Home > Stijn (Volderke) krijgt eretitel en standbeeld in Deerlijk op dag van Ronde van Vlaanderen die hij 2 x won

Stijn (Volderke) krijgt eretitel en standbeeld in Deerlijk op dag van Ronde van Vlaanderen die hij 2 x won

Geschreven op 3 april 2023 om 07:57 door Mario De Wilde

Stijn (Volderke) krijgt eretitel en standbeeld bij op dag van Ronde van Vlaanderen die hij twee keer won
Weinig mensen kunnen zeggen dat ze de Ronde van Vlaanderen wonnen. Nog minder deden dat twee keer. Daarnaast ook nog eens driemaal Belgisch kampioen op de weg en tweemaal Belgisch kampioen tijdrijden.
Hoog op de Olieberg van Sint-Lodewijk woont er zo iemand: Stijn Devolder. Op zondag 2 april, de dag van de Ronde, schrijft hij een nieuwe eretitel bij op zijn gevulde palmares: ereburger van Deerlijk. Volderke en zijn gezin werden speciaal voor de huldiging in een limousine naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Sint-Lodewijk gebracht.

Burgemeester Claude Croes: “Wij zijn niet gul met de titel van ereburger. Dat is ook logisch, want… het blijft een heel uitzonderlijke erkenning. Beste Stijn, u wordt de zesde ereburger in de geschiedenis van Deerlijk: De vijf andere zijn: Generaal Hector Deprez, Professor- dokter Yves Benoit, schrijver-dichter Luuk Gruwez, ex-wereldkampioen – coureur Dirk Baert, Tv-gezicht en mediafiguur Niels Destadsbader en nu Stijn Devolder. Je merkt het : het zijn één voor één ambassadeurs die deze mooie erkenning krijgen.
Bij mij roepen de overwinningen van Stijn Devolder veel nostalgie op.

Het was de tijd dat er spontane volksfeesten ontstonden op straat toen Stijn won: mensen kwamen massaal op straat, en de tappers van dienst konden de glazen niet rap genoeg laten vollopen in De Gilde. Wij gaven de opdracht – als gemeentebestuur – aan de brandweer om rond te rijden… zo wisten de mensen dat Volderke een kampioenstitel behaalde…Het was de tijd van schepen van sport Ann Accou die klaar stond met de bloemen toen Volderke arriveerde in Sellewie… Volderke drumde zich doorheen de massa… en fluisterde ons in het oor… ik ga dan straks frietjes gaan eten…Het was de tijd dat pastoor Frans de klokken liet luiden in Sellewie toen Volderke won….Het was de tijd dat heel Vlaanderen Sellewie wist (en ondertussen nog steeds weet) liggen…”
Standbeeld
Naast zijn ereburgerschap werd als aandenken aan de ereburger ook een standbeeld onthuld.
Fietsroutes
De supportersclub, die na deze huldiging ontbonden wordt, heeft samen met de gemeente Deerlijk enkele fietsroutes uitgewerkt waarbij je langs enkele plaatsen voorbijkomt die voor Stijn iets betekent hebben, zoals de woning in Bavikhove waar Stijn opgroeide en een deel van zijn trainingsparcours.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.