Home > Stichting Lochting; wekelijkse tuinweetjes van Bart Verelst: mulchen

Stichting Lochting; wekelijkse tuinweetjes van Bart Verelst: mulchen

Geschreven op 29 mei 2021 om 12:30 door Mario De Wilde

Daar is eindelijk het weertje waarop onze moestuin lang gewacht heeft. En ook wij, groene groene vingers. Dus volop werk aan de spreekwoordelijke winkel. Elke zaterdagochtend pakken we uit met een eigen tuinrubriek. Jawel, elk weekeinde kan je stap voor stap bekijken hoe je tuinplanning er zoal uitziet. Met dank aan onze West-Vlaamse tuinjournalist Marc Verachtert en tuinexpert Bart Verelst. Zij hebben ook hun boek ‘Zakboek voor de hapklare moestuin’ uitgebracht. Hier alvast deel-13: mulchen in de moestuin.

Mulchen in de moestuin heeft veel voordelen. Niet alleen kun je, door de bodem te bedekken met mulch, de onkruidgroei tegen gaan of afremmen; de laag strooisel zal ook helpen verhinderen dat de grond snel uitdroogt. Er zijn tal van mogelijkheden om een mulchlaag aan te brengen. De meest voor de hand liggende zijn: maaisel, houtsnippers en compost. Maaisel en houtsnippers hebben het nadeel dat ze na het moestuinseizoen moeten samen geharkt en afgevoerd worden. Compost mag blijven liggen en kan na de winter ondergewerkt worden in de bodem. Compost zal de bodem voedselrijker maken én stimuleert het bodemleven.

Voor meer handige moestuintips kan je terecht in het ‘Zakboek voor de Hapklare Moestuin’, van Marc Verachtert en Bart Verelst (Uitgeverij Lannoo)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.