Home > Tien miljoen euro voor ontbrekende geluidschermen langs N31 in Brugge

Tien miljoen euro voor ontbrekende geluidschermen langs N31 in Brugge

Geschreven op 26 mei 2020 om 12:50 door Mario De Wilde

De Vlaamse Overheid voorziet  dit jaar tien miljoen euro voor de plaatsing van ontbrekende geluidschermen langs de N31 in Brugge. De werken zullen in totaal 345 werkdagen duren. Na de kap van bomen en struiken gebeurt de plaatsing van de geluidschermen in zeven  verschillende fases.   Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens aan minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

“Bewoners langs de drukke expresweg zijn al jaren vragende partij voor een oplossing voor de geluidsoverlast. Voormalig minister van Mobiliteit Ben Weyts besliste daarom in 2018 om extra geluidschermen te realiseren. De Vlaamse Regering voorziet nu in 10 miljoen euro voor de plaatsing van de resterende geluidschermen aan weerszijden van de N31. Dit zal een stevig verschil maken voor de mensen die langs de drukke snelweg wonen”, verduidelijkt Bert Maertens.

Compensatie voor bomen en struiken langs de N376

In overleg met de politie is intussen een fasering  voor de werken klaar. De uitvoering start normaliter in de tweede helft van dit jaar. “In een eerste fase worden alle kap- en rooiwerken uitgevoerd. Op de plaatsen waar de geluidschermen komen, moeten alle bomen en struiken verwijderd worden. In overleg met de stad Brugge is beslist tot  compensaties langs de N376, de gewestweg tussen Brugge en Sluis. Voor de groenwerken worden in totaal 105 werkdagen uitgetrokken”, weet Bert Maertens.

Zeven fases worden afzonderlijk uitgevoerd

Na de groenwerken is de effectieve plaatsing van de geluidschermen aan de beurt, in zeven fases. “De aannemer mag zelf kiezen in welke volgorde hij de werken uitvoert. De verschillende fases worden niet op hetzelfde moment uitgevoerd om het onderliggende wegennet niet te overbelasten. De werkzaamheden gebeuren zo veel mogelijk vanaf de parallelwegen van de N31. Toch is het niet te vermijden dat in bepaalde fases de rechterrijstrook van de N31  afgesloten wordt.  Voor de plaatsing van de geluidschermen worden 240 werkdagen uitgetrokken”, besluit Bert Maertens.

Dit zijn de zeven subfases:

Fase A: zone tussen K. Albert I-laan en bestaande schermen Tillegemdreef richting E40

Fase B: zone tussen K. Astridlaan en Torhoutse Steenweg richting E40

Fase C: zone tussen Torhoutse Steenweg en Gistelse Steenweg richting E40

Fase D: zone tussen Gistelse Steenweg en Legeweg richting E40

Fase Bb’: zone tussen Koningin Astridlaan en Torhoutse Steenweg richting kust

Fase Cc’: zone tussen Torhoutse Steenweg en Gistelse Steenweg richting kust

Fase Dd’: zone tussen Gistelse Steenweg en Legeweg richting kust.

2 reacties

Beyaert
Geschreven op 2021-03-02 20:48:29
Wanneer starten ze nu met het plaatsen van de geluidsmuur ter hoogte van de Diksmuitseheerweg 8200 Sint - Andries Brugge?Groetjes Beyaert Alfons.
Stefan Grillet
Geschreven op 2020-09-10 10:00:07
We zijn nu september en er staat nog niet één geluidsscherm. 's Nachts is de geluidsoverlast bij momenten niet te harden. Wanneer begint men eraan ook de schermen te plaatsen ?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.