Home > Straks kan je zelf je fruit en bloemen plukken in het Fruitbos in Veldegem

Straks kan je zelf je fruit en bloemen plukken in het Fruitbos in Veldegem

Geschreven op 11 juni 2021 om 16:29 door Mario De Wilde

Ibe Van Roy en Tine Deschepper openen, samen met zonen Siel en Stan, op zaterdag 26 juni voor het eerst het poortje van hun ‘Fruitbos’. Je kan tot eind september in de Veldegemsestraat 141 in Veldegem terecht om zelf fruit en bloemen te plukken. Ibe en Tine spelen hiermee in op de steeds groeiende bewustwording bij de consument om te kiezen voor lokale en gezonde producten. Het Fruitbos is bovendien makkelijk bereikbaar met de fiets via de Kastelenroute of knooppunten, en met de trein op amper 5 min. wandelen van station Zedelgem. De openingsuren vind je op www.fruitbos.be en www.facebook.com/fruitbos. Een lekkere en leuke uitstap gegarandeerd!

“We zijn blij dat we eindelijk onze pluktuin kunnen openstellen voor het publiek. We zijn al twee jaar bezig met de voorbereiding en dan kijk je uiteraard heel erg uit naar dit moment”, aldus Ibe. “Het geeft een jaar geduurd om grond te vinden, tot plots daar het verlossende moment kwam. We werden gecontacteerd door Filip Maenhout en Caroline Dellaert met de vraag of we onze pluktuin op hun grond wilden inrichten. Zij zijn alvast heel erg enthousiast over ons project. In maart 2020 zijn we begonnen met de voorbereidingswerken en de voorbije winter werd alles aangeplant. We kregen zelfs steun van heel wat sympathisanten die investeerden in 60 (fruit)bomen op ons terrein. Het toont aan dat veel mensen warm lopen voor een project zoals het onze.”

Vrije zelfpluk

Het systeem van vrije zelfpluk is heel toegankelijk. Je kan het Fruitbos vrij bezoeken tijdens de openingsuren. Bij aankomst meld je jou aan, waarna je zelf op zoek gaat naar het lekkerste fruit of de mooiste bloemen. Het fruit wordt gewogen en betaal je per gewicht. De bloemen worden per steel aangerekend. Nadien kan je ter plaatste nog wat nagenieten van de mooie natuurlijke omgeving met een portie vers geplukte bessen of frambozenijs.

Bessen in allerlei vormen en smaken

In de pluktuin kan je terecht voor verse frambozen en braambessen, maar er is ook bewust gekozen om enkele vergeten soorten zoals kruisbes en jostabes terug op de kaart zetten. Daarnaast ontdek je er ook enkele minder gekende soorten die je niet in de winkel zal vinden zoals Japanse wijnbes en braambozen. Die laatste zijn een kruising tussen braambessen en frambozen. Al deze bessen zijn gezonde snoepjes boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Maak je eigen veldboeket

“Bloemen bieden voedsel en nestgelegenheid aan nuttige insecten die we graag eventuele plagen zien bestrijden. Ook bestuivers zijn er dol op!”, zegt Ibe. In de bloementuin groeien een 50-tal soorten snijbloemen die het goed doen in een vaas. Als bezoeker mag je zelf je boeket oogsten en samenstellen.

Op natuurlijke wijze

Ibe en Tine kiezen er bewust voor om samen te werken met de natuur. Ze besteden veel aandacht aan de omgeving waarin het fruit groeit. Gemengde hagen, bomen, bloemen en kruidige graspaden dragen bij aan een gezond en evenwichtig systeem. En dat levert al snel op, laten Ibe en Tine ons weten. “We zijn nog maar één jaar bezig met de inrichting van de pluktuin en het krioelt er al van het leven. Onze honingbijen bestuiven de fruitbloesems samen met de hommels en wilde bijen, de lieveheersbeestjes bestrijden de bladluizen, de nestkastjes zijn bewoond met koolmeesjes en in de schuur wonen kerkuilen.”

Het plukseizoen loopt vanaf eind juni tot eind september

Het Fruitbos opent voor de eerste keer eind juni, bij het rijpen van de eerste frambozen. “We werken met vaste openingstijden, maar doordat we sterk afhankelijk zijn van het weer kunnen deze wat schommelen. Daarom houd je tijdens het seizoen best onze website en Facebook-pagina in de gaten. Ook de exacte openingsdatum zullen we via deze kanalen bekendmaken.”

Alle info vind je op www.fruitbos.be of www.facebook.com/fruitbos

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.