Home > Superheld Five beloont vrijdag Hoogleedse kids die te voet of met de fiets naar school gaan

Superheld Five beloont vrijdag Hoogleedse kids die te voet of met de fiets naar school gaan

Geschreven op 12 september 2023 om 08:47 door Mario De Wilde

De centrumbasisscholen van Hooglede gaan het komende jaar van start met het High-Five project. Zo wil de gemeente kinderen stimuleren vaker te voet en met de fiets naar school te gaan. Bij de start van de week van de mobiliteit, op 15 september, komt de superheld van het project de aftrap geven in de eerste twee scholen.na positieve evaluatie kunnen we dit uitrollen naar de andere scholen van de gemeente. Verkeersveiligheid is een prioriteit in het mobiliteitsbeleid. We hebben hierbij bijzondere aandacht voor schoolomgevingen en andere locaties waar veel zwakke weggebruikers aanwezig zijn. De laatste jaren maakten we sterk werk van veiligere schoolomgevingen. In Hooglede werd het tienpuntenplan uitgerold in de schoolomgeving met onder andere een fietszone, een vaste zone 30, een schoolstraat en uniforme schoolzones. Dit beloningssysteem voor fietsers en voetgangers vormt het sluitstuk van het tienpuntenplan. Minder wagens in de schoolomgeving zorgen voor een veiligere en autoluwere schoolomgeving. Met High Five hebben we een ervaren partner gevonden om dit verhaal op een creatieve én activerende wijze uit te rollen.

Cadeautjes scoren door te stappen en fietsen

Alle kinderen krijgen een leuke scantag op hun boekentas waarmee ze High-Five palen kunnen tikken op weg naar school. Zo’n High-Five levert de leerlingen virtuele punten op die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen zoals gadgets, bonnen of extra speeltijd.

Superheld

De methode is succesvol doordat ze naast een beloningssysteem ook een spel hebben ontwikkeld. Er is een superheld uit een parallel universum. Met de gescoorde punten kan je op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, daardoor komt het spel echt tot leven.

Resultaten

Het is een formule die ook aanslaat in andere gemeenten. Ondertussen neemt 10% van de Vlaamse gemeenten deel aan het project. Gemiddeld zien we in de Vlaamse scholen een stijging van 63% meer fietsen over een gans schooljaar, in sommige scholen tellen we zelfs een verdubbeling, de grootste stijgingen zien we in de winter.

Five&Ride

Voor wie niet in de mogelijkheid is om te stappen of fietsen worden randparkeerplaatsen buiten de schoolomgeving georganiseerd. Daar kunnen kinderen uitstappen en alsnog de laatste paar honderd meter te voet afleggen langs een van de High-Five palen. Zo hoopt de gemeente de verkeersdrukte bij de school drastisch te verminderen, zodat het fijner wordt voor stappers en fietsers.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.