Home > Succesvolle Grote Nacht Orde 33 Masterchefs Belgium te gast in Diksmuide

Succesvolle Grote Nacht Orde 33 Masterchefs Belgium te gast in Diksmuide

Geschreven op 29 april 2023 om 07:24 door Mario De Wilde

Het 59ste Magistraal Kapittelbanket van de 33 Masters of Belgium, zeg maar de Grote Nacht, haalde met zowat 500 deelnemers in de Salons Saint Germain in Diksmuide het kruim van de Belgische chefs op het podium. Voorzitter Lieven Demeestere zette de nieuwe Masterchefs, Compagnons de la Toque Blanche (CTB) en Club Members met klasse in de kijker.

Nieuw in 2023
Masterchefs
Kenneth De Win (Tapa Ti, Zaventem) en Ignace Wattenberge (Lys d’Or, Gent).
CTB
Nils Van Dievoet (Bistro Nils, Koksijde), Robin De Vroedt (Zilverden, Kalmthout), Ja Decan (Decan, Berchem), Tim Dernaux (O’Boucher, Komen), Henry Ghyssel (Octo, Aalbeke), David Grosdent (L’Envie, Zwevegem), Jeff Hanselaer (Pub Boeuf, Berlard), Kwam Hemeryck (Mismo, Diegem), Ruben Lamiroy (De Pastorie, De Pint), Julien Malaise (Pré de chez vouz, Namen), Jelle Peeters (Mister Jucy, Kalmthout), Pieter Pues (De Zoete Ridder, Hoegaarden), Nathan Theys (Bistro Mariette, Leuven), Gina Verhoeven (Traiteur Gina, Erps-Kwerps) en Louis Wouters (Bachten de Leie, Zulte).
Culinaire ambassadeurs
Stefaan Billiau (Knokke), Stefaan Couttenye (Watou), Eddy Deketelaere (Luik) en Frans Vandeputte (Fauvillers).
Clubmember
Chris Claessens (CCQ & B, Westmalle), Joris Crynen (Eindhof vb, Kampenhout), Richard Debord (Den Entrecote, Schoten), Notelaers (Domein Clos St Denis, Kortessem) en Peter Verbeke (Directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde).

We sprokkelden alvast enkele reacties. Starten doen we met

Culinair Ambassadeur Stefaan Couttenye. “Ik ben een gelukkig man!”

OOSTENDE/WATOU – Restaurant ’t Hommelhof en Masterchef Stefaan Coutteny zijn decennia de vaandeldragers van Watou en de Westhoek. Zijn bereidingen met bier zijn intussen legendarisch geworden. Intussen heeft Stefaan in het najaar 2022 de riem afgelegd en houdt hij het bij rustig genieten. Hij stond jarenlang op de bres om de keuken van de gewone man op te krikken tot heerlijkheden, geruggensteund door het bier te verwerken in de gerechten. Zijn kookkunsten lokten heel wat lekkerbekken naar de Westhoek in het algemeen, naar restaurant ’t Hommelhof in het algemeen. Meer nog, geputeerde chefs kwamen raad vragen aan Stefaan die graag uitpakte met telkens weer geslaagde gerechten met bier. Het is duidelijk, Stefaan Couttenye is zonder meer de pionier van het koken met bier. “Niet alleen is bier super gezond, maar tegelijk een ideaal aperitief. Voeg daarbij heel wat gerechten die met bier een extra pigment krijgen. Bier bij de maaltijd wordt vandaag nog te veel vergeleken met dagdagelijkse kost. Met wijn klinkt die veel chicker”, geeft de kersverse Ambassadeur graag mee.
Wie ooit tafelde in ’t Hommelhof zal zich zeker de Fricassee van nobele graankip uit de Ijzervallei in Watou’s witbier, het Jonge duifje in ’t Kapittel Abt met brandade van erwtjes en boerenspek of onder andere de onverbeterlijke Tournedos van konijn met pruimen in Grimbergen Dubbel en aardappelstoemp, zeker herdenken. De gepaste bieren zorgden voor de rest. Hoe dan ook, Stefaan Couttenye mag terugblikken op een schitterende carrière in ‘zijn’ Westhoek. Vandaag verdeelt hij zijn tijd tussen de Westhoek, zijn verblijf in Spanje en Oostende, maar zijn hart blijft slaan voor de horeca. Met Ambassadeur Stefaan Couttenye staat de Orde 33 Masterchefs of Belgium alvast sterk in de schoenen. “Ik ben vandaag een gelukkig man. I did it my way! En daar ben ik blij mee”, voegt de Masterchef, nu Culinair Ambassadeur Stefaan Couttenye er tot slot aan toe.

