Studio Orta en Jef Meyer zijn Beaufortkunstenaars in Middelkerke en Westende
Prachtig licht, windstil en een spiegelgladde Noordzee. Onder die perfecte omstandigheden stelden projectleider Mieke Dumont en curator Els Wuyts in beachclub De Kwinte in Westende de deelnemende kunstenaars van Beaufort24 voor. Onder de noemer ‘Fabric of life’ vouwt de achtste editie van deze kunsttriënnale “de locatie en bekende vergezichten, perspectieven of andere relaties aan de kust” open. In Middelkerke en Westende plaatst Beaufort24 kunstwerken van Studio Orta en Jef Meyer. Beaufort24 vindt plaats tussen 27 maart en 3 november 2024.
Numerieke uitdaging tijdens intense zomer
De achtste editie van Beaufort bouwt voort op de gekende elementen: nationale en internationale beeldende kunstenaars die unieke beelden creëren, 24/7 toegankelijk en te bezoeken. Samen vormen de kunstwerken een tentoonstelling langs de hele kustlijn. De kunstwerken integreren zich in de omgeving en geven hun locatie een andere dimensie. De doordachte selectie van de curator en het overleg met de deelnemende kustgemeenten bracht kunstenaars voort die passen bij het DNA van de respectievelijke locaties.
Argentijns duo en Belg voor Middelkerke & Westende
Op de kunstwerken is het nog wachten, maar Els Wuyts onthulde de namen van de kunstenaars die voor Middelkerke en Westende werden uitgekozen. Lucy en Jorge Orta, een koppel dat ook opereert onder de naam Studio Orta, creëert vanuit hun artistieke hub Les Moulins in Parijs verbindende kunst tussen architectuur, beeld en andere media. Onlangs ontvingen ze grote erkenning voor hun constante streven naar duurzaamheid. Jef Meyer sculpteert graag met beton. De mysterieuze Antwerpenaar maakt genuanceerde en gevarieerde laagwerken van zand en beton.
Nieuwe trekpleisters voor Middelkerke en Westende
“Ik kan natuurlijk alleen maar voor eigen gemeente spreken, maar voor Middelkerke is de gewortelde participatie in Beaufort nog steeds een dankbare investering. Niet alleen trek je tijdens Beaufort een geïnteresseerd nieuw publiek aan. Je krijgt er dankzij de permanente overname van Beaufortwerken enkele trekpleisters bij.”
“En ok, soms ligt de artistieke visie van de curator en de smaak van de deelnemende kustburgemeesters ver uit elkaar. Maar dat is ondertussen een traditioneel spanningsveld, gelukkig zonder hoogspanning. Geef toe, is dat niet een beetje de charme van kunstbeleving? Ik ben er ook van overtuigd dat er meer relevante criteria aan een kunstwerk zijn dan ‘schoonheid’. Je moet vertrouwen hebben in de expertise van de curator en het métier van de kunstenaar.”
Toegankelijke kunst werkt
Middelkerke is al sinds den beginne loyale partner van Beaufort. ”Kunst werkt!”, zegt Natacha Lejaeghere, schepen voor cultuur. “Dat blijkt ook uit het succes van onze eigen expo’s. Zo trok de retrospectieve van William Sweetlove in Leffinge 8.000 bezoekers. Op het einde van de zomer bezochten 3.600 mensen ‘La Isla Bonita’, onze zomerexpo in Villa Les Zéphyrs. Ik bedoel maar dat kunst een mooie, verfijnde laag op ons vrijetijds- en toeristisch aanbod legt. Bedenk dan maar eens hoeveel mensen onze gemeente gaan bezoeken in het kader van Beaufort24.”
Onderzoekscijfers van Westtoer en Toerisme Vlaanderen bekrachtigen het gevoel van schepen Lejaeghere. In volle coronacrisis trok de vorige editie over de volledige kust 350.000 dagjestoeristen en 450.000 verblijfstoeristen.
Praktisch
In maart 2024 stelt Beaufort de exacte locaties en kunstwerken voor.
Beaufort24 vindt plaats tussen 27 maart en 3 november 2024, in 9 kustgemeenten.
Vanuit de 18 werken, blijven er 8 permanent staan.