Home > Theater Melanie uit Brugge bestaat 15 jaar en brengt dit najaar demonenstuk over de gezusters Huys

Theater Melanie uit Brugge bestaat 15 jaar en brengt dit najaar demonenstuk over de gezusters Huys

Geschreven op 10 juni 2022 om 08:00 door Mario De Wilde

Vijftien jaar geleden, in 2007, introduceerde Marc Reynaert, voormalig tv-regisseur en reportagemaker bij de BRT/VRT, zijn plannen om in Brugge een theatergezelschap op te richten. Hij had een duidelijk concept voor ogen: eigentijdse drama’s/tragedies, in een lege ruimte (geen decor, enkel stoelen, een enkele tafel opzij), met bijzondere aandacht voor het psychologisch spel van de acteur en het belang van licht en muziek. Een minimalistische vormgeving met een sterke inhoud.
Het stadsbestuur was zijn plannen genegen en kende hem een projectsubsidie toe. Hij kon aan de slag, had twee speelklare eigen teksten, Melanie en Een jonge vrouw en zocht en vond geïnteresseerde en gedreven acteurs en actrices, die wilden meestappen in zijn manier van werken.

Hij wou ook acteurs en actrices van verschillende origine een belangrijke rol in zijn stukken te geven: Mina El Azimani, een jonge vrouw met Marokkaanse roots, vertolkte de hoofdrol in het stuk Melanie over het lot van een Afrikaanse asielzoekster, Tourad Kane en Idoumou Bambay, beiden met Senegalese roots, speelden een belangrijke rol in Een jonge vrouw, een stuk over een meisje met een verstandelijke beperking. Mina El Azimanie speelde nadien ook in God, beware ons van de schande en Temur Melikidze, een jongeman met Georgische roots, speelde een belangrijke rol in Een mens zonder dromen.
Na een veelbelovende start, met voorstellingen op verschillende locaties, veroverde Theater Melanie zijn plaats in het Brugs theaterlandschap en werd een erkende, gesubsidieerde toneelvereniging.

Elk jaar is er een nieuw eigen stuk, een creatie van auteur-regisseur Marc Reynaert. Inspiratie put hij uit verschillende bronnen: research van voormalige tv-reportages (Een jonge vrouw; God, beware ons van de schande; Pleegzus) faits divers (Een gewone jongen; Randschade), tooggesprekken (Melanie, gebaseerd op waar gebeurde feiten), impact van de financiële crisis (Een mens zonder dromen; Onrust), WO1 (Oorlogszaken), jeugdherinneringen (Olga), dilemma’s (Andermans), de buurt (Huys), maatschappelijke fenomenen (Sugarbaby), uit vorige stukken (Hart).
Theater Melanie dankt zijn succes niet in het minst aan de schare gedreven en talentvolle acteurs en actrices, die met geduld en soepelheid de lange weg naar de voorstelling afleggen. Annette Swimberghe, die in zowat alle stukken een centrale rol heeft gespeeld, verdient een speciale vermelding.

Marc Reynaert kreeg onlangs een telefoontje van een jonge theatermaker uit Nederland, afgestudeerd aan de toneelschool uit Utrecht. Hij wou een gesprek over Theater Melanie. “Ik zei dat wij geen professioneel theater waren, maar dat vond hij interessant, hij had ons opgemerkt op internet en wou een interview voor een documentaire. We hebben anderhalf uur gepraat en zijn slotvraag was: hoe zie jij de toekomst van het theater en ik antwoordde in alle bescheidenheid: breng een verhaal, een verhaal dat de mensen raakt en beklijft, dat probeer ik ook altijd te doen.”

Theater Melanie brengt op 28, 29 en 30 oktober 2022 in zaal De Dijk het stuk HUYS over de gezusters Lilly, Marianne en Rosie Huys, die geconfronteerd worden met de demonen uit het verleden.

En terwijl de repetities lopen, broedt er al een volgend stuk: Costa Verde….

Foto van links naar rechts: Christel Stragier, Katrien De lodder, Dorine Vande Kerckhove als de zussen Rosie, Lilly en Marianne Huys.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.