Home > Team Brugge Solidair! deze middag in de bloemetjes gezet

Team Brugge Solidair! deze middag in de bloemetjes gezet

Geschreven op 20 april 2020 om 18:51 door Mario De Wilde

Sinds half maart verkeert België in lockdown door de coronacrisis. Burgers wordt gevraagd om maximaal thuis te werken, niet-essentiële handelszaken moeten de deuren sluiten. De impact op de samenleving is gigantisch. De werkgroep Brugge Solidair! maakt in de stad al enkele weken het verschil met tal van initiatieven. Het team werd maandag door burgemeester Dirk De fauw en de schepenen Pablo Annys, Martine Matthys en Nico Blontrock in de bloemetjes gezet. Inge Devos van de Brugse Musea, voortrekker binnen de werkgroep, getuigt. “Toen het bericht over de lockdown ons op 13 maart bereikte, moest ik die ochtend nog het examen van bewakingsagent afleggen. Alles verliep begrijpelijkerwijze chaotisch. Andere activiteiten vielen plots in het water. Ik zag er tegenop om weken thuis te zitten zonder zelf iets te doen, en besefte dat er een enorme nood zou zijn aan een opvangnet voor burgers en kwetsbare Bruggelingen.”

Samen met collega Nadia Ben Mohamed besliste ze om de brug te slaan tussen verschillende generaties. De ‘Brugge Solidair!’-pagina op Facebook was geboren. Johan Isselee vervoegde de groep en zette verder de krijtlijnen uit. Vandaag is Brugge Solidair! de lokale referentiepagina op Facebook. Stad Brugge en OCMW Brugge zijn bijzonder blij met het initiatief en hebben daarom het team maandag in de bloemetjes gezet. Burgemeester Dirk De fauw: “Deze Facebookpagina wou solidariteit en vrijwilligheid promoten in de stad, en is daar in een mum van tijd bijzonder goed in geslaagd. Naast de immense sociale noden is er sinds begin van de crisis immers ook behoefte aan correcte en eenvoudige informatie rond corona. Die info vind je ook daar terug, met een positieve insteek. De samenwerking en verbinding van de mensen in dit verhaal zijn prachtig. Het gebeurt op een neutrale en efficiënte manier. Het is een mooi uithangbord voor onze warme stad.”

Na de lancering had ‘Brugge Solidair!’ binnen de 24 uur al 1000 volgers: een waanzinnig succes. De hulpvragen bleven niet uit. Schepen Pablo Annys huldigt de manier waarop ook deze infostroom wordt aangepakt. “Brugge Solidair! wordt overrompeld. De ploeg monitort alle vragen, dag en nacht, desnoods vanuit de huiskamer. Vrijwilligers ondersteunen het verhaal en er is een onlineformulier ter beschikking, waarlangs info snel verwerkt wordt. Mensen zoals Tristan Cools, Frederik Vanberg en vele anderen staan paraat om te helpen. Stad Brugge, OCMW Brugge en welzijnsvereniging Mintus bieden daarbij ondersteuning waar nodig.” Die ondersteuning komt er onder andere via de vrijwilligerscentrale en medewerkers van Visit Bruges, die hun job tijdens deze lockdown noodgedwongen een andere invulling moeten geven.

Burgemeester De fauw: “We ondersteunen dit project graag, we zijn er fier op. Het is knap om te zien hoe er bruggen worden geslagen tussen diensten en geëngageerde burgers. Dit project brengt het beste in de Bruggeling naar boven. Het gevoel ‘één voor allen, allen voor één’ primeert. Daar kan ik als burgervader alleen maar blij om zijn.” Die ‘euforie’ wordt ook door het team zelf gedeeld. Inmiddels heeft Brugge Solidair! zelfs een heuse vertakking in de ether: Radio Brugs Ommeland lanceerde kort na de start van het project de uitzendingen van ‘Radio Solidair’. Schepen Annys: “Iedere weekdag worden via Radio Solidair van 13u tot 16u burgerinitiatieven , initiatieven van lokale handelaars en laagdrempelige info over corona gecommuniceerd. Luisteraars kunnen ook een plaatje aanvragen voor hun dierbaren. In combinatie met de sociale media kon ‘Brugge Solidair’ zich zo letterlijk als merknaam vestigen. Met meer dan 3.700 volgers ben ik ervan overtuigd dat het verhaal ook na de crisis verder zal leven.”

Facebook: Brugge Solidair!
Hashtag: #BruggeSolidair

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.