Home > Striptekenaar Merho werd 75 jaar en kreeg een grootse muurtekening in ‘zijn’ Wenduine

Striptekenaar Merho werd 75 jaar en kreeg een grootse muurtekening in ‘zijn’ Wenduine

Geschreven op 27 oktober 2023 om 08:54 door Mario De Wilde

De overbekende striptekenaar Merho werd gisteren 75 jaar oud. De man heeft intussen beslist om te stoppen met tekenen. Op 6 september verscheen ‘Seizoensfinale’, het laatste album van de Kiekeboes van zijn hand. Omdat Merho al 15 jaar een trouwe bezoeker is van De Haan, met een vaste schrijfstek in Wenduine, wilden ze deze bijzondere verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. De kunstenaar werd daarom niet alleen geëerd met een ‘Grote Pluim’, als blijk van waardering voor zijn inzet, maar ook met een originele muurtekening op het Wielingencentrum, gemaakt door spuitbuskunstenaar Vynck. Gisteravond om 19u was er de officiële voorstelling in het Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, Wenduine.

45 jaar lang bedacht Merho spannende en grappige avonturen voor de Kiekeboes. Heel wat inspiratie vond de striptekenaar in Wenduine. Merho: “Zo’n 15 jaar geleden vond ik hier mijn ideale schrijfplek. Met zicht op zee sleutelde ik hier in alle rust aan mijn verhalen. En in de winter is het verlaten strand mijn uitwaaiplek. Daar spookten de ideeën vanzelf door mijn hoofd.”

Merho mocht dus deze week 75 kaarsjes uitblazen. Reden genoeg dus voor het gemeentebestuur om hem in de bloemetjes te zetten, met een Grote Pluim én een originele muurtekening.

Grote Pluim

De Grote Pluim werd in het leven geroepen om verdienstelijke inwoners of tweede verblijvers in De Haan in de bloemetjes te zetten. Het is een blijk van waardering voor mensen die zich op bestuurlijk, sociaal, sportief, cultureel, wetenschappelijk of economisch vlak bijzonder inzetten voor de gemeente De Haan.

Burgmeester Wilfried Vandaele: “Toen ik destijds schepen van Cultuur was, stelde ik aan Merho voor om een Kiekeboeverhaal te wijden aan onze mooie gemeente. Het resultaat was het album ‘Alle eendjes’, dat zich helemaal in De Haan afspeelt. Merho liet zich voor het verhaal inspireren door de Concessie, ons belle-epoquefeest Trammelant en de geest van Einstein, die nog altijd door De Haan waart. Het werd een echt eerbetoon aan onze gemeente en daarom mogen we Merho terecht als een ambassadeur voor onze gemeente beschouwen.”

De striptekenaar is trouwens de tweede die deze prijs in ontvangst mag nemen. De Grote Pluim werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Vlaams artiest Koen Crucke, intussen ook al jaren een trotse inwoners van De Haan.

Muurtekening

Naast de Grote Pluim had het gemeentebestuur nog een verrassing in petto voor Merho. Want hoe kan je een tekenaar beter eren dan met een tekening! Schepen voor Cultuur, Rudi Cattrysse: “De getalenteerde Spuitbuskunstenaar Vynck ging aan de slag op een van de muren van het Wielingencentrum in Wenduine. Hij portretteerde Merho, samen met “zijn” iconische familie, genietend van zijn verdiend pensioen, op één van zijn favoriete plekjes in onze gemeente. Nu kunnen alle voorbijgangers, inwoners én bezoekers, genieten van dit origineel eerbetoon aan de striptekenaar.”

Wandeling

Schepen voor Toerisme, Marleen De Soete: “Ter gelegenheid van 45 jaar De Kiekeboes ontwikkelde de gemeente vorig jaar trouwens ook al de ontdekkingsroute ‘In het spoor van de Kiekeboes’. Op deze route herbeleef je spannende fragmenten uit het 132ste stripalbum van de Kiekeboes ‘Alle eendjes’. Tijdens de wandeling vergezellen de stemmen van niemand minder dan de striptekenaar Merho zelf, maar ook weerman David Dehenauw, zanger Koen Crucke en zangeres Ingeborg je met leuke weetjes en anekdotes over onze gemeente.”

De ontdekkingsroute is verkrijgbaar in de toeristische infokantoren. Ook het stripalbum ‘Alle Eendjes’ is daar verkrijgbaar (€ 6,95).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.