Home > Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis slaan noodkreet in Brugge door handen en voeten vast te binden

Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis slaan noodkreet in Brugge door handen en voeten vast te binden

Geschreven op 30 januari 2023 om 16:43 door Mario De Wilde

Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis sloegen deze voormiddag een noodkreet door handen en voeten vast te binden. Deze opvallende actie ging door op de Markt van Brugge met als voornaamste doel het tekort aan financiering voor de thuisverpleging onder de aandacht brengen en het beleid onder druk zetten om met structurele oplossingen te komen. Deze actie was redelijk ongezien, nog nooit heeft het Wit-Gele Kruis op die manier actie gevoerd.

De inkomsten die het Wit-Gele Kruis krijgt vanuit de overheid voor verpleegkundige prestaties zijn ruim onvoldoende om de sterk stijgende loonkost te kunnen betalen. Daardoor staat thuisverpleging zwaar onder druk. Met een actie in alle provinciehoofdsteden, waaronder Brugge, eist het Wit-Gele Kruis dat de overheid de financiering van de diensten thuisverpleging dringend herziet. Ook aan het kabinet van bevoegd minister Frank Vandenbroucke in Brussel werd er actie gevoerd.

Financiering voor thuisverpleging moet structureel anders

“Wij vinden het onze maatschappelijke opdracht om patiënten die thuisverpleging nodig hebben, dit ook op een kwaliteitsvolle manier te kunnen blijven aanbieden. Met de huidige financiering voor thuisverpleging kunnen wij dit niet blijvend garanderen naar de toekomst toe. Daarom laten wij vandaag onze stem horen” aldus Katalien Dendooven, algemeen directeur bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. De honoraria lopen ondertussen al meer dan 10 jaar achter op de lonen. De huidige financiering zal leiden tot afbouw van zorg, zorg voor zeer kwetsbare mensen. Wij willen en kunnen dit niet laten gebeuren. Het Wit-Gele Kruis wil haar patiënten en medewerkers niet in de steek laten.

Aan handen en voeten gebonden

De totale personeelskost van het Wit-Gele Kruis stijgt tussen 2021 en 2023 met bijna 64 miljoen euro. Dat is een stijging van 18% door de kort opeenvolgende loonindexeringen in die periode. De inkomsten vanuit de ziekteverzekering volgen deze indexering niet waardoor er een groot ‘gat’ ontstaat. Zonder extra maatregelen vanuit de overheid zal het Wit-Gele Kruis voor 2022 en 2023 bijna 38 miljoen moeten bijleggen uit haar eigen reserves. De lonen van de medewerkers moeten immers correct en tijdig betaald worden.

Het Wit-Gele Kruis kan de stijgende loonkosten niet blijven financieren zonder een correcte, en dus aangepaste, vergoeding vanuit de ziekteverzekering. Het is geen optie om met minder zorgverleners dezelfde kwaliteitsvolle zorg te bieden. Patiënten noch verpleeg- en zorgkundigen mogen hiervan de dupe worden. “Het voelt alsof onze handen en voeten gebonden zijn. We willen naar onze patiënten blijven gaan en hen dezelfde kwalitatieve zorg verlenen, maar er moet structureel iets gebeuren,” aldus Katalien Dendooven, algemeen directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. “Bovendien blijft de vraag naar thuisverpleging – terecht – stijgen, onder meer door de verkorte ligduur en meer daghospitalisaties in het ziekenhuis en omdat patiënten vaak de voorkeur geven om zo lang mogelijk thuis te blijven. Een correcte vergoeding van onze zorgen is dus van levensbelang!”

Het Wit-Gele Kruis vraagt aan de overheid om de financiering van de diensten thuisverpleging met loontrekkenden op korte termijn te herzien, bijvoorbeeld door een vervroegde en/of kostenvolgende indexering van de honoraria. Bij de ziekenhuizen en woonzorgcentra volgt de financiering de loonindexeringen. Waarom kan dat dan niet in de thuisverpleging? Er zijn dringend meer inspanningen nodig om de verliezen in 2022 en 2023 te beperken of te compenseren. Op langere termijn hebben we een nieuwe en correctere financiering van de inspanningen door onze thuisverpleegkundigen en zorgkundigen nodig die nauwer aansluit bij de toekomstgerichte verpleegkundige zorg bij patiënten thuis. Het Wit-Gele Kruis legde hiertoe al meerdere voorstellen op tafel en staat klaar daar vanuit hun ervaring constructief mee werk van te maken.

Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis. In West-Vlaanderen krijgen gemiddeld 14.398 patiënten per maand een thuisverpleegkundige van het Wit-Gele Kruis over de vloer. In gans Vlaanderen telt het Wit-Gele Kruis zo’n 7.000 medewerkers.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.