Home > Tafelen op hoogste punt van Knokke-Heist: Restaurant Ten Bos bestaat een halve eeuw

Tafelen op hoogste punt van Knokke-Heist: Restaurant Ten Bos bestaat een halve eeuw

Geschreven op 15 juli 2019 om 09:33 door Mario De Wilde

Een halve eeuw Ten Bos: “We hebben nooit sterrenambities geambieerd. Puurheid en authenticiteit zijn voor ons veel belangrijker.”
Wie 50 jaar een horecazaak runt, mag zich zondermeer tot het vaste meubilair van de samenleving noemen. In Knokke is dat met restaurant Ten Bos niet anders. Verwacht nochtans op de hoogste top van Knokke geen tromgeroffel of dure marketingslogans. Voor trouwe klanten en vrienden die Frank en Caroline goed kennen, zal dat geen verwondering wekken. Voor beiden betekent Ten Bos werken als slagader van eenvoudig levenskunst. Het Nieuws van West-Vlaanderen haalde beiden op de vooravond van hun jubileum even uit de schaduw. Ziehier een warm getuigenis…
Mario De Wilde

Even de klok terugdraaien naar 1969. Nixon wordt de nieuwe president van Amerika, in Woodstock gaat het legendarisch muziekfestival door, Lenny Kuhr wint met ‘De Troubadour’ het Eurovisie Songfestival (Louis Neefs eindigt zevende met ‘Jennifer Jennings’) en Eddy Merckx wint zijn eerste Tour. Aan onze Noordzee neemt de familie Van Bockstaele ‘Chez Oscar’ in hartje Zoute over. Frank Van Bockstaele: “Ik ben afgestudeerd aan de bekende hotelschool Ter Groene Poorte en ben al werkzaam in de zaak sedert 1979. Eerst in samenwerking met mijn ouders en vanaf 1992 samen met mijn vrouw Caroline.”
Chez Oscar werd Ten Bos
Restaurant Ten Bos bestaat eigenlijk al vanaf het begin der jaren 1900 onder de naam ‘Chez Oscar’ of ‘Chalet du Petit Bois’, verwijzend naar Oscar Delanghe die de eerste uitbater was. Omdat in de familie de eerstgeborene in de komende generaties steeds Oscar werd genoemd, is de naam Oscar altijd toepasselijk geweest. Het restaurant werd in 1942 verkocht en tijdens de bevrijding in de tweede wereldoorlog werd het ook door een intens bombardement ernstig beschadigd. Door die aanslag was ‘Chez Oscar lange tijd een ruïne. Het restaurant werd heropgebouwd op de hoogste duin van Knokke en was strategisch belangrijk als uitkijkpost. In die periode stonden er geen appartementen op de zeedijk zoals nu en had men er een fantastisch uitzicht op de zee en de duinen.
Bosrijke omgeving
In 1948 werd het huis definitief gesloopt en heropgebouwd zoals het er nu nog steeds staat. De werkzaamheden duurden tot 1954 en de naam werd behouden. In 1965 werd de zaak uitgebaat door de familie Heymans en die veranderde de naam in het huidige Ten Bos. Heel toepasselijk want in die jaren was het opmerkelijk hoeveel bossen er nog waren. De verkavelingen in de jaren tachtig zorgden ervoor dat het bosrijk gedeelte aanzienlijk werd verkleind. Op 1 januari 1969 startte de familie FernandVan Bockstaele – Mabesoone de zaak en in 1992 namen zoon Frank Van Bockstaele en zijn vrouw Caroline Vanneste de fakkel van hun ouders over. Tot op heden met nog evenveel –en zelfs nog meer- succes dan vroeger.
Familiegevoel
Vandaag zijn de kreeftensoep, de tomate crevettes, paling in ’t groen, de gebakken slibtongetjes uit Zeebrugge en de chateaubriand béarnaise specialiteiten waar ze heel ver van komen, in het begin was ‘Chez Oscar’ nochtans een tearoom met vooral wafels, kramiek en boerenbrood op de kaart. Caroline Vanneste: “Later werd een dagschotel ingevoerd en zo groeide het uit tot een restaurant in de echte zin van het woord. Toch blijven we in het weekeinde onze rol van tearoom vervullen en dan zijn het vooral families die naar hier komen. We beschikken immers ook over een speeltuin en voor de kinderen staan er ook tal van lekkernijen op de kaart. Onze Normandische pannenkoek en niet te vergeten onze zelfbereide ijsroom serveren we met veel liefde aan jong en oud.”

Authentiek Vlaams decor
De grote kracht van Ten Bos is de gemoedelijke sfeer die er elk seizoen heerst. Hier aan de Blinkaertlaan wordt nog de dezelfde taal als de man uit de straat gesproken. Opvallend in onopvallendheid…. Zakenlui, romantische koppeltjes en families zitten zij aan zij in het typisch Vlaams decor. En ja, af en toe strijkt er wel eens een bekend iemand. Dat betekent niet dat men Ten Huize Ten Bos gaat zweven. Frank en Caroline blijven veel liever onderbelicht zoals zij het altijd al wilden. Quasi onzichtbaar. Soms, heel soms, stappen ze uit de spots en betrekken ze vooral hun team in de hulde. Nochtans pelt Caroline al vijftig jaar lang, samen met mama, de Zeebrugse grijze garnalen met de hand. Een heel intensieve en ambachtelijke bezigheid maar wel eentje die een enorme surplus aan elk gerecht geeft.
Omliggende leveranciers
Een goede visbereiding zoals kabeljauw en roggevleugels zijn voor Frank de favorieten. En ja, ook een goed glas wijn drinken is er altijd bij. Wat het succes van een populair restaurant maakt? Frank: “We hebben nooit sterrenambities geambieerd. Puurheid en authenticiteit zijn voor ons veel belangrijker. Onze leveranciers komen ook allemaal uit de buurt. Onze beenhouwer is van Brugge, de groenten, dranken en wijnen komen uit Knokke, de vis van Zeebrugge. Dat waarderen onze gasten.” Ten Bos is een echt monument. Caroline: “We hebben klanten die hier al twintig, dertig en zelfs veertig jaar komen. Destijds kwamen ze met hun kinderen en dikwijls zijn de kleinkinderen er intussen ook al bijgekomen. De rode draad was –en is nog altijd- een heel mooi en trouw cliënteel. Een derde generatie Ten Bos zal er evenwel niet komen want onze dochter Julie heeft voor een totaal andere richting gekozen.
Jubileummenu
50 jaar Ten Bos: dat betekent geen dure woorden van de faux-chic. Wel een feestjaar waarbij de klanten graag betrokken worden. Caroline: “Onze dochter is op oudejaarsavond geboren en dat vieren we altijd in familieverband. We zijn wel altijd op kerstdag en nieuwjaarsdag open. We pakken een gans jaar uit met een jubileummenu van 50 euro. Dat wordt geopend met een glaasje champagne, daarna gevolgd door een driegangenmenu en een koffie met versnaperingen. Het is zeker de moeite en men kan gerust terugkomen want we volgen in dit menu de seizoenen en het marktaanbod nauwgezet.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.