’t Brugs Uurtje ontvangt op 2 maart dé Brugse koetsier in hart en nieren: Mark Wentein
De werkgroep “Brugs Uurtje” staat elk jaar in voor vijf praatvoormiddagen met Brugse bekende en minder bekende Bruggelingen die allen wat te vertellen hebben. Zondagmiddag 2 maart wordt dat de allerbekende Brugse paandenmenner Mark Wentein die naar Zaal ‘De Balsemboom’, ingang via Ganzenstraat 33 of Bilkske 10 in Brugge als praatgast wordt uitgenodigd. Hij is geboren in de toenmalige St-Jozefskliniek langs de Komvest in Brugge, als telg van de Brugse chauffagistenfamilie Wentein. Hij erfde er het zakelijke inzicht van. Op gebied van talen kan hij een flink woordje meespreken.
Deuren open om 10.15 u. Einde stipt om 12 u.
Nadien mogelijkheid tot napraten in de bar.
Bereikbaar met de auto, parking Alfa Predikherenrei
of parkeren in de buurt.
Met ‘De Lijn’ : bus 1 / halte Bilkske.
Dé Brugse koetsier in hart en nieren
Als het om paarden gaat, moet je bij Mark Wentein zijn. Hij maakte van zijn hobby, zijn beroep en zijn passie. Niet alleen Voorzitter van Vzw De Brugse Koetsiers en stichter/uitgever van Hippo Revue, www.hippo.be het leidinggevende vakblad voor de Belgische paardensport dat al 37 jaar verschijnt. Hij was decennialang voorzitter in Vlaamse- , Nationale-, en internationale hippische besturen. Nu trekt hij nog de kar, als Chairman van European Horse Network (EHN). Een lobbygroep voor de paardenhouders in het Europese parlement. ‘Peirden, wuuven en duuven, dat doet ’t geld stuuven”.
Autodidact
Geboren in het moederhuis aan de Komvest. Via vaderlijke kant kreeg hij van de chauffagisten familie Wentein van zijn grootvader Jules, (Koolkerke & St-Jozef) het zakelijke talent. Via zijn Beierse moeder de talenknobbel. Tot zijn 17 de had hij nooit een paard van dichtbij gezien. In het laatste jaar gymnasium aan St-Leocollege, was er een vrije sportnamiddag. Zo belandde hij op de Hoeve De Blauwe Zaal van de familie Defreyne, de Ruitersclub St-Hubert aan de Damse Vaart. Daar begon zijn levensverhaal met paarden. Eerst wat paardrijden, veel stallen mesten en helpen op de boerderij. Na enige tijd mee in het bestuur van de Vzw en altijd wel organisatorisch bezig. Veel centen had hij niet, maar
zorgde dat zijn hobby als jobstudent gefinancierd kon worden. Toen hij 18 was, zat hij via Firmin Stael, de folklorekoetsier op de Brugse koetsbok als jobstudent. Hij deed dat een aantal jaren voor verschillende uitbaters. Dra vond hij werk in de grafische wereld en de hippische journalistiek. Werd hoofdredacteur van Ruitermagazine, en verwierf zijn eerste standplaats voor huurkoetsen in 1986. De dag van de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge, begon hij zijn eigen uitgeverij voor de paardensport met Hippo Revue.
Op een regionale jumping bij boer Freyne, reed hij nog tegen wijlen Jean-Claude Vangeenberghe die later tot op olympisch niveau in de jumping presteerde. De polyglotte Mark zat al vlug mee op de jurytoren als omroeper, en in 1996 werd hij gevraagd om in drie talen simultaan, de micro te bedienen op de Olympische Spelen in Atlanta voor de drie olympische disciplines paardrijden. Recent was hij nog in Parijs als geaccrediteerde journalist voor de paarden. Sindsdien acteerde hij op alle vijf continenten voor de paardensport, gespecialiseerd in het mennen (rijden met koetsen). Hij is nu internationaal jurylid & TD voor de FEI op het hoogste niveau van de int. ruitersportfederatie in Lausanne. Was juryvoorzitter op tal van Wereld- en Europese kampioenschappen. Trad zelf aan op 7 wereldkampioenschappen enkelspan paard, waar hij regelmatig Brugse koetspaarden tot op het hoogste selectieniveau kon kwalificeren. Deze zomer reed hij nog met jonge nieuwe koetspaarden door de binnenstad.
Hippoloog
Kortom een echte Hippoloog. Een man die een paard van voor naar achteren, van links naar rechts, en dwars er doorheen kan beoordelen. Via zijn commerciële ingesteldheid baat hij samen met zijn zoon Mathias, 4 van de 13 standplaatsen uit van de vergunde koetsiers. 25 jaar geleden bouwde hij de vervallen hoeve Klein Fort van Beieren, om tot stalplaats voor zijn paarden, met berging van zijn koetsen. Met de Provincie maakte hij akkoorden om zijn terreinen en gebouwen ter beschikking te stellen voor de ingang van het Provinciaal Domein Fort van Beieren in Koolkerke. Niet alleen een bezoek aan de Brasserie, maar ook aan de stallen en de historische 17 de schuur is mogelijk. Ondertussen is zijn stal als enige in West-Vlaanderen erkend door de Vlaamse overheid als paardenasiel. Dierenwelzijn staat hoog in zijn vaandel geschreven.
Zijn kennis geeft hij door aan de volgende generatie en zijn zoon Mathias treedt volop in zijn voetsporen. Hier alvast een voorproefje uit ‘Iedereen Beroemd’.