Succesrijke Sylvestervuren op het strand van Oostduinkerke
Afgelopen zaterdag 30 december verlichtten de Sylvestervuren het strand van Oostduinkerke, een evenement dat de oude traditie van vreugdevuren nieuw leven inblaast. Er werd sprot geroosterd met een traditionele ‘petatte in de pelle’. De geur van geroosterde sprot en de warmte van het vuur creëerden een unieke en gezellige sfeer en trokken veel mensen naar het strand. Het vuurspektakel begon om 16 uur en bereikte zijn hoogtepunt om 18 uur met een adembenemend vuurwerk, waarmee het oude jaar op sfeervolle wijze werd afgesloten en het nieuwe jaar feestelijk werd ingeluid.
De Sylvestervuren zijn een eeuwenoude traditie in Oostduinkerke, nieuw leven ingeblazen door de Koninklijke Orde van de Paardevisser in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze traditie herinnert aan de tijd toen vreugdevuren op het strand werden ontstoken om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Een groot vreugdevuur, symbool voor het achterlaten van het (moeizame) oude jaar, werd in een ceremoniële cirkel omringd door dans en feest.
Voorgaande jaren was het gebruikelijk om een enorme stapel kerstbomen te verbranden op het strand, gevolgd door een spetterend vuurwerk. Echter, de moderne Sylvestervuren hebben een transformatie ondergaan, waarbij de verbranding van kerstbomen plaats heeft gemaakt voor een vuurspektakel met getalenteerde vuurartiesten.
Een bijzonder aspect van de Sylvestervuren in Oostduinkerke is het culinaire dat het evenement vergezelt. ’s Ochtends trakteert de befaamde bisque van garnalen de vroege bezoekers op een smaakvolle start van de dag. In de namiddag trekt de geur van geroosterde sprot velen naar het strand. Deze oude vissersdelicatesse wordt geserveerd met een traditionele ‘petatte in de pelle’.
Voor de 15 paardenvissers van Oostduinkerke was het Sylvestervuren-evenement een bijzondere gelegenheid. Ze werden door de Orde van de Paardevisser uitgenodigd om hun jaarlijks nieuwjaarscadeau in ontvangst te nemen. Dit jaar werden ze verrast met een kistje champagneflessen, waarop de beeltenis van paardenvisser Gregory Debruyne prijkt. Hij is de dertiende paardenvisser die deze eer ten deel valt, zowel op de capsule als op het etiket. De champagne komt van het gerenommeerde huis Marcel Vautrain uit het Franse Dizy bij Epernay.
Hoofdman van de paardenvissers, Eddy D’Hulster, en voorzitter van de Orde van de Paardenvisser, Marc Sirjacobs, delen hun enthousiasme: “Dit evenement brengt oude tradities samen met nieuwe vriendschappen. De Sylvestervuren in Oostduinkerke blijven niet alleen een ode aan het verleden, maar ook een eindejaarviering van de paardenvissersgemeenschap, daarmee brengen we een eeuwenoude traditie terug naar de huidige generaties.” (PG – foto Gino Ester)