Home > Studenten VIVES Roeselare creëren box waarmee iedereen de bijenpopulatie kan helpen

Studenten VIVES Roeselare creëren box waarmee iedereen de bijenpopulatie kan helpen

Geschreven op 30 november 2021 om 17:56 door Mario De Wilde

Zes studenten agro-en biotechnologie van Hogeschool VIVES in Roeselare hebben eind vorig academiejaar een minionderneming opgericht. Nu komen ze met een product dat ervoor zorgt dat iedereen onze bijenpopulatie uit de nood kan helpen: de Place 2 Bee-box. Het tekort aan groen in België heeft voor onze bijenpopulatie grote gevolgen. Zo hebben bijen bijvoorbeeld minder voedingsbronnen ter beschikking en moeten ze ook veel verder vliegen. Desondanks dat gemeenten al proberen om meer groen aan te planten is dit nog steeds niet voldoende.

Tussenstations
Het Place 2 Bee team focust op het creëren van tussenstations. Dit zijn kleine plaatsen waar bijen een tussenstop kunnen maken om van punt A naar punt B te gaan. Deze tussenstations zorgen er voor dat de bijen grotere stedelijke gebieden kunnen doorkruisen en makkelijker aan voeding komen. Hoe meer tussenstations er dus zijn, hoe beter het gaat met onze bijenpopulatie. Het behouden van een goede bijenpopulatie is onder andere belangrijk voor de bestuiving. Student Gitte: “Wist u dat zo’n 75% van de landbouwgewassen bestuift worden door bijen? Zonder hen zouden er dus geen groenten en fruit in onze supermarkten liggen.”

Hoe zorgt Place 2 Bee voor meer tussenstations?
“We hebben ervoor gezorgd dat echt iedereen kan helpen” luidt het team. Zo hebben ze een box ontwikkeld die opgedeeld is per seizoen. Elk seizoen bevat producten waarmee we op dat moment de bijen kunnen helpen. Zo bevat bijvoorbeeld het gedeelte zomer zaden van basilicum, lavendel en bieslook, de lente bloembollen en de herfst een insectenblokje.
Deze planten zijn geselecteerd op hun eigenschappen. Allemaal trekken ze bijen aan. Maar dat zijn niet hun enige kwaliteiten, lavendel weert vliegen en muggen af en de zomerplanten kunnen gebruikt worden in de keuken.

Verwennerij
De box focust zich niet enkel op de bij, maar ook op de klant. De box zit vol verwennerij zoals een bijenwaszeep, bijenwaskaarsje en honing van een lokale imker. Ook zit er in de box een boekje met informatie over de problematiek, het team, leuke weetjes en een gebruiksaanwijzing.

Aanbod
“Al onze producten, inclusief verpakking, zijn lokaal, duurzaam en ecologisch. Dit was een van onze hoofddoelstellingen bij het ontwikkelen van een product” vertellen de studenten. Voor een Place 2 Bee-box betaalt u 29,99 euro. Bestellen kan via het online bestelformulier via https://docs.google.com/forms/d/1_hskx_bXPgxJ9fozbHr0XWMne8GCJ4THpo2AOxEkiiQ/viewform?fbclid=IwAR3kJqjnaOhPVxti5TgnKtxCxZD8JQd9gaPQm4lyZyQo_5mUpQHMZm1bMio&edit_requested=true

 

 

 

 

1 reactie

Amraoui Nadia
Geschreven op 2021-11-30 21:51:19
Mooi artikel,juist verwoord,het is een prachtig initiatief met oog op behoud van de bij. De box is een echte aanrader ,fijn voor de bij en mooie presentjes voor jezelf,proficiat nogmaals .

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.