Home > Tentuinstelling in Hemelvaart- en Pinksterweekend: laat je in Knokke verleiden door kunst in tuinen en kerk

Tentuinstelling in Hemelvaart- en Pinksterweekend: laat je in Knokke verleiden door kunst in tuinen en kerk

Geschreven op 23 mei 2022 om 09:28 door Mario De Wilde

Na vijf geslaagde edities in 2006, 2009, 2012, 2015 en 2018, vindt in Knokke-Heist tijdens het Hemelvaart- en Pinksterweekend van 26 tot en met 29 mei en van 4 tot en met 6 juni 2022 de 6de editie van het kunstevenement Tentuinstelling plaats. Tentuinstelling is een fiets- en/of wandelparcours van zo’n 15 km tussen 18 privé-tuinen/locaties waarin een 400-tal beelden staan opgesteld van 52 kunstenaars.

Bezoekers kunnen er in een unieke omgeving kennis maken met hedendaagse kunstwerken. Zowel figuratieve als abstracte werken komen aan bod in heel diverse materialen: brons, hout en papier, porselein en keramiek, polyester, glas, natuursteen, cortenstaal…. Alle kunstwerken staan te koop. De kunstenaars staan een aandeel van de verkoopprijs af aan de organisatie. Dit bedrag gaat integraal naar sociale en culturele doelen voorgesteld door de deelnemende verenigingen. Bezoekers betalen 12 €/p voor een toegangsbadge en fietsrouteplan die de hele periode geldig is. De triënnale van Tentuinstelling kon in 2021 niet plaatsvinden door corona. De redactie van KH Magazine vroeg aan initiatiefnemer en organisator, Luc Michils, wat het publiek van deze 6de editie kan verwachten.

Wat is het doel van Tentuinstelling?
“Tentuinstelling heeft drie doelstellingen. Ten eerste, een breed publiek laten proeven van hedendaagse beeldende kunst. Knokke-Heist heeft vele tientallen kunstgalerijen, maar nogal wat mensen hebben drempelvrees. We merken dat kunst in openlucht heel toegankelijk is. Ten tweede geven we gekende en minder gekende kunstenaars een podium om hun werken te tonen. Tenslotte is er een sociaal doel. Alle werken staan te koop en de kunstenaars staan een mooi deel van de verkoopsprijs af die we schenken aan sociale en culturele doelen.”

Wat kan ik als bezoeker verwachten van een dagje Tentuinstelling?
“Je koopt een inkombadge in één van de twee vertrekpunten, het CC Scharpoord of de tuin Park ter Kalvekete in Westkapelle. Meteen ontvang je een routeplan met alle adressen en info. De volledige route is ongeveer 20 kilometer. De meeste mensen doen dit met de fiets. Je kunt het parcours in één dag doen, maar ook spreiden. Je badge blijft immers de hele periode van Tentuinstelling geldig. Op verschillende plaatsen kan je iets drinken en eten. Wil je één of meerdere locaties opnieuw bezoeken, geen probleem. Je keert zo vaak terug als je wil. Inkombadges zijn ook al in voorverkoop in het bureau voor toerisme en in het CC Scharpoord.”

Hoe selecteer je als curator de kunstenaars?
“Als liefhebber van hedendaagse kunst bezoek ik vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Daar doe ik veel ideeën op. Ik streef ook naar een grote diversiteit. Je zou kunnen zeggen ‘voor elk wat wils’. Die diversiteit is er in de materialen, hout, brons, kunststof, glas, keramiek, cortenstaal, natuursteen, metaal en zelfs papier, en ook in de stijlen, abstract, figuratief en alles daartussen. Het gaat ook van kleine beelden die uiteraard ook geschikt zijn voor binnen tot monumentale werken. Herinner je het werk ‘Proud’ van William Roobrouck dat deelnam aan de editie 2018 , aangekocht werd door de gemeente en nu schittert aan het rondpunt van Ramskapelle. Ik krijg ook heel wat spontane aanvragen van kunstenaars die willen deelnemen. Een comité van experten adviseert mij in de selectie. Daarna bezoek ik elke kunstenaar in zijn/haar atelier om verdere afspraken te maken.

Met wie werk je samen?
“Gelukkig kan ik rekenen op de samenwerking met de gemeente Knokke-Heist. Ik ben de burgemeester en schepenen en de betrokken medewerkers hier zeer dankbaar voor. Van hen krijg ik de primeur om in de gerestaureerde kerk van Westkapelle voor het eerst een kunstevenement te houden. Dat is zeker één van de mooiste plekken van Tentuinstelling. Ik werk samen met 8 verenigingen, Fifty-One Knokke-Heist, Kiwanis Knokke-Zoute, Lions Club Knokke-Zoute, Marnixring De Blinckaert, Rotary Club Knokke-Oostkust, Soroptimist International Club Knokke-Oostkust, Zonta Damme en de Stichting Jenny & Luc Peire. Zij stellen één of meerdere tuinen van hun leden ter beschikking. Die verenigingen en hun tuineigenaars zijn gastvrouw en gastheer van Tentuinstelling. Zij duiden ook elk de sociale doelen aan waarnaar de winst van de verkoop van kunstwerken gaat. Hun warm enthousiasme is een waarborg voor het succes van het evenement. En tenslotte ben ik die dagen ook omringd door een aantal vrijwilligers om alles in goede banen te leiden.”

Een van de deelnemers is Ina Marcus (zie foto) uit Zeeuws-Vlaanderen (Axel). Ina Marcus: “Een aantal jaren terug ben ik begonnen met het maken van expressieve beelden. Na enige creatieve omzwervingen, kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn gevoelens heel goed kan uiten in het maken van expressieve beelden. Op dit gebied ben ik autodidact. Ik boetseer de beelden in was, waarna de beelden gegoten worden in brons (volgens de verloren was methode). Alle beelden die ik maak zijn dus echt uniek. Voor de sokkels gebruik ik altijd natuurlijke materialen, zoals hardsteen, marmer of rivierkeien. De bronzen beelden krijgen een bepaalde kleur door ze te patineren. Mocht jezelf een idee of een wens hebben dan kan ik ook een beeld voor jou in opdracht maken.” Ina Marcus staat met haar werken op het Vlaamspad 1 in Knokke

Tentuinstelling 2022 www.tentuinstelling.be: 26 t/m 29 mei en 4 t/m 6 juni 2022 – alle dagen van 10 tot 18 u, inkombadge 12 € p.p.

vzw Tentuinstelling werkt samen met Fifty-One Knokke-Heist, Kiwanis Knokke-Zoute, Lions Club Knokke-Zoute, Marnixring De Blinckaert, Rotary Club Knokke-Oostkust, Soroptimist International Club Knokke-Oostkust, Zonta Damme en de Stichting Jenny & Luc Peire en krijgt steun van de gemeente Knokke-Heist.

 

 

1 reactie

Ina Marcus
Geschreven op 2022-05-23 11:35:32
Mario dank voor het mooie artikel wat je over de Tentuinstelling en over mij hebt geplaatst Hoop

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.