Culinair Ambassadeur Stefan Billiau: “Genieten is nu aan de orde”

KNOKKE – Na een schitterende carrière aan het fornuis van zijn restaurant De Oosthoek en later Bistrotheek Billiau, sloot Stefan Billiau en eega-gastvrouw Lut Maenhout, de deuren van deze laatste. Het echtpaar startte in september 1996 het restaurant De Oosthoek, van meet af aan een topper in de regio. “Fysieke problemen zorgden er voor dat we het kalmer aan dienden te doen. Vandaar de opstart van de Bistrotheek die we vorig jaar in september defintief sloten. Tijd dus voor de kinderen, vrienden en familie, maar we blijven de horeca en de 33 Masterchefs diep in het hart dragen”, stelt Stefan, geflankeerd door Lut, de onnavolgbare gastvrouw.
Nu de twee op en top gepassioneerde horecalui, fornuis en zaal achter zich lieten opende zich een zee van tijd. “Niets van dat alles, we hebben – net als alle gepensioneerden – tijd te kort. Onze kinderen zagen we nauwelijks opgroeien, al onze tijd ging naar de zaak. Vandaag zijn de rollen omgekeerd, nu gaat al onze tijd naar de kinderen Kenneth en Amber, maar vooral naar de kleinkinderen Ameline en Celeste. En ja, straks krijgen we er nog een kleintje bij. Ons geluk kan niet op. Wat we vroeger onze eigen kinderen niet direct konden geven, krijgen onze kleinkinderen dubbel en dik terug. We zijn dan ook met zijn allen zeer blij met onze kleine familie. Of we de zaak missen? Ja, maar aan alles komt een eind en zover zijn we vandaag. Een nieuwe wereld opende zich voor ons, een ander leven, een leven met onze familie. Daarenboven zijn we uiterst tevreden dat onze zaak nu in zeer goede handen is. Het is weliswaar een andere keuken, maar mag gezien en gesmaakt worden. En dat maakt ons uiteraard ook blij, want ons hart blijft kloppen voor de horeca. Samen hebben we hard gewerkt en hebben genoten van onze klanten, klanten die we vandaag nog steeds waarderen voor het geloof in ons kunnen”, geven Stefan en Lut nog mee. Juist, een betere titel dan Culinair Ambassadeur konden ze Stefan Billiau niet geven. Meer dan ooit waren Stefan en Lut boegbeelden binnen de horeca in het algemeen, binnen de Orde 33 Masters of Belgium in het bijzonder. Genieten is nu het ordewoord.

Clubmember Peter Verbeke: “Fier deel uit te maken van de Orde 33 Masterchefs”

KOKSIJDE – Peter Verbeke (57) is directeur van de prestigieuze hotelschool Ter Duinen in Koksijde, functie die hij intussen sinds januari 2022 uitoefent in combinatie met het priesterschap van de parochiale eenheid Ster der Zee in Koksijde. Zijn onverdroten inzet voor de school en de parochie is uniek. Altijd staat de directeur/priester klaar om het gepaste advies te geven. “De school zowel als het priesterschap geven me veel voldoening. De leerlingen naar een zo hoog mogelijk peil toewerken is onze boodschap. We hebben topleraars in huis. Getuige daarvan de vele topchefs die onze school intussen aan het fornuis zien groeien en het vaandel van topschool graag laten wapperen, al decennialang”, zegt kersvers Clubmember Orde 33 Masterchefs Belgium Peter Verbeke.
Het is duidelijk, de directeur van de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, treedt hier meteen in de voetsporen van zijn illustere voorgangers-pastoors E.H. Jozef Berten, E.H. Jan Decosters, E.H. André Decoster, E.H. André Avonture, E.H. Gaby Vandendriessche, E.H. Pedro Nollet, E.H. Hendrik Notredaeme en de eminente heren René Menu en Raf Sonneville, allen directeuren die de school sinds de oprichting, nu 77 jaar geleden, uitbouwden tot het kloppend hart van hotel- en restaurantsector in ons land. Dit met een reputatie die tot ver buiten de landsgrenzen reikt. Directeur Peter Verbeke: “Het is inderdaad een traditie dat de directeur van de hotelschool opgenomen wordt als Clubmember van de Orde. Maar goed, de Orde is hier als het ware in 1962 in de school geboren, met dank aan enkele praktijkleraars. Vandaag behoort de Orde 33 Masterchefs tot een van de grootste in zijn genre. Onze leerlingen zorgen steevast voor de bediening en heel wat ex-leerlingen zijn intussen al Masterchef of CTB binnen de Orde. En ook nu mogen we terugblikken op een uitstekend organisatie, een samenwerking van de Orde 33 Masterchefs, de directie Salons Saint Germain en onze school. Klasse en professionaliteit ten top. We mogen fier zijn daar dan ook deel te mogen van uitmaken.”

Tekst: Georges Keters, Foto’s: Gino Ester

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.