggen. Bezorg ons voor dinsdagavond 19 december volgende drie antwoorden op tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Brugge Die Scone’.
-In restaurant In The Mood van Boutique Hotel ‘t Fraeyhuis kan je zowel binnen als in de gezellige buitenbar heerlijk aan sharing doen. Verschillende tapas staan op de uitgebreide kaart. Bezorg er ons een drietal van.
-Tot welke datum kan je de kerstmarkt in Brugge nog bezoeken?
-Wat is de naam van de Brugse lichtbelevingswandeling Wintergloed dit jaar?
Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen. Opgelet; één antwoord per persoon en gezin. Ook meerdere antwoorden door één persoon insturen op verschillende mailadressen worden door onze zoekrobot er ongenadig uitgehaald en uitgesloten. Uitslag van de lezerswedstrijd flessen wijn AOC Saint-Joseph. Winnen twee flessen: Marijke Verfaille uit Edegem, K. Vansteenkiste uit Melsele, Familie Louwagie uit Roeselare, Carla Herreboudt uit Ieper en R. Wilssens uit Hasselt.