Home > Theatergroep Helegans twee keer voor Wereldlichtjesdag op de planken in Westkapelle

Theatergroep Helegans twee keer voor Wereldlichtjesdag op de planken in Westkapelle

Geschreven op 12 december 2022 om 09:17 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend stond theatergroep Helegans twee keer op de planken in Westkapelle (Knokke-Heist). Met het verrassende en intieme ‘Geen woorden voor’ zetten ze Wereldlichtjesdag in de kijker. Op die tweede zondag van december, gisteren dus, kwamen mensen om 19u wereldwijd samen om overleden kinderen te herdenken.

‘Geen woorden voor’ is een concept van Jan Charles en John De Bree. Ze waren 27 jaar de drijvende kracht achter jeugdtheater Appassionata, in samenwerking met Cultuurcentrum Knokke-Heist. Stilzitten was na Appassionata geen optie voor de makers. Jan Charles: “Met theatergroep Helegans gaan we voortaan projectmatig aan de slag rond bepaalde thema’s. De eerste productie ‘Geen woorden voor’ koppelden we aan Wereldlichtjesdag, ter ere van overleden kinderen en hun ouders. Met de titel geven we aan dat woorden vaak tekortschieten, als ouders een kind verliezen. Er bestaat ook geen term voor ouders in die situatie. Een kind zonder ouders noem je wees, iemand die een partner verliest wordt weduwe of weduwnaar. Een ouder zonder kind: dat kun je niet met één woord benoemen.”

Die leemte heeft Helegans artistiek opgevuld op een warme, intieme manier. Acht mensen brachten op 10 en 11 december een persoonlijke getuigenis over het verlies van een kind. De polyvalente zaal van de Sint-Niklaaskerk diende als locatie, de verhalen werden afgewisseld met (live) muziek.

John De Bree: “De selectie van de spelers en muzikanten gebeurde in gezamenlijk overleg, met ruimte en respect voor eigen inbreng. Zo wilden we toeschouwers zachtjes met het thema vertrouwd maken en steun bieden aan al wie ooit een kind verloor. Met ‘Geen woorden voor’ gaven en geven we de ruimte om rouw te benoemen en herinneringen aan elk overleden kind te blijven koesteren. Symbolischer kun je Wereldlichtjesdag niet invullen.”

Voor de productie werkte Helegans samen met MAAK, Gezinsbond Knokke en
OVOK Brugge. Woord en muziek werden aangevuld met symbolisch licht en gegraveerde schaaltjes, ter ere van de kinderen wiens verhaal op het podium werd gebracht. Ze maken deel uit van de mondiale lichtketting ter ere van Wereldlichtjesdag. Meer info: www.ovok.be

Foto’s: © John De Bree Photography

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.