Home > Terugblikken op corona in de Brugse Walburgakerk: ‘All in the same boat’

Terugblikken op corona in de Brugse Walburgakerk: ‘All in the same boat’

Geschreven op 18 augustus 2021 om 08:24 door Mario De Wilde

In de schaduw van ‘De Carrousel van de dood,’ die voor de Sint-Walburgakerk opgesteld staat (een onderdeel van de Brugse Triënnale) staat in de Sint-Walurgakerk een ‘Carrousel van het leven’: een fototentoonstelling van de straten en pleinen van het Stille Brugge, zoals dat vooral tijdens de eerste coronagolf was. De meeste foto’ s werden gemaakt voor het boek ‘Brugge tijdens de coronaperiode,’ van Luc Vanhaecke, dat eind vorig jaar verscheen. Er werden ook nog een aantal nieuwe foto’s gemaakt speciaal voor de tentoonstelling, zodat die nu de periode april 2020 tot augustus 2021 beslaat.

Luc Vanhaecke: “Met het toerisme dat vrijwel onbestaande was, was men ‘chez nous.’ Het ging er allemaal knusjes aan toe want er zijn vooral Bruggelingen (vaak met hun kleine kinderen) in beeld gebracht. Want de stad scheen, zeker tijdens de eerste lockdown, teruggegeven aan zijn inwoners. Kinderen die de toegang tot speelpleintjes ontzegt werden, maakten er het beste van door op de (gesloten) monumenten en de standbeelden te klauteren. Naarmate de zaken wat verspoelden werd er ook al wat meer gepicknickt in de stad (al dan niet met achterlating van de verpakking), alhoewel de meeste mensen toch wel erg gedisciplineerd waren.”

Er zijn zo’n 70-tal foto’s te zien in de Sint-Walburgakerk, een mooie heldere ruimte, de fotograaf welwillend door de kerkfabriek ter beschikking werd gesteld (ten dele, in feite). Het is beslist geen overzicht van alleen maar lege straten, zoals zoveel andere ‘coronafotografen’ produceerden!

Luc Vanhaecke: “Op de laatste vijftal panelen wordt ook eens over de grens gekeken, bij de ons omringende landen, om te kijken hoe het er daar nu aan toe ging, deze zomer. Er is onder meer aandacht voor de negationalisten, zij die de pandemie minimaliseren en alle schuld ervan bij Bill Gates leggen en ervoor waarschuwen dat je een chip ingeplant krijgt als je je laat vaccineren. Er worden maskertjes in die zin verkocht. Hoe dom kun je zijn! De tentoonstelling is een uitnodiging voor de Bruggelingen om over corona met elkaar in dialoog te gaan.”

De tentoonstelling is iedere dag vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de kerk van 11 tot 18 uur en dit tot 3 oktober.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.