Tips4Trips: Gent baadt straks weer in een sprookjesachtig lichtfestival. Win je vouchers
Dit weekend gaan we op bezoek bij de stroppen, Jacob van Artevelde, de neuzekes, het Gravensteen en de Buffalo’s. Voor de hardleerse lezers: Gent dus! Hoofdstad van Oost-Vlaanderen, want dat horen ze daar graag. Volgens taalpuristen gezegend met het lelijkste dialect van ons landje. Maar ik mag ze wel, die Koen Cruckes, Nic Balthazars, Iljo Keisses en Jef Neves. En toegeven, op toeristisch, cultureel en culinair vlak hebben ze een schatkamer aan adresjes. Voornaamste reden van ons bezoek: het Lichtfestival dat er straks weer aankomt. Wij gingen jullie al voor om Gent ‘by light’ te verkennen.
Mario De Wilde
Vooraleer we onze toeristische reportage starten, eerst deze belangrijke mededeling van puur informatieve aard. Van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari is het met open mond de vele werken op verrassende locaties in Gent aanschouwen. Het festival, dat aan de zesde editie toe is, start telkens om 19 uur en eindigt om middernacht. Op zondag start het festival al om 18 uur. Voor het eerst gaat de route over de Schipperskaai en Kleindokkaai langs de Oude Dokken. Daarnaast brengt de route bezoekers ook naar de vernieuwde Baudelohof, het historisch centrum en de Sleepstraat. Vraag me het Lichtfestival in twee woorden te omschrijven, en ik hou het op ‘giestig’ en ‘bangelijk’….
Logeren in historisch postgebouw
Een reportage over Gent maken doet men in stijl en dus hebben we het luxueus boetiekhotel ‘1898 The Post’ uitgekozen als uitvalsbasis voor dit weekendje Gent. Het voormalige postkantoor, dat in 2017 werd omgebouwd tot een prestigieus hotel, is centraal gelegen tussen de Korenmarkt en de idyllische Graslei. Hier heb je de bevoorrechte keuze om te logeren in één van de 38 stijlvol ingerichte kamers en suites. Het voelt wat aan alsof je in een teletijdmachine stapt naar het Gent van begin 20e eeuw, met een moderne touch. De naam verwijst naar het bouwjaar van het Postgebouw door architect Louis Cloquet. In de gangen van het hotel zijn de meer dan honderd jaar oude grondplannen en schetsen van Cloquet te zien. Welkom in een van de kamers die luisteren naar de vintage namen The Stamp, The Envelope, The Letter, The Carriage,…Voor wie het iets meer mag zijn is er de suite in de hoektoren, met een panoramisch zicht over de stad. Een speciale vermelding gaat trouwens naar de indrukwekkende cocktailbar The Cobbler waar men de meest verrukkelijke cocktails serveert, inclusief het mooiste uitzicht over Gent. Een leuk weetje voor wie nog mocht twijfelen om hier een verblijf te boeken: vorig jaar werd Hotel ‘1898 The Post’ door het Amerikaanse vakblad Travel+Leisure opgenomen in de jaarlijkse top-500 van beste hotels in de wereld. Om maar te zeggen, een onvergetelijk verblijf met een strikje om sowieso gegarandeerd.
www.1898thepost.com
Oost-Vlaamse streekproducten waargenomen
Zoals steeds ben ik ook deze week niet van plan om zomaar obligatoire stukjes te schrijven die zo uit een Lonely Planet gevist kunnen worden. Vooral in Gent met zoveel lekkers doet men dat niet ongestraft. Gent, en bij uitbreiding de hele Oost-Vlaamse provincie, bulkt van de smakelijke producten. Vermits een rondreis van Aalst naar Sint-Niklaas en Lokeren veel tijd (en brandstof) vergt, is er Ooost ‘Lekker Oost-Vlaams’ in het leven geroepen. Aan het Goudeleeuwplein wordt in het Promotiecentrum voor streekproducten al deze verrassende smaakmakers verzameld. We kijken ons de ogen uit en proeven een biertje, genieten van de heerlijke streeklunch ((mmmmmm. konijn) en ‘s namiddags van een heerlijke verwenkoffie. Als een Rupsje Nooitgenoeg nemen we bij het vertrek ook nog wat snoep, koffie, mattentaarten en kletskoppen mee. Om maar te zeggen dat mijn blinde adoratie voor Oost-Vlaamse specialiteiten wel heel ver gaat….
