Home > Tips4Trips. Texel: uit de Waddenzee getild om bejubeld te worden

Tips4Trips. Texel: uit de Waddenzee getild om bejubeld te worden

Geschreven op 1 juli 2023 om 07:54 door Mario De Wilde

Om en bij de 300 km wijst Tom x 2 aan wanneer we ‘s morgens vroeg richting Nederlandse grens rijden. De eerste beloning voor zo’n vier uurtjes autostraden begint al in Den Helder waar we een plaatsje zoeken om de veerboot naar Texel te nemen. Aan boord happen tientallen meeuwen naar grijpgrage handen met brood. Ik ervaar nu al een tintelend Robinson Crusoe-gevoel. Er zouden de volgende twee dagen nog oneindig veel meer van die blije toegiften volgen.

De Texelse veerdienst is sinds 1907 (!) opgericht door de eilandbewoners. Het eigenaarschap is vandaag de dag nog steeds in handen van circa 3.100 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst. Reken op een kwartiertje varen vooraleer je voet aan eilandwal zet. Daar passeer je ook het enige verkeerslicht (en de enige korte file) op Texel. Wie op het eiland ergens te laat toekomt, moet andere smoezen verzinnen dan verkeerstechnische hindernissen. Door het open raam van de auto ruiken we al de typische geur van zilte en schapen. Schapen en lammetjes vooral want op Texel leven net zoveel schapen als inwoners. Zegge en schrijve 14.000. Je kan nooit raden wat ik vanavond voor het slapengaan ga tellen….


Zandstralen
Bij een lekkere welkomstborrel met Texelse hapjes in De Etage van Paal 17 overschouwen we het brede strand. Meteen daarna begeven we ons naar Villapark De Koog voor twee nachten in de overtreffende trap. Vrij recent geopend, rustig geleden en voorzien van alle moderne faciliteiten (incl. sauna en mooi tuinterras). ‘s Middags staan we al klaar om voor een eerste keer de kust te ontdekken. Verrekijker, vogelspot-boekje, laarzen (blote voeten meenemen mag ook) en een plattegrond gaan mee op wandeling. We worden richting de vuurtoren gezogen. Op deze niet al te warme meidag wagen alleen honden zich in het water. Om zich daarna tevreden en met veel gespetter uit te schudden tussen de wandelaars. Ik waag me blootsvoets langs de vloedgolf. De wind snijdt stevig en ik krijg meteen een plets zeewater in mijn gezicht. Heerlijk! That feeling …Mijn glimlach wordt voor een eerste keer gezandstraald van contentement.

 

De zee op
Op dag twee gaan we op de TX20 garnalen vissen en zeehonden spotten op het Wad. Onderweg passeren we dorpjes die als juwelenkistjes aanleunen tegen het breedste strand van de Benelux. Ah, daar ligt al de Walrus TX 20 in de haven van Oudeschild. De bootjes ernaast dobberen als eendjes in een kermiskraam. De wind snijdt flink uit het oosten maar kapitein Frido, zelf een ervaren garnalenvisser met een eigen mening, brabbelt iets van ‘Hut waait dat’t rôôkt’. Alleen het dialect al….De volgende twee uren helpen we op de boot volop mee om de krabben, zeesterretjes, knorhaantjes, platvisjes en garnalen met eigen handen te sorteren. Op het einde van de tocht krijgt iedereen nog een kilo garnalen gratis mee. Twee uur later proberen vier West-Vlamingen rond een tafel met gemengde successen de schaaldiertjes van hun krokant jasje te ontdoen…


De badkuip in
Excursie in Texels bekendste natuurgebied De Slufter opent dag drie. Gids Marcel is er eentje van het blije soort. “Lekker weertje vandaag en ik zie dat jullie er allemaal zin in hebben”, opent hij. Steek een peertje in zijn mond en de wereld is één grote zondag. Geen enkel grassprietje, vogeltje of weekdiertje ontsnapt in dit uitgestrekte natuurgebied (Marcel noemt het een badkuip) aan de aandacht van onze gids. Niet te geloven hoeveel leven er wemelt tussen dijk en de Waddenzee. Regelmatig houden we halt voor een leuk weetje en in het slik tussen onze blote voeten zien we meer passie en dramatiek dan in Temptation Island. Beschouw het als een seksuele wapenwedloop op een eiland in de Noordzee. Ver weg van de blinkende gekkigheid voel ik me plots heel nederig en bijzonder gelukkig worden.

Vogels spotten

Vogelliefhebbers ! Je leest het goed: vogelliefhebbers. Want Texel in een heuse trekpleister voor heel wat trek- en broedvogels. We vergapen ons aan een uiterst zeldzame Grote Kanoet en mocht je nog niet van een Amerikaanse Regenwulp of Porseleinhoen gehoord hebben: rep je naar Texel. De wind werkt hier dagelijks als een beeldhouwer aan het boetseren van de natuur. En ja, ook de bomen moeten zich uiteindelijk overgeven en groeien in de richting waarin de wind ze blaast. Texel, ten voeten uit…


Slotwoord
We zigzaggen intussen richting Boutique Hotel Op Oost. Daar heeft de natuur het hoogste en het laatste woord. Chef Joram en gastvrouw Valerie serveren een walking lunch met oesters, Zeelandse Kingfish en wilde kruiden in hun prachtige tuin met uitzicht op de duinen. Kook Atelier Op Oost staat op Texel bekend als één van de beste restaurants met een voortreffelijke keuken. In augustus is hun authentieke Texelse stolpboerderij helemaal klaar. Als ik ‘s avond mijn eigen bed opzoek, hoor ik iemand in mijn dromen ‘De velle foor de óge hange’ roepen… Texel zal voor immer en altijd een diepe indruk op me laten!

