Home > Texelse Brouwerij gebruikt natuurinclusieve gerst

Texelse Brouwerij gebruikt natuurinclusieve gerst

Geschreven op 14 september 2022 om 14:05 door Mario De Wilde

Dit oogstseizoen is het voor het eerst mogelijk om op het Waddeneiland Texel een duurzaam bier te drinken. Voor het brouwen van dit bier wordt gebruik gemaakt van een natuurinclusieve manier van brouwgerst verbouwen. Texel heeft dit jaar ongeveer 100 hectare aan duurzame brouwgerst verbouwd. Op deze manier dragen de gersttelers extra zorg voor Texelse natuur.

De Texelse Bierbrouwerij zet zich in voor een groene toekomst

De natuurinclusieve manier van brouwgerst verbouwen is een project dat is opgestart door de Texelse Bierbrouwerij en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging De Lieuw Texel. Na de oogst neemt Agrifirm de geteelde brouwgerst over en slaat deze op waarna de Texelse Bierbrouwerij de gerst afneemt. Bezoekers aan de brouwerij kunnen voortaan een duurzamer bier bestellen. Het is tevens mogelijk om de bieren mee naar huis te nemen om later op te drinken onder het genot van een spelletje casino 777 gokkasten bijvoorbeeld. De Texelse Bierbrouwerij levert sinds 1999 speciale bieren van Texelse gerst. Een aantal voorbeelden van deze biersoorten zijn het Texels Skuumkoppe, Texels Goudkoppe, Texels Noorderwiend, Texels Ruuge Monnik, Texels Springtij en de Texels Vuurbaak. Daarnaast biedt de brouwerij varianten op bekende biersoorten zoals de Texels Blond, Texels Bock en de Texels Tripel.

Natuurinclusief brouwgerst verbouwen komt ten goede van de Texelse natuur

Een natuurinclusieve manier van brouwen houdt onder andere in dat boeren gebruik maken van de vogelgraanmethodiek. Bij het uitvoeren van deze methode zorgen de boeren ervoor dat de zaaiafstand groter is zodat vogels de ruimte hebben om te broeden. Vooral vogelsoorten zoals de gele kwikstaart en de veldleeuwerik geven de voorkeur aan een open landbouwgebied. Beide vogelsoorten zijn een beschermde inheemse diersoort die van nature in het wild van Nederland voorkomen. De Wet natuurbescherming neemt tijdens het broedseizoen extra maatregelen ter bescherming van de nesten van de gele kwikstaart en de veldleeuwerik. Ook worden een aantal broedgebieden beschermd via een regeling voor het agrarisch natuurbeheer.

Gersttelers treffen diverse maatregelen

Een andere maatregel die de boeren treffen is het aanleggen van ruime en kruidenrijke akkerranden die ze bezaaien met bloem- en kruidenzaden. Deze akkerranden hebben een aantal belangrijke functies, want het zijn zowel schuilgelegenheden als voedselbronnen voor diverse dieren. Zoogdieren, vogels en insecten maken gebruik van de kruidenrijke akkerranden. Ook dienen akkerranden als een barrière die ervoor zorgt dat minder chemische bestrijding van de akkers in de waterlopen terecht komen. Bovendien zorgen de boeren ervoor om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken voor een beter leefruimte voor de vogels en andere dieren.

Compensatie ter tegemoetkoming van een lagere opbrengst

De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat boeren minder ruimte hebben om brouwgerst te verbouwen. Vandaar dat boeren die deelnemen aan het initiatief een compensatie voor de opbrengstdaling ontvangen. Deze tegemoetkoming moet de kosten dekken voor de aanpassingen die ertoe leiden dat de opbrengst een stuk lager ligt. Daarnaast ontvangen de boeren een compensatie van twintig procent op de marktprijs van het bier. De compensatie werd ingesteld om het voor boeren aantrekkelijker te maken om het brouwgerst duurzaam te verbouwen.

Het belang van een duurzaam bierbouwproces

Het brouwen van bier is niet per se milieuvriendelijk. Daarom is het belangrijk dat er vooruitgang wordt gemaakt in het verduurzamen van het bierbrouwproces. Tijdens het brouwen van een liter bier is vier tot 7 liter water nodig. Over het algemeen is een pils duurzamer dan een speciaal bier aangezien men voor een pils minder CO2-uitstoot. Dit komt omdat er tijdens het brouwproces minder gerstemout wordt gebruikt. Daarnaast maakt het een groot verschil hoe de gerst van het bier wordt geteeld. Gerst van Texel is dankzij de natuurinclusiviteit zeer duurzaam. Deze duurzaamheid wordt gerealiseerd door minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, akkerlanden te bezaaien met kruiden en bloemen, en vogels de ruimte te geven om te broeden. (foto Texels.nl)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.