Home > Tien nutskastjes kregen een origineel en lokaal kleedje in Diksmuide

Tien nutskastjes kregen een origineel en lokaal kleedje in Diksmuide

Geschreven op 18 januari 2023 om 09:30 door Mario De Wilde

Tien grijze nutskasten in het historisch centrum van de stad werden gehuld in een originele jas. Verschillende inwoners stonden in voor de ontwerpen. Het gaat om elektriciteitskasten in de Grote Dijk, Begijnhofstraat, Kleine Dijk en Vaartstraat. In 2020 werd alvast een eerste reeks van acht nutskasten onder handen genomen. Als vervolg kregen tien kasten eind 2022 een make-over. De kasten vind je in de Grote Dijk, Begijnhofstraat, Kleine Dijk en Vaartstraat.

Originele en lokale ontwerpen

Diverse Diksmuidelingen werden ingeschakeld om ontwerpen op te maken voor de kasten. Het ontwerp van de drie nutskasten in de Begijnhofstraat komt van de hand van de inwoners van het begijnhof (De Lovie): Didier Dekens, Marie-Jeanne Verstraete en Anne Poulin. Timo Durie ging aan de slag met twee kasten in de Vaartstraat. Jutta Tamsin nam drie kasten voor haar rekening in de Kleine Dijk. De overige nutskasten in de Kleine en Grote Dijk zijn afbeeldingen van schilderijen. Ter hoogte van huisnummer 24 vind je een kast met daarop een schilderij van Jean-Louis Minne waar je het begijnhof ziet voor de Eerste Wereldoorlog. In de Grote Dijk zie je op een kast het postgebouw voor de Eerste Wereldoorlog, een interpretatie van Hendrik Merlevede gebaseerd op een schilderij van Jean-Louis Minne.

Grote Dijk

Grote Dijk 4A – postgebouw voor de Eerste Wereldoorlog – afbeelding van Hendrik Merlevede gebaseerd op een schilderij van Jean-Louis Minne.

Begijnhofstraat

Begijnhofstraat (3 kasten) – door Didier Dekens, Marie-Jeanne Verstraete en Anne Poulin, bewoners van het Begijnhof

Kleine Dijk

Kleine Dijk (t.h.v. nr. 24) – Het begijnhof van Diksmuide voor de Eerste Wereldoorlog – schilderij van Jean-Louis Minne (in depot van het stadsarchief)
Kleine Dijk ter hoogte van 4AD – door Jutta Tamsin
Kleine Dijk tegenover 4AD – door Jutta Tamsin
Kleine Dijk – residentie Noordvesten 34 – door Jutta Tamsin

Vaartstraat

Vaartstraat – zijkant brillenwinkel – ontwerp Timo Durie
Vaartstraat – ter hoogte appartement ’t Buitenbeentje – ontwerp Timo Durie

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.