Home > Stichter Stimulans, Marc Olivier, werd in Kortrijk postuum in de bloemetjes gezet

Stichter Stimulans, Marc Olivier, werd in Kortrijk postuum in de bloemetjes gezet

Geschreven op 5 juli 2021 om 09:56 door Mario De Wilde

Stimulans heeft de laatste 40 jaar talrijke jonge kunstenaars de erkenning gegeven die ze verdienen. Het succesvolle project zou er niet zijn ware het niet de aanwezigheid van Marc Olivier. Hij heeft met een aantal trekkers in het jaar 1979 het initiatief genomen en de wedstrijd uitgewerkt om jong talent een platform te geven. De organisatie zet Marc daarvoor graag in de bloemetjes. De vzw Stimulans gaat op in de stad, maar het is bijzonder gepast en met veel genoegen dat de organisatie op 1 juli hun laatste daad stelt en de bezieler in de bloemetjes zet. De weduwe van Marc Olivier mag fier zijn op wat haar echtgenoot voor stad en streek betekend heeft. Stimulans is maar één element, maar het blijft tot vandaag een heel mooie verwezenlijking. Vandaar dat wij haar dankbaar een boeket aanbieden!
Dankzij Stimulans geven we de artistieke kwaliteiten van jonge West-Vlamingen (< 35 jaar) meer erkenning. De organisatie heeft dit 20 edities na mekaar met succes gedaan. De laatste jaren was bezieler Marc Olivier niet meer actief, maar hij bleef tot zijn laatste dag achter het initiatief staan.
De samenwerking tussen stad Kortrijk en Stimulans liep uitstekend, bewijs hiervan is dat Catherine Baelde als ambtenaar al die jaren voor een perfecte organisatie zorgde. Ook daarvoor wil de organisatie haar dank uiten. Stad Kortrijk vroeg de vzw om op te gaan in de stad. Vermits de stad voor de middelen van de vzw zorgde, ging de vzw op deze vraag in. Ook Be-Part schaart zich achter dit initiatief. Zij engageren zich om, voor de duur van de samenwerkingsovereenkomst die werd opgemaakt met de vzw Stimulans (2025), verder de wedstrijd én de tentoonstelling tweejaarlijks te organiseren.
Toekomstgericht is het eveneens de bedoeling van de stad Kortrijk, met de ambitie om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2030, om via diverse projecten jong talent in de kijker te blijven zetten. De stad hoopt dat het project Stimulans ook op lange termijn verder kan groeien om jong talent te herkennen en erkennen.

Christine Depuydt, voorzitter vzw Stimulans: “Er is een grote behoefte aan dit soort wedstrijd en de kunstenaars zijn hiervoor heel erkentelijk. Nu de stad overneemt, hopen wij allen dat Stimulans verder mag groeien en bloeien. Het doet ons dan ook veel plezier dat Axel Ronse, de schepen van cultuur, op dit symbolische moment aanwezig is. Dat onderstreept ook zijn erkentelijkheid en engagement voor de toekomst.”

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Stimulans is een enorm waardevol project. Jong talent een platform en een podium bieden, is een van de belangrijkste schakels om vanuit de stad het talent dat leeft te gaan voeden en verder op weg te helpen. Bedankt Marc en Stimulans, voor dit mooie traject. Ik kijk uit naar de volgende wedstrijd en het aanstormend talent!”

Foto copyright stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.