Home > Stijn Vandenheede wordt nieuwe diaken van Sint-Bavokerk van Sint-Baafs-Vijve

Stijn Vandenheede wordt nieuwe diaken van Sint-Bavokerk van Sint-Baafs-Vijve

Geschreven op 13 augustus 2021 om 08:51 door Mario De Wilde

Stijn Vandenheede (43) wordt op zaterdag 21 augustus om 15 uur tot diaken gewijd in de Sint-Bavokerk van Sint-Baafs-Vijve. Maak hier kennis met Stijn. Stijn (43) is tuinaanlegger en getrouwd met Ania Platteau met wie hij twee kinderen heeft. Het gezin woont in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) in de pastorale eenheid Sint-Franciscus, waar Stijn al 21 jaar actief is. Hij zetelde in de parochieraad, zette zich in voor de vormselwerkgroep en werd vijf jaar geleden verantwoordelijk voor de diaconie. Het parochieleven was hem zo vertrouwd dat de stap naar diaken worden bijna vanzelfsprekend leek.

Stijn Vandenheede • Veel priesters en diakens zagen in mij een diaken. Ze staken stiekem boekjes in mijn handen, zoals Diaken worden, iets voor jou? (door bisschop Johan Bonny) en vroegen dan of ik het al gelezen had en wat ik ervan vond. Mij inzetten voor de parochie is voor mij een hobby. Ik vind het heel normaal, ook wel omdat ik opgroeide in een christelijk gezin.

Ook Ania, zijn vrouw, komt uit een christelijk nest en zet zich al jaren in voor de Kerk. Ze steunde zijn keuze om diaken te worden van meet af aan. Meer zelfs: samen volgden ze de lessen aan de Theologische Academie (nu het Instituut voor Theologie en Pastoraal). Ania Platteau • Ik volgde de lessen om mezelf te verrijken en om Stijn te steunen. Hij is zelfstandig tuinaanlegger en heeft dus weinig tijd. Als huisvrouw had ik meer tijd om de cursussen te verwerken en samen te vatten, waardoor Stijn de theorie gemakkelijker kon instuderen.

Toen Stijn 19 was werkte hij al (deeltijds) zelfstandig als tuinaanlegger. Behalve één jaar tuinontwerp dateert studeren van het middelbaar, terwijl de Theologische Academie universitair niveau is. Stijn Vandenheede • Het was best een zware tijd: studeren, de zaak blijven runnen, actief blijven in de parochie, investeren in ons gezin… Elke zaterdag waren we van 7.30 uur tot 14 uur weg naar Brugge om de opleiding te volgen. Gelukkig konden onze ouders op de kinderen passen. ‘s Avonds na het werk moest ik dan nog studeren: ik in de zetel, Ania aan tafel… Die momenten ga ik niet missen.

Stijn en Ania volgden 18 vakken en legden dus 18 examens af. Er volgde voor Stijn ook een intense stageperiode. Dat alles vraagt een groot engagement. Stijn Vandenheede • Ook van Ania! Als Ania de opleiding niet gevolgd had, zou ik er niet aan begonnen zijn. Je kunt geen diaken worden als je vrouw je niet steunt. Dat zij dan telkens een puntje meer had voor de examens, gun ik haar van harte. Ze heeft ook veel meer tijd in de verwerking van de cursussen gestoken.

Het was dan wel een zware tijd, Stijn en Ania vonden de opleiding heel boeiend. Ze merken dat de theorie hun werk in de praktijk verrijkt. Stijn Vandenheede • Toen ik 21 jaar was had ik wat ik noem een oppervlakkig geloof. We kenden de kerntaken, de sterke Bijbelverhalen en hoogdagen, maar de diepere zin en betekenis van het geloof, de dogmatieken daarrond, daar wisten we nauwelijks iets van. De zware taal van psalmen bijvoorbeeld begrijp ik nu veel beter.

Diaconale roeping
Stijn en Ania zijn al jaren vrijwilliger in de pastorale dienst van het ziekenhuis van Waregem. In Stijns stage leerde hij de gevangenis, de psychiatrie, de Sint-Michielsbeweging en de minderbedeeldenwerking kennen. Het is dan ook in die omgevingen dat Stijn zich wil inzetten als diaken. Stijn Vandenheede • Zeven jaar geleden kwam ik op de pastorale dienst van het ziekenhuis van Waregem terecht. Het doet zo’n deugd om samen op weg te gaan met zieken. Alleen al door te luisteren kun je iemand een dienst bewijzen. Ik geloof niet enkel voor mezelf, maar wil dat geloof ook delen met anderen. Veel oudere mensen zien nog nauwelijks familie of vrienden. Ze zijn zo dankbaar voor de tijd die je voor hen maakt, daar haal ik mijn energie uit.

Ania Platteau • Het afgelopen jaar was er extra nood aan vrijwilligers zoals Stijn en ik die in één-op-ééngesprekken voor pastorale binding zorgen. Het voelt goed om ons geloof op die manier echt uit te voeren. Dat er het voorbije jaar meer nood was aan vrijwilligers in het ziekenhuis heeft alles te maken met het coronavirus, datzelfde virus dat ervoor zorgde dat Stijn pas dit jaar tot diaken gewijd wordt.

Stijn Vandenheede • Ik verlangde enorm naar mijn diakenwijding, en de bijhorende benoeming, maar gelukkig kon ik me in de tussentijd nuttig maken in het ziekenhuis, dat verzachtte de pijn.

Eens gewijd als diaken zal Stijn gebedsdiensten mogen voorgaan, al ziet hij zichzelf eerder in de diaconie. Laat mij maar onder de mensen zijn en hen behartigen voor wie weinig oog is. Stijn Vandenheede • Bovendien blijf ik ook tuinaanlegger, prima te combineren met avond- en weekendwerk, maar het parochieleven zou te zwaar zijn. Als tuinaanlegger heb ik altijd veel letterlijk gezaaid, het is nu tijd om ook figuurlijk te zaaien.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.