Home > Testoefening nooddrinkwaterprocedure in Knokke-Heist als preventieve procedure

Testoefening nooddrinkwaterprocedure in Knokke-Heist als preventieve procedure

Geschreven op 23 maart 2024 om 07:19 door Mario De Wilde

AquaFlanders en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben een noodplan uitgewerkt om drinkwater uit te delen als zich een incident voordoet op het drinkwaternet. Een praktijktest in samenwerking met AGSO en gemeente Knokke-Heist, moet ervoor zorgen dat alles vlot verloopt wanneer de procedure effectief in werking zou treden. In normale omstandigheden komt kraanwater tot bij de consument via het openbare drinkwaternet. Maar bij een wateronderbreking of verontreiniging op het leidingnetwerk waardoor het kraanwater ondrinkbaar wordt verklaard, is een alternatieve voorziening nodig.

In dat geval verdelen de waterbedrijven nooddrinkwater in flessen. Deze nooddrinkwaterstock wordt centraal beheerd door AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders op drie strategische locaties in Vlaanderen. Zo geraakt het water snel ter plaatse. Bij een langere onderbreking installeren de waterbedrijven een flexitank, een grote container gevuld met drinkbaar water, waar getroffen inwoners waterzakjes kunnen vullen. De waterbedrijven streven ernaar om per inwoner per dag drie liter drinkwater ter beschikking te stellen.

De oefening in Knokke-Heist brengt alle betrokken actoren nu samen rond de tafel om de procedure in de praktijk te testen, zowel de activiteiten op het terrein als de communicatie naar alle betrokkenen. Door de procedure regelmatig te testen, zorgen de waterbedrijven ervoor dat alles vlot verloopt wanneer deze effectief in werking zou treden.

Quotes van de bevoegde partijen

“Door de gemeenschappelijke aanpak voor nooddrinkwater verzekeren de waterbedrijven dat iedereen in Vlaanderen op elk moment toegang heeft tot zuiver drinkwater. Ook bij incidenten op het drinkwaternet”, aldus Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

“We doen er alles aan om onze klanten zeven dagen per week van kwaliteitsvol drinkwater te voorzien. Maar een calamiteit kan je helaas nooit volledig uitsluiten. Daarom is het belangrijk dat we goede noodprocedures hebben en die ook uittesten”, vult Antoine Geerinckx, bestuurder AGSO Knokke-Heist, daarop aan.

“Deze oefening zorgt ervoor dat we als gemeente voorbereid zijn om te reageren bij een grote wateronderbreking of -verontreiniging. Zo kunnen we snel schakelen mocht de procedure in werking treden”, besloot Jan Morbee, burgemeester, gemeente Knokke-Heist

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.