Nog meer tips

Cultuur

 • Bezoek aan museum Kaap Skil: met als pronkstuk een unieke archeologische vondst uit het Palmhoutwrak waarover nationaal en internationaal al veel is gepubliceerd.
  In Kaap Skil kun je zien wat duikers en vissers vinden bij de scheepswrakken uit de 17e eeuw die op de boven van de zee bij Texel liggen. Beleef ook het eilander leven van een eeuw geleden in het openluchtmuseum. Met authentiek ingerichte huisjes, een molen en jutterij. www.kaapskil.nl. Open 12, 13, 14 mei. Op 15 mei gesloten
 • Maritiem -en Juttersmuseum Flora met zojuist geopende TESO expositie. Linkje met Belgie: het stuurhuis van TESO schip Schulpengat, waar deze expositie in gevestigd is lag van 2018 tot 2020 in Gent en werd daarna weer terug vervoerd naar Texel voor het realiseren van deze expositie.
  In Maritiem -en Juttersmuseum Flora zijn verder, verdeeld over verschillende ruimtes, verschillende juttersvondsten te zien. Daarnaast is er aandacht voor het loods- en reddingswezen, scheepsstrandingen en de visserij.
  www.juttersflora.nl. Open alle dagen van de week.
 • De Vuurtoren beklimmen: de Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt. Direct aan het Werelderfgoed Waddenzee en de Noordzee. www.vuurtorentexel.nl. Open alle dagen van de week.

Natuur

 • Natuurexcursie in Texels bekendste natuurgebied De Slufter. Onder leiding van TXgids Marcel Wijnalda of een gids van Texel Excursies. Dit is in overleg afhankelijk van de beschikbaarheid van de gidsen.
 • Bezoek Ecomare: dit natuurmuseum staat vooral bekend om de zeehondenopvang. Deze zijn te bekijken in de grote open zeeaquaria. Daarnaast is er een mooi natuurmuseum met o.a. open zeeaquari waar verschillende leefgebieden zijn nagebootst zoals het Waddenzee-aquarium en het Noordzee-aquarium met verschillende soorten haaien, roggen, kreeften enz. De Walviszaal met enorme skeletten is ook zeer bijzonder.

www.ecomare.nl. Open alle dagen van de week.

 • Bezoek Schapenboerderij Texel: bij deze schapenboerderij (bezoekboerderij) is het mogelijk om lammetjes te knuffelen. Wie wordt daar nou niet vrolijk van? Texel staat bekend om schapen en de schattige lammetjes in het voorjaar. Het Texelse ras ‘Texelaar’ is wereldwijd bekend. Op de boerderij vindt je verder ook geitjes, koppen, varkens, konijnen en pony’s. Er zijn dagelijks demonstraties schapendrijven met de kelpies, er is een leuke speeltuin en een boerderijwinkel met schaapgerelateerde producten.

www.schpaenboerderijtexel.nl. Dagelijks geopend

Gastronomie

 • Bezoek proeflokaal Texelse bierbrouwerij, proeven Texelse bieren en uitleg van de brouwer over de bieren die zij produceren. De brouwerij Texels staat het meest bekend om het bier Skuumkoppe. Maar daarnaast hebben zij nog meer heerlijke bieren zoals een blond, bock, en trippel welke in traditie van de abdijbieren is gebrouwen. Zij zijn nog in een verbouwing, we kunnen de brouwerij zelf niet in. Maar het terras is al wel geopend en de vernieuwde winkel is dan klaar. Plan B is uitwijken naar hun pop-up proeflokaal in Den Burg.
 • Een kookworkshop met Texelse producten (in overleg met wie en wanneer)
 • Oestertocht op het Wad met de Tesselse Oesterman. Je gaat anderhalf uur het wad op en oesterman Martin Zeeman laat je zien dat je oesters, kokkels en alikruiken zo kunt oprapen langs de Waddenkant van Texel. Aan het eind is het natuurlijk tijd om lekker te proeven met een glaasje bubbels erbij.

www.detesselseoesterman.nl. Tijden zijn afhankelijk van het tij

Actief

 • Parachutesprong (tandemsprong) maken of een rondvlucht via Paracentrum Texel. Dag en tijd in overleg, hangt erg af van weersvoorspellingen.

www.paracentrumtexel.nl

 • Boottocht met de TX10 of TX20: garnalen vissen en zeehonden kijken op het Wad.

www.garnalenvissenoptexel.nl. Mogelijk op vrijdag 12 of zaterdag 13 mei, afhankelijk van beschikbaarheid.

 • Strandactiviteit – Blokarten/strandzeilen via Zandbank Texel. Dit is afhankelijk van tij en weer. Indien het niet door kan gaan zoeken we naar een geschikte (strand of zee) activiteit als alternatief. Altijd in overleg.

www.zandbanktexel.nl.

Overige tips die gratis te bezoeken / te doen zijn:

Wedstrijd

Win je eigen verblijfsarrangement op Texel. Stuur voor 10 juli een mail met je naam en adres naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be

www.paal17.com

www.krim.nl

www.garnalenvissenoptexel.nl

www.ecomare.nl

www.opoost.nl

Je kan je ook inschrijven voor de nieuwsbrief van VVV Texel vol leuke tips, inspiratie en (win)acties.

Alle info bij VVV Texel: www.texel.net

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.