Home > Subsidie van 900.000 euro om Brugge fietsveiliger te maken

Subsidie van 900.000 euro om Brugge fietsveiliger te maken

Geschreven op 20 augustus 2021 om 08:36 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceerde in maart de nieuwe subsidie ‘Veilige schoolroute op gemeentewegen’ en trekt daarvoor 15 miljoen euro uit. Intussen dienden al 13 lokale besturen een subsidieaanvraag in, om zo samen 29 schoolroutes veiliger te maken, goed voor een bedrag van 1.853.119,68 (1.038.572 + 814.547,68) euro. “Onveilige kruispunten en onveilige fietsroutes zijn vaak voorkomende klachten van fietsers én de reden waarom ouders hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan. Deze legislatuur wil ik de verkeersveiligheid in schoolomgevingen én op schoolroutes drastisch verhogen. Dit is de 2de reeks aanvragen die lokale besturen indienden en ik roep alle steden en gemeenten op om te bekijken welke schoolroutes op gemeentewegen veiliger moeten worden”, zegt minister Lydia Peeters. Deze aanpak kadert binnen MIA of ‘Mobiliteit Innovatief Aanpakken’: sneller, samen en alert. Via die nieuwe bestuurlijke aanpak wil minister Peeters snelheid maken bij de uitvoering van infrastructurele ingrepen in het belang van de verkeersveiligheid. “Dit betekent hier concreet: samen sneller werken aan meer verkeersveiligheid en veilige comfortabele schoolroutes.”

Veiligheid verhogen op weg naar school
Recente cijfers van de stadsmonitor tonen aan dat 39% van de inwoners vindt dat fietsen naar school op een veilige manier kan, in de centrumsteden is dat tot 40%. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zet samen met lokale besturen prioritair in op veilige schoolroutes, zowel op gewestwegen als op gemeentewegen. “Sinds de start van de subsidie ‘Veilige schoolomgevingen’ werd al voor meer dan 6,6 miljoen euro subsidies uitgetrokken, goed om 1067 omgevingen in Vlaanderen verkeersveiliger te maken.

Binnen het Vlaamse Relanceplan voorzie ik ook 30 miljoen euro om schoolroutes aan te pakken, 15 miljoen subsidies voor veilige schoolroutes op gemeentewegen en 15 miljoen euro voor aanpak van knelpunten op schoolroutes gewestwegen, ‘meer dan ooit verkeersveiligheid op de weg naar school, past ook binnen mijn recent goedgekeurd verkeersveiligheidsplan waar de actieve weggebruikers centraal staan.
In deze nieuwe reeks subsidietoezeggingen gaat het in totaal om 14 schoolroutes voor 6 lokale besturen. De 1ste reeks was goed voor een bedrag van 814.547,68 euro.. De stad Brugge kan rekenen op een recordbedrag van 900.000 euro voor extra ingrepen die de verkeersveiligheid op de fietsroute van huis naar school aanpakken. Daarnaast is er ook een toezegging voor de steden en gemeenten Zonhoven, Lendelede. Lichtervelde, Waregem en Wielsbeke.

Schepen van Brugge Mercedes Van Volcem: “Als Vlaams Parlementslid in de commissie ‘openbare werken en mobiliteit’ volg ik natuurlijk de verkeersveiligheid op en de weg naar school is uitermate belangrijk. Elke ouder wil zijn kind op een veilige route naar school zien fietsen. Als schepen in Brugge bevoegd voor openbaar domein ben ik dan ook verheugd dat de vele dossiers werden goedgekeurd door de minister. De Vlamingdam en Sint-Jorisstraat gaan we nu heraanleggen en nieuwe riolering en bovenbouw voorzien maar we dienden ook een dossier in om het rond de school Howest veiliger te maken. We dienden 9 dossiers in en ze kunnen allemaal op een subsidie van 100000 euro rekenen. De Singel en de Boeverievest, de Rotonde aan de Moerkerkse Steenweg met de Doornhut, de nieuwe Sint-Annadreef waar ook de school de Varens is gelegen. Ook aan de school de Tandem voorzien we ingrepen om de veiligheid te verbeteren in de Prins Leopoldstraat.”

De stad Brugge kocht ook 2,8 ha grond met een boerderij om een park aan te leggen midden vele scholen en vooral ook om het fietsverkeer aan al deze scholen (Olva, Sask, …) veiliger te maken. “Ook de ingrepen aan de Bossuytlaan en Vossensteert kaderen in dat verhaal. Vele ouders zullen gelukkig zijn en door de subsidie kan de stad op andere plaatsen andere problemen inzake verkeersveiligheid en veiliger openbaar domein aanpakken. Als schepen van financiën is de subsidie uiteraard ook welkom, aangezien de stad veel minder inkomsten heeft door Covid”, besluit Mercedes Van Volcem

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.