Home > Tentoonstelling ‘In de wieg gelegd’ over ‘kindjes kopen’ en ‘oude moederhuis van Ieper’

Tentoonstelling ‘In de wieg gelegd’ over ‘kindjes kopen’ en ‘oude moederhuis van Ieper’

Geschreven op 16 november 2021 om 12:01 door Mario De Wilde

Het Ieperse Stadsarchief opent in cultuurcentrum Het Perron haar jongste werkstuk: een uitgebreide tentoonstelling over zwangerschappen, geboortes en kraamtijd in de regio Ieper. Aan de hand van foto’s en archiefdocumenten waant u zich even terug in het voormalige Ieperse moederhuis in de Recollettenpoort. Een unieke verzameling medische instrumenten en tientallen getuigenissen van ouders, artsen en vroedvrouwen brengen de geschiedenis helemaal tot leven.

‘In de wieg gelegd’ gaat in eerste instantie op zoek naar de geschiedenis van het voormalige hospitaal en moederhuis en naar opvallende Ieperse anekdotes over verloskunde en vroedkunde: de ‘vroede vrouwen’, het Ieperse Collegium Medicum, Madame du Coudray of de uitvinding van de verlostang. Deze expo is samengesteld uit oude geschriften en oorkondes, documenten van de ‘Commissie van Openbare Onderstand’ het huidige OCMW) die in het stadsarchief worden bewaard.
Daarnaast kon het Stadsarchief dankbaar beroep doen op de archieven en collecties van partners zoals Stadsarchief Poperinge, de heemkundige kringen van Moorslede, Wervik en Zonnebeke, het Jan Ypermanziekenhuis en Huize Wieltjesgracht. Bruiklenen haalde het Stadsarchief bij Kind en Gezin, het Algemeen Rijksarchief in Brussel, het Gentse museum ‘Huis van Alijn’ en de Ieperse musea. Ook Saint Georges Memorial Church en Het Huis van de Mens in Ieper hielpen en adviseerden. Het Stadsarchief trad voor deze tentoonstelling uitdrukkelijk buiten eigen grenzen.

Het moederhuis in de Recollettenpoort is dan wel tientallen jaren geleden afgebroken, het zit duidelijk nog in het collectieve geheugen van veel Ieperlingen. Het is een plek waar duizenden kinderen het levenslicht zagen. De weg lag open om van ‘In de Wieg gelegd’ is een groot participatief project te maken en met succes! Tientallen mensen brachten foto’s en persoonlijke documenten binnen; anderen vertelden ons hun eigen kraamervaringen en dokters, vroedvrouwen en verpleegkundigen namen ons mee naar de verloskamer en afdelingen ‘Bieke, Roosje en Bartje’.

Zo heeft het Ieperse Stadsarchief haar collectie aangevuld met een pak nieuw materiaal in de vorm van levensverhalen en getuigenissen. Het archiefteam nam interviews af en met geluidsbestanden en video’s verzamelden ze een auditief en visueel verslag voor toekomstige generaties. Deze werkwijze was bovenal hartverwarmend. De samenwerking met zoveel enthousiaste mensen maakt deze tentoonstelling een project van velen. Bij deze expo hoort een uitgebreide catalogus. Daarin worden de afzonderlijke thema’s zoals ‘verloskunde in Ieper’, ‘de historiek van het moederhuis’ of ‘van verlostafel tot kraambed’ uitgediept en breed geïllustreerd met archiefstukken, tientallen foto’s en persoonlijke documenten. Illustrator Heather Cain voorzag elk hoofdstuk van een passende tekening. Deze catalogus wordt in het Stadsarchief en tijdens de tentoonstelling in Het Perron te koop aangeboden aan de luttele prijs van 2 euro.

De tentoonstelling loopt van 15 november tot 23 december in Cultuurcentrum Het Perron – Ieper.
Foto © Stadsarchief Ieper

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.