Home > Tentoonstelling in Rijksarchief Brugge brengt oorlogsschade in beeld

Tentoonstelling in Rijksarchief Brugge brengt oorlogsschade in beeld

Geschreven op 14 september 2020 om 10:22 door Mario De Wilde

Het Rijksarchief Brugge organiseert 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog de tentoonstelling West-Vlaanderen onder vuur. Oorlogsschade tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expo brengt aan de hand van indringende foto’s en andere documenten de aangerichte ravage in beeld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bijna een kwart van de bestaande gebouwen in West-Vlaanderen beschadigd, of verwoest. Het Rijksarchief te Brugge bewaart 1,1 kilometer archief over oorlogsschade aan privé-eigendommen, goed voor meer dan 130.000 dossiers. De dossiers bevatten een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, bouwplannen, plattegronden en andere opmerkelijke documenten. Deze archiefstukken schetsen een realistisch en ontluisterend beeld van de vernielingen aan woningen, winkels, hotels en fabrieken. De tentoonstelling belicht verschillende episodes van de oorlog. Tijdens de Achttiendaagse Veldtocht (10-28 mei 1940) bombardeerde de Duitse luchtmacht onder meer Ieper, Kortrijk, Poperinge, Roeselare en Oostende.

Zuid-West-Vlaanderen werd op hetzelfde ogenblik hard getroffen door de Leieslag (24-28 mei), toen het Belgische leger een hevige strijd leverde met oprukkende Duitse grondtroepen. Tijdens de daaropvolgende oorlogsjaren nam de Duitse bezetter talloze gebouwen in beslag. Ook de aanleg van de Atlantikwall richtte aan de kust heel wat schade aan. Zo werd het casino van Oostende afgebroken om er een bunker te bouwen. Vanaf 1943 viseerden geallieerde luchtbombardementen strategische doelwitten zoals het vliegveld van Wevelgem, de havens van Oostende en Zeebrugge, en het rangeerstation van Kortrijk. De collateral damage was niet te overzien. Kortrijk en Oostende werden in puin gelegd, met honderden doden tot gevolg. Een laatste belangrijke golf van vernielingen vond plaats tijdens de bevrijding van West-Vlaanderen in september 1944.

De tentoonstelling loopt van 15 september tot en met 23 december in het Rijksarchief Brugge, Predikherenrei 4A in Brugge. Doorlopend geopend op dinsdag tot en met vrijdag, van 9u tot 16u30. De toegang is gratis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.