www.ooost.be
Artevelde nodigt (hik) uit: brouwerij annex brasserie
Wie Gent bezoekt, kreeg er sinds de zomer van 2022 een nieuwe hippe to do bij. Helemaal in de Bourgondische lijn opende aan de Botermarkt (rechtover het stadhuis) Brouwerij annex brasserie Artevelde. Manager Steven Deryckere en CEO Alain De Laet kozen van bij de start voor een volkse aanpak. De Pils, de Leute en de Wijze van Artevelde worden levenslustig op smaak gebracht in de brouwketels van de gelijknamige micro-brouwerij. Nee, ‘Stadsbierder’ kan het echt niet en tijdens een rondleiding kom ik alles te weten over de werking en productie van het bier. Naast een ‘brew pub’ waar ik het Artevelde bier echt kan zien, ruiken en proeven, is er ook een populaire brasserie met oer-Belgische klassiekers als een Rundsstoofpotje Artevelde Grand Cru, een trio van kroketjes of varkenswangetjes Nocturnum. Noteer ook de hot bites en de sharinggerechtjes vriet popu zijn. Consumententip: bestel met je tafelgenoten Boulette Russe gehaktballetjes in een sausje, met brood. Één van de balletjes is zo spicy dat je direct ziet wie de hoofdprijs had. ’t Es zu leutig allemoal tuupetegoare in den Artevelde…
www.artevelde.be
Bij Vandekerckhove op de koffie
Een gevestigde waarde in Gent en recent ook nieuw leven ingeblazen door een jong team koffiebranders en barista’s. Echte coffeelover zijn het. We stappen de heerlijk geurende koffiebranderij, winkel en coffeeshop van Vandekerckhove aan de chique Brabantdam binnen. Al generaties lang volgen ze hier nauwgezet het unieke proces van de koffieboon. Van de telers overal ter wereld tot de verse lokaal gebrande bonen die je straks in huis haalt. ‘Wijs zaken doen’ is al jaren de kernwaarde van Ties Poulin en hij loodst ons met heel veel goesting, passie en plezier door de wondere wereld van de koffie en thee. Bij het openen van een pakje koffie van Vandekerckhove, ontwaren we potvolkoffie toch wel een muzikale geur zeker…. De verse melange of single originkoffie brandt Louis steeds met zijn gitaar bij de hand. Muziek proeven we dus hier in Gent voor het eerst niet alleen met onze oren. Helemaal in katzwijm gaan we voor een El Salvador Ataco, zo sterk dat we er probleemloos een kudde olifanten een kwartier lang kunnen laten headbangen. Noteer: Koffie Vandekerckhove, voor al uw feestjes!
www.vandekerckhove1854.be
En op de taart en chocolade bij Marijn Coertjens
Een bezoek aan Gent afvinken zonder de bekende chocolatier & patissier Marijn Coertjes bezocht te hebben, zou doodzonde zijn. Gewapend met enorm veel goesting staan we ‘s namiddags aan de vitrine in de Burgstraat vlakbij het Gravensteen. Hier is het dat de chouchou van de Gentse zoetebekken al acht jaar de meest zalige pralines, macarons, croissants, eclairs, cakes en brood maakt. Zijn signature pralines, het resultaat van een kosmopolitische levensstijl en geïnspireerde ontmoetingen met internationale ondernemers, kunstenaars en artistieke geesten, staan voor ons centraal. Voor zijn vele andere huisdelicatessen laat Marijn zich door nostalgische elementen inspireren. Klassieke recepturen worden onder handen genomen en ondergaan een verfijnde make over. Met veel aandacht voor detail, nuance en delicate smaakcombinaties tracht deze vakman vanuit zijn visionaire filosofie een zintuiglijk verhaal te vertellen. Een echt walhalla voor de liefhebber van alle mogelijke zoete zonden en daar rekenen we ons vanaf ons bezoek nu graag bij.
www.marijncoertjens.be
Gent van op het water verkennen
Een plaatselijke collega had me gezegd dat ik Gent zeker eens van op het water moest ontdekken. Een dus varen we op een zondagmiddag mee met een kleurrijk boot op de Leie. Gedurende drie kwartier laten we ons onderdompelen – maar dan niet té letterlijk – in de geschiedenis van Gent vanop een gezellige vaartuig dat naargelang de weersomstandigheden open en toe kan. Met een enthousiast team ontvangt dit familiebedrijf elke bezoeker aan de knalgele parasol en balie vlak bij het Gravensteen. Wat volgt is een tocht via indrukwekkende waterwegen en historische gebouwen. Water is de leidraad van de tocht. Water heelt en verbindt ook de mens met de natuur. En jawel, het Gravensteen, de Korenlei, St.-Baafs, het Belfort en de Gildehuizen: ze zien er allemaal zo verrassend anders uit en dat allemaal vergezeld met deskundige informatie: een must! Vanaf 1 april kan je trouwens weer gebruik maken van de hop on hop off watertram met op- en afstappen aan zes bekende haltes: Gravensteen, Graslei-Korenlei, Museumsite, Sint-Pietersabdij, Sint-Baafskathedraal en Veldstraat. Ik noteer op het einde van onze rondvaart ‘Gent Welvarend’….
