Home > Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) speelt op zekerheid: mosselen Red Devils en 100% Oranje

Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) speelt op zekerheid: mosselen Red Devils en 100% Oranje

Geschreven op 2 juni 2021 om 10:02 door Mario De Wilde

Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van het seizoen geoogst
Zeeuwse topchef van Pure C brengt mosselgerechtjes geïnspireerd op EK voetbal.
De eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen zijn boven water gehaald. Door het koude voorjaar hadden de mosselen een weekje langer nodig dan vorig jaar om gevuld te raken. De Zeeuwse hangmosselkwekers verwachten echter een goede afzet, zeker met het oog op de verdere opening van terrassen en restaurants in België en Nederland. “Van mosselen geniet je samen met vrienden en familie. Het feit dat we weer meer samen mogen komen, kunnen we mooi vieren met een heerlijke pot op het terras,” aldus mosselkweker Jan Bout die de eerste hangmosselen bovenhaalde.
De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het seizoen. De mosselen groeien aan touwen bovenin het water, waar het meeste voedsel uit het water te filteren is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5% van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur start naar verwachting op 7 juli.
Zeeuwse topchef Syrco Bakker
Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde topchef Syrco Bakker van Pure C in het Zeeuwse Cadzand (twee Michelin-sterren) twee mosselgerechtjes, geïnspireerd door het komend EK voetbal: Red Devils en 100% Oranje. “Mosselen brengen Belgen en Nederlanders bij elkaar. Dat ervaren wij al dagelijks in Zeeuws Vlaanderen maar tijdens het komend EK hopen wij dat dat in beide landen het geval zal zijn”, aldus Syrco Bakker.
Hangcultuurmosselen groeien in sokken
Bij de hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In de sokken groeien ze in twee jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in die tussentijd hun voedsel (algen) uit het water. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk, van geen enkel dierlijk eiwit is de voedselafdruk zo laag als van schelpdieren. De Zeeuwse hangmosselen zijn MSC en BIO gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.
Streekkeurmerk
Corona heeft hernieuwde interesse gegeven aan lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de 9 leden zo’n 2 miljoen kilo mosselen. De productie uit de bodemcultuur bedraagt per jaar zo’n 50 miljoen kilo.
Foto copyright Nederlands Mosselbureau

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.