Home > Stoute heks Jeanne Panne krijgt een groenere omgeving in Nieuwpoort

Stoute heks Jeanne Panne krijgt een groenere omgeving in Nieuwpoort

Geschreven op 6 maart 2024 om 09:02 door Mario De Wilde

Op de kruising van de Willem De Roolaan, de Emiel Coppietersstraat en de Nijverheidstraat in Nieuwpoort-Stad bevindt zich het gekende beeld Jeanne Panne van de Poolse kunstenaar Anton Najlepszy. Met zijn sculptuur vereeuwigde Najlepszy Jeanne De Deyster, beter gekend als Jeanne Panne, die in 1650 wegens hekserij tot de brandstapel werd veroordeeld. Het kunstwerk toont de gekende Nieuwpoortse volksfiguur die door de lucht op haar bezem vliegt.

De groenzone rond het kunstwerk wordt dit voorjaar grondig aangepakt. Daarvoor zijn de rozelaars en de door buxusmot aangetaste buxushagen weggenomen. De bestaande taxuskegels blijven staan.
In plaats van de weggenomen vegetatie wordt Sint-Janskruid (Hypericum) geplant. De plant bloeit van juni tot en met september met opvallende gele bloemen. Sint-Janskruid werd in vroegere tijden gebruikt als afweermiddel tegen magie en hekserij, een mooie knipoog naar het verhaal van de ‘heks’ Jeanne Panne.

Na de groenaanleg van het Jeanne Panne-perk wordt ook het gedicht Jeanne de Deyster van Nieuwpoorts ereburger Philippe H. Rotsaert teruggeplaatst. Foto: stad Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.