www.boatingent.be
Het verhaal van de vierkante meloen
Wie topgroenten en -fruit in Gent zegt, voegt daar meteen Square Melon aan toe. Wikipedia zegt me dat een vierkante watermeloen een duur geschenk in Japan is, maar bovenal is Square Melon een groenten- en fruitgroothandel gevestigd in hartje Gent. Ooit was het Van Landschoot, beter bekend als ‘den zwarten’. Een goeie zes jaar geleden nam Pasquino De Vuyst (geboren en getogen tussen de bloemkolen, asperges en mandarijnen) dit groenten- en fruitinstituut over. Met brio! Het concept – een cash & carry waar klanten zelf hun producten kunnen uitkiezen – bleef overeind. Meteen was er ook de ambitie om met Square Melon het toch al bijzonder aanlokkelijk en breed assortiment nog gevoelig uit te breiden en daar zijn ze absoluut in geslaagd. Ik aanschouw in de winkel bij Sint-Jacobs mooiere appelen dan in het aards paradijs, proef de zoetste druiven, zit met de gebakken peren als ik bananen moet kiezen en sappel een pruimenmondje bij de aanblik van zoveel dagverse radijsjes, wortelen, champignons en paprika’s. Ik zeg je nu al: de award voor het ‘Heilig Boontje van Gent’ gaat in deze hartjeskomkommertijd zonder concurrentie naar Square Melon….
www.square-melon.be
Afspraak bij de beste Gentse Italiaan
We zijn completamente pazzo van de Italiaanse keuken en op voorspraak van een kenner kiezen we Eat Love Pizza aan de Ajuinlei uit (waar op zondag de boekenmarkt doorgaat). Meteen wanneer we binnenstappen, zien en horen we dat de pure Romeinse gezelligheid hier centraal staat. Uit de keuken komen de zuiderse geuren al meteen prikkelen. Vriendelijke bediening en correcte prijzen. Eat Love Pizza is een pizzeria met een ziel en een missie, dat merk je als bezoeker meteen. Alles draait hier om flinterdunne, ambachtelijke pizza’s met gezonde, lokale en verantwoorde producten van bioboeren. In de Aperitivo Bar geniet je bij mooi weer langs de Leie van een heerlijk glas wijn met antipasti, pizza of pasta. Tijdens elk seizoen weet Eat Love Pizza haar publiek heerlijk te verwennen. Een hemels (ietwat verborgen) en zeker te ontdekken adresje.
www.eatlovepizza.be
Snuisteren op zondag op de boekenmarkt
Liefhebbers van strips, romans, thrillers, geschiedenisboeken en alle andere lectuur kunnen elke zondagvoormiddag terecht op de Ajuinlei en omgeving. Boekenkraampjes langs het water en de 18de en 19de-eeuwse herenhuizen in neoclassicistische stijl. Neen, je bent niet plots in Parijs beland. Van de bloemen naar de boeken is in Gent maar een kleine stap op zondagochtend. Al 17 jaar wordt de boekenmarkt onafgebroken georganiseerd door de Sint-Michiels Dekenij en de kans is groot dat je een beroemde auteur of BV spot. Of zoals ene Winston Churchill ooit sprak: ‘Het eten van woorden heeft me nooit maagklachten opgeleverd.’
Wedstrijd
Win een van de vouchers, etentjes of lokale proefpakketten die we uit het Gentse verzameld hebben. Bezorg ons de antwoorden op volgende drie vragen:
-De hoeveelste editie is het dit jaar van het Lichtfestival van Gent?
-Hoeveel kamers telt het luxueus boetiekhotel ‘1898 The Post’?
-Bezorg ons de naam van de twee rivieren die door Gent lopen.
Mail naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Gent, altijd leute’ met daarbij je drie antwoorden. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen en dat alles voor vrijdagavond 19 januari 2024 om 18.00 uur. Opgelet; één antwoord per persoon en gezin. Ook meerdere antwoorden door één persoon insturen op verschillende mailadressen worden door onze zoekrobot er ongenadig uitgehaald en uitgesloten
De vijf winnaars van de hotel- en museumvouchers van de Brugge Winters Romantiek-wedstrijd waren Leo Beyers uit Kalmthout, Jürgen Van Kerckhove uit Stekene, Amandine Léonard uit Neupré, Hendrik Depypere uit Brugge, Dimitri Verbeken uit Zwevegem, Ils Schepens uit Retie, Maurice De Hondt uit Laakdal en Inez Dirix uit Sint-